На Витоша – стари и опасни съоръжения

Ски и борд учители зоват за нормални условия за децата
15
На Витоша – стари и опасни съоръжения
Снимка: архив, БулФото

Сдружението на ски и сноуборд учителите на Витоша призова институциите да съдействат час по-скоро да се преустанови хаосът, спъващ развитието на планината.

"Годините си минават, а Витоша си остава все така със старата инфраструктура, която вече е опасна за здравето на хората и по-специално на децата, които се обучават на ски и сноуборд", заяви председателят на Сдружението Марина Тепавичарова. Според нея деветте институции, които отговарят за планината, са твърде много, това затруднява комуникацията и вземането на решения.

От сдружението са изготвили становище и очакват МОСВ да го вземе предвид в актуализирането на Плана за управление. Засега обаче нямат никакъв отговор.

"Въпросът е не "кой", а "защо" се спира развитието на Витоша. Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината", смята Иво Рангелов.

"Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим, за да работим и нямаме условия да обучаваме младежите, които толкова обичат зимните спортове", каза още Рангелов.

Според Аспарух Мачирски, основател и ръководещ едно от първите ски-училища на Витоша, съществува огромен интерес сред децата да се качват и да се обучават на Витоша.

"Ние обаче не можем да отговорим на този интерес, не можем да предложим нормални условия. Нещо повече – болшинството от инфраструктурата и съоръженията са архаични и опасни. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на нейните заместници за това, че поддържат безупречен пътя в тежки зимни условия, но това не е достатъчно", коментира той.

"Сега "топновината" е, че днес откриваме сезона с нощното каране на писта "Витошко лале", а вече е средата на януари", заяви Емануил Манчев.

Според Румяна Чельова ситуацията на Ветровала е още по-тревожна. Нямаме ски-оръдие, влекчето е остаряло, от години полагаме неимоверни усилия, за да осигурим що-годе условия за подготовка на скиори и бордисти, каза тя.

"В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша", заяви Радослав Пеев.

Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд, заяви още Пеев.

От днес писта "Витошко лале" ще бъде открита за нощно каране. Часовете всяка вечер са от 18.30 – 22 ч.

В събота от 11 ч. на Меча поляна край хижа "Алеко" се организира голям спортен празник, на който са добре дошли деца и младежи за множество спортни състезания, игри, програми и забавни конкурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ВитошаСки учители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Чета коментарите и имам чувството, че Зелените са решили да си направят парти тук. Пълни глупости се ръсят ама яко. Не мисля, че човек ако не му плащат солидни суми, може да говори подобни простотии. Какво като Витоша не е курорт? Това какво общо има с факта, че лифтовете трябва да бъдат подменени? Като са ги строили преди 50 години пак ли Цеко Минев ги е строил? Значи по вашата логика, на Витоша няма никой право да се качва, без ваше разрешение, а за каране на ски е немислимо.
10
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Трябва да бъде поне едни 2-3 хил. метра височина, за да се карат ски. Кои сте вие бе екорекетьорчета, че да определяте кое е добре за природата и хората и кое не? Витоша не е ваша лична собственост и всички ние имаме право да бъдем в планината и да караме ски. Наслушах се на достатъчно глупости от ваша страна как не можело да има ски в България. Мога само да ви кажа, следващия път като решите да организирате протести ми се обадете, за да дойда и да ви сритам.
9
0
 
0
 
! Отговори
намерих виновен преди 8 години
Виновни за трагичното състояние на съоръженията на Витоша са само техните собственици - Витоша Ски АД
8
0
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Хайде, хайде, помним и времето когато на Витоша имаше две карти една за котвите, Романски и помагалски и една за Витошко лале. Разделянето на съоръженията според мен ще доведе точно до това.
7
0
 
0
 
! Отговори
Липсва конкуренцията преди 8 години
Липсата на конкуренция до нищо добро не води. Стари съоръжения, скъпи лифтове... Ако бяха поделили лифтовете между няколко фирми, положението щеше да е коренно различно, защото всеки щеше да се бори за клиенти.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цеко?! Минев?!
5
3
 
6
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Кой е казал ,че Витоша е курорт?! Май нещо не сте разбрали господа цековци! Дереджето горе е такова единствено и само заради алчния концесионер който иска да направи от най-достъпната за граждани планина курорт! Никой не им пречи да подменят старите лифтове с модерни на съществуващите места и в съществуващите просеки, обаче така няма да могат да затворят планината за граждани. Защо този *** не излезе и не каза чии бяха тракторите които бутаха фиданки преди 4-и 5 месеца, а случая се покри.
4
1
 
6
 
! Отговори
Биби А. преди 8 години
Не става със стари съоружения да се привличат турсити, не става и с обвинения и спирачки от зелените да се развива туризъм
3
2
 
11
 
! Отговори
Антикрадец преди 8 години
До АнонименПравилно, това си е акция на Цеко Минев - името говори много!!! Цеко, Тано, Цоло, Цоля, Мако, Дако, Пело, Дучо, ... - таванът е нисък!
2
2
 
11
 
! Отговори
Съоръжения преди 8 години
То в България е опасно вече да се предвижваш Пеш камоли да се Придвижваш с някое съоръжениеНа асансьор спряха да се качват даже Хората в БългарияБългария пустей и обезлюдявакой да ги поддържа тия съоръженияТе Подръжка на Пътищата нямат От туй Държава нестава Вече
1
7
 
18
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Да и много доволни ,млади нахални и добре платени еколози !!!!