Глобяват почистващите фирми в София с 1,19 млн. лева

Общината плащала само за качествено свършена работа
28 яну 2016 08:52, Петя Славова
5
Глобяват почистващите фирми в София с 1,19 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

Неплатените средства на фирмите, ангажирани с почистването на снега в урбанизираната територия на Столичната община възлизат на 1,19 млн.лв. за период от началото на месеца до 20-ти януари. Столичната община плаща само за качествено свършена работа, заяви пред БТА директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

От 17 януари до 26 януари Столичният инспекторат е санкционирал 507 нарушители за непочистени тротоари и в това число и за непочистени висулки. 227 броя са съставените констативни протоколи с предписания за почистване на висулки основно в центъра, където са големите административни сгради като БАН, СУ "Климент Охридски", Народен театър "Иван Вазов", болница "Пирогов" и др.
Още по темата
 
Георгиева припомни, че санкциите могат да бъдат от 10 до 500 лв. Целта не е да налагаме глоби, а да покажем, че гражданите и институциите трябва да бъдат отговорни като премахват сняг, лед, опасни предмети от сградите си или да подадат сигнал на тел 112 или в Столичния инспекторат.
 
Въпреки пропуските на 12-те фирми, ангажирани с почистването на града от снега, Веска Георгиева им даде много добра оценка за свършената работа, тъй като те са работили при изключително тежки условия от почти 36 часов непрекъснат снеговалеж.
 
"Резултатите от контрола показват, че с поддържането на пътищата фирмите се справиха много добре", каза Георгиева. Тежките атмосферни условия обаче затрудниха много обработката от общо 215 снегорина на близо 16 хил. дка територия и около 7500 дка улици на масовия градски транспорт, с обществена значимост и вътрешноквартални улици, отбеляза Георгиева.
 
Тя подчерта, че при тежки зимни условия се поддържат в много добро състояние и двата пътя до Витоша - Драгалевци - Алеко и Бояна - Златните мостове, Южната дъга, както и общинските пътища. Директорът на Инспектората подчерта, че благодарение на доброто поддържане градския транспорт не е спирал да се движи и градът не е бил блокиран.
 
По думите на Веска Георгиева проблемите са възникнали при обработката на улиците с обществена значимост и вътрешнокварталните улици. Всички тези проблеми и отклонения от изискванията на техническите спецификации са обхванати по време на контролната дейност, каза Георгиева. Изпращани са съобщения за неизпълнения, обобщават се и санкциите. И тази година проблем беше наличието на паркирали автомобили, които са пречели на преминаването на снегорините.
 
Като друго голямо затруднение от Инспектората отчитат течове на водопроводната мрежа, породени от минусовите температури. Фирмите по почистването, "Софийска вода" и строителни фирми са се отзовавали незабавно за отстраняване на проблемите.
 
Случаи на спукани тръби и течове и имало в общежитието на бежанците в "Овча купел", на ул. "Житница" и на много други места в столицата. С покачването на температурите на преден план излиза стичането на скатните води от планината Витоша, които излизат извън канавките и се стичат например по ул. "Беловодски път", бул. "Черни връх", посочи Георгиева.
 
По думите й всички проблеми от такъв характер изискват повишено внимание и постоянно наблюдение, но Столичният инспекторат и фирмите се опитват да се справят със ситуацията. Зимата поставя своите предизвикателства и на тях трябва да се реагира адекватно, каза директорът на Инспектората.
 
Тя подчерта, че всички служители на Столичния Инспекторат /общо 400 души/ са били на терен денонощно, за да следят за почистването на града. Контролът беше организиран на две нива, от една страна инспекторите и след това началниците на отделите и секторите в Инспектората, защото често се получават спорове, обясни Георгиева. Например в случаите, когато представителят на фирмата смята, че улицата е почистена добре, а инспекторът казва обратното, се намесва второто ниво на контрол.
 
За обективното състояние на уличната мрежа следи и специална техника на Столичната община, закупена по предложение на Столичния инспекторат - т.нар. патрул за следене на състоянието на пътя, единствен по рода си в България.
 
В реално време, автомобилът, снабден със смартфон дава информация за състоянието на пътната настилка. Получават се данни дали настилката е мокра, суха, за сцеплението, дебелината на снежната покривка, температурата на въздуха, точката на оросяване и влажността на въздуха.
 
Информацията се изпраща веднага на кмета на София, на Столичния инспекторат и всички заинтересовани институции. Показанията на датчиците не могат да бъдат манипулирани, подчерта Георгиева.
 
Директорът на Инспектората посочи, че топящият се сняг и високите температури от последните дни водят до друг тип проблем - проводимостта на дъждоприемните шахти, които са между 30 и 32 хиляди на територията на Столичната община. Само в район "Надежда" решетките са 3 хиляди броя. По разпореждане на кмета на София фирмите имат задължението да ги разчистват от снега, за да поемат топящия се сняг. Той не може обаче да бъде извозен от целия град, тъй като това по изчисления на Инспектората би струвало около 55 млн.лв. при дебелина на снега от 55 см. Това е непосилна сума за Столичната община, отбеляза Георгиева.
 
Сняг се извозва само от представителната част на столицата, от метростанциите и районите на спирките на градския транспорт, посочи Георгиева. Фирмите разпръскват постепенно натрупаното количество сняг от тротоарите, свалят го отстрани на уличните булеварди, там където са решетките, така че да не се затруднява движението, което трябва да става постепенно.
 
Освен фирмите, задължение за почистването на града, съгласно Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община - имат всички собственици, ползватели и лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях.
 
Те са длъжни да почистват тротоарите пред и около сградите на имотите от сняг и лед, а също така и ледените висулки от сградите и други застрашаващи живота и здравето на преминаващите до сградите, включително свличане на снежни маси от покривите им. Домоуправителите са длъжни да организират почистването на прилежащите площи около сградите, уточняват от столичния инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия 400 инспектора ако бяха хванали по 1 лопата щяха да изринат столицата за тази 1 седмица :))
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Общината плащала само за качествено свършена работа"Аха, ама в договора така ли е написано? Има ли дефинирани какви са качествените критерии. Или за пред обществото ще ги глобявате с милион и кусур, а реално няма, понеже договорът е бил такъв. Като Белене и Южен Паток и концесиите на гори и плажове и общо взето всичко!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
400 инспектори .Тия са повече от пожарникарите и аварийната на Енергото в София взети заедно.Два пъти повече!.Наблюдатели.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кратка справка от сайта на Столична община показва, че зимното почистване струва 18 милиона лева!!! Еколог 1 на общината припомни, че едно обработване и почистване на столицата еднократно струва над 650000 лв.А глобите, които налагат са смешни!!!