Абсурд: 4 болници отказват лечение на дете, нямали специалисти

Трябвало да поставят системи на малкия Мишо, майката не вини никого
23 яну 2016 19:00,
66
Абсурд: 4 болници отказват лечение на дете, нямали специалисти
Снимка: архив, Булфото

Няколко столични болници отказват да приемат за лечение 3-годишно дете.

Синът на Евгения вдигнал висока температура и не спирал да повръща, разказва Нова телевизия. След направените изследвания, личният лекар преценява, че трябва да се действа спешно.

"Изпраща ни директно във Втора градска болница с направление, като ни казва, че детето трябва веднага да се включи на система, защото е дехидратирано", разказва Евгения.

Майката и детето веднага тръгват към болницата. Там обаче получават неочакван отговор – детето не било за там, защото било прекалено малко.

Насочват Евгения към един от гастроентеролозите в лечебното заведение. Оказва се обаче, че той не е детски лекар и отново я препращат. По думите на майката сестрата я насочила към Медицинска академия. Оттам обаче й казват, че нямат детско отделение.

Следва Военна болница. Оттам я съветват да отиде или в Детската, или в Инфекциозната болница.

"В приемното отделение на Инфекциозна ме попитаха за оплакванията на детето и има ли диария. Казах, че не и те ми отговориха, че сме за педиатрия", казва майката.

Лутането продължава. Следващата спирка е педиатрията в София. Там разтревожената майка с болно дете на ръце чува до болка познатия отговор – "И за тук не сте".

Докато са в Детската болница обаче, се проявява нов симптом - разстройство.

Така, след 4-часово обикаляне, детето най-накрая е хоспитализирано в Инфекциозната болница. От ръководството обясниха, че то е било върнато първия път, защото не е имало медицински показания за прием там.

От Втора градска болница, където личния лекар ги изпраща, смятат, че е станало недоразумение. Служителката на регистратурата твърди, че майката на Мишо не е дала направление за прием. Въпреки това, ръководството признава, че грешка има.

Младата майка обаче не вини никого. Благодарна е, че детето й е живо и здраво. А педиатрите с дългогодишна практика признават, че случаят не е прецедент.

Планове за откривана на Национална детска болница в София има от близо 30 години. И сегашното ръководство на здравното министерство мислило по въпроса. Заради липсата на пари обаче, идеята поне на този етап няма как да се реализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 8 години
И ще става още по-зле, след като администрацията в НЗОК взима по-добри заплати от повече от 60% от лекарите... когато се разбие тази паразитна структура и минем към здравно осигуряване с някакво минимално участие в солидарен фонд, всеки ще получава толкова за колкото плаща. За повече - ще си доплаща. Ще има и за доказано социално слабите, но минимум пакет - ще те прегледат, но на място, намя да имаш право да вика линейка примерно.
50
2
 
3
 
! Отговори
педиатър преди 8 години
Преди 20 години в България бяхме 2300 педиатри.Заплащането обаче бе такова че всички се "изпариха" и сега сме 375 в цяла България.Понеже повечето сме над 50 годишни след 5 години ще сме под 100 а след още 5 - не знам колко ще сме.Започвайте да внасяте-няма друг начин.И тези дето работим гледаме да преглеждаме и възрастни и на повече места работим защото заплащането си е пак нищожно.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е първия случай няма да бъде и последния.Системата така работи за да се промени това трябва да се промени системата .А това става бавно дори и при желание да бъде променена.А не е много сигурно дали някои се опитва да променя системата и дали има желание.
48
2
 
4
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 8 години
В София живеят над 2 млн. души , и още се чудели дали да направят детска болница , ами поне да направят детските отделения като хората , но не би.
47
2
 
7
 
! Отговори
:mila преди 8 години
До минаващми реално погледнато е праваз плащам здравни осигуровки, парите ми отиват в НЗОК, и стават част от инвестиционен протфейл. Аз като се разболея, и вляза в болница, болницата получава пари от фонда... и така е с всички хора... та кой плаща дефакто лекарските заплати? Ние, които плащаме здравни осигуровки. Че докторите ги заработват то е ясно, но то и данъчните получават заплати от данъците ни, пък си ги заработват :) Само *** получават без работа
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До MadSlavКолкото плащаш, толкова и получаваш, че дори и повече
45
5
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 8 години
До MadSlav-какви заплати плащаш,бе .Ние си ги заработваме,не ти и твоите данъци.Мозъци сталинистки
44
3
 
7
 
! Отговори
do 53 преди 8 години
You're welcome!: ))do bobo: Мислиш ли, че на нейната позиция. някой ще даде гласност в нац. ефир?!! Мислиш ли, че лекарската.и фармацефтична мафия в България работят без покровителството на властта? Пример: агитацията на Здравния министър в нац.телевизии в полза на ваксините.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hello Bulgaria :)))Novata Zapadnata demokracia,s nashte 4u4arki v parlamenta........ = Upsurdistan !Thank you !
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво стана с Хипократовата клетва? Като почнат работа докторите май забравят, че са се заклели. После продажни ли са или не?
41
2
 
1
 
! Отговори
bobo преди 8 години
До мед сестраIzlizash s imeto i liceto v nacioaneln efir i s dokazatelstva kazvash tova koeto tvyrdish
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - Ако го беше завела в някой от многото частни кабинети на същите доктори...частните кабинети не правят от обитаващите ги екземпляри специалисти, само колектори, както е модно да се казва. В масовата си част това са някакви с изветряли знания. Процесът на изграждане на специалисти в този сектор на дейност у нас отдавна е затихнал. Ако някой си дава сметка за това.
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако го беше завела в някой от многото частни кабинети на същите доктори - никой нямаше да го върне. Медицината в България си е чист бизнес, един от най-доходоносните.
38
11
 
11
 
! Отговори
MadSlav преди 8 години
Някой да е чувал за Хипократова клетва ? Ако някой ви предложи пари, веднага ще се намерят специалисти, нали ! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ НИЕ ВИ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ !!!
37
2
 
6
 
! Отговори
КГБ- копелдачета !!! преди 8 години
само какво ви чака за в бъдеще !!!
36
7
 
14
 
! Отговори
Ттт преди 8 години
До АЗОт какво се оплаквате. Такива са изискванията на НЗОК. Касата плаща и изисква задължителен престой от 5 дни. Иначе не плаща,а глобява. Ако не приемате правилата носите последиците. Плащате Вие.
35
3
 
8
 
! Отговори
не сте за нас преди 8 години
тази реакция с малки вариации я слушам от години, вече повече от 10 години. Така за това време едно ранево заболяване, няма диагноза и съответно се преживява както може, с отказвано лечение, където и да се отиде.Сякаш се наблюдава една безкрайна стачка, повече от 25 години. За толкова време бездействие никакъв специалист не е възможно да оцелее. Изключенията панически забягват в чужбина. Оставащото е скръб.
34
6
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
ми *** си в онова време.
33
9
 
6
 
! Отговори
Ттт преди 8 години
До мед сестраА каква е работата на една сестра,ако не манипулации върху пациента?Да не е като във вица: работа върху дежурния лекар.От какво се оплаквате.Инжекция ли не можете да правите,кръвно или температура да измерите?По въпроса с липсващите доктори.Въпрос на изискване на касата.Законово.Няма доктори,няма пътеки,няма болница.Има безработни сестри.Щеш не щеш такава е играта
32
6
 
3
 
! Отговори
prost po prost преди 8 години
E ZATOVA KRAKAT NIAMA DA MI STAPI V BALGARIA PROSTOTIA A I MOJE DA UMRESH ZA NISHTO