Не спират трамвай №6, временно местят трасето му

Той ще се движи по линията на трамваите 1 и 7
5 фев 2016 15:44,
16
Не спират трамвай №6, временно местят трасето му
Снимка: Булфото, ахрив

Трамвай номер 6 по бул. "Арсеналски" няма да бъде спиран, а само временно ще се измести трасето му, заяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет София Елен Герджиков.

Промяната е свързана с новата организация на движение, която се налага на "Петте кюшета" и тунела под НДК, свързани със строежа на новите метростанции и пълното затваряне на бул. "Патриарх Евтимий", което е абсолютно необходимо и безалтернативно, коменира Герджиков.

Проблемът е обсъден днес на среща с районните кметове на "Лозенец" и "Триадица", свързана с организацията на движението и ремонтите, свързани със строежа на метрото.

Промяната на трасето на трамвай №6 предвижда от "Петте кюшета" той да се движи по линията на трамваите номер 1 и 7 и ще отива до пазара "Иван Вазов".

Още по темата

Промяната влиза в сила от началото на пролетта и ще продължи до около година и половина-две, докато се изградят конструкциите на новите метростанции, уточни Герджиков. 

Той обясни още, че в тази връзка се обсъждат три варианта за временен транспорт, който да замести трамвая в трите спирки по "Арсеналски", които предстои да бъдат спрени.

Разработва се и проект за реконструкция на "Петте кюшета" и бул. "Скобелев" до бул. "Витоша" с цел трайно решаване на въпроса с трасето на трамваите 1 и 7, които в момента временно дублират линията си по бул. "Скобелев".

Това временно трасе трябва да се превърне в постоянно и проектът за това се разработва. Експертите са на мнение , че при разработването му трябва да се запази сегашното трасе на трамвай нр. 6. Това обаче ще стане известно след месец и половина.

Ако не се запази сегашното трасе на "шестицата", ще бъдат изработени алтернативни варианти за транспортно обслужване на кв. "Лозенец" с допълнителни транспортни линии- травмвай, тролей или автобус, каза Герджиков.

Той обясни още, че се обсъждат три варианта на временен транспорт, който да замести трите спирки, на трамвай №6.

Според зам.-кмета Любомир Христов най-добрият и пълноценен алтернативен маршрут по бул. "Арсеналски" е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел "Хемус", кръстовището с "Евлоги Георгиев", административната сграда на НДК, бул "Витоша" до "Южния парк" и обратно до Басейна "Спартак".

"Предложението за разширяването на "синя" и "зелена" зона може да дойде от районните кметове, които най-добре знаят каква е необходимостта от това", каза още Любомир Христов в отговор на въпрос.

Повечето от кметовете са изразили желание за разширяване на "зелена зона" в техните райони, за да се реши проблемът с паркирането.

В рамките на следващите два месеца трябва да приключат обсъжданията по този въпрос и кметовете да внесат в Общинския съвет предложенията си.

Реално решението ще бъде взето в следващите 3-4 месеца, обясни заместник-кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: трамвайнов маршрут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ajax4oами сега, един км трябвало да върви момчето, ами шестицата като е на 15 минути , няма ли да ти е по бързо да стигнеш.Има квартали в София които разчитат на по един автобус на през 30 минути , те какво да правят , да искат хеликоптери ли да им осигуряват.За две спирки сте свикнали да не дупчите и билети даже , нищо че са по левче.Тарикати го раздавате , като сте в Лозенец голяма работа , има колела , има парк до НДК през мостчето и за 5 минути сте там.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мунчомунчо София не ти е селото с 5 хиляди жители, я сметни за населението на София дали са се подписали и половин процент
11
1
 
6
 
! Отговори
Ajax4o преди 8 години
До смяхАко искам да стигна до НДК за 1км трябва да сменя 2 транспорта...Ти пък си бил много умен явно! И да, 1км си е един километър! Не винаги имаш времето и възможността да го изминеш пеша, както и не винаги на вън е слънчево и приятно!И доста не си запознат с демографията на квартала.В този ред на мисли ми е много интересно как "ЗЕЛЕНА" зона в Лозенец /пък и другите квартали/ ще реши проблема с паркирането... На запад този проблем се решава с подземни паркинги, ама тук нали сме балканци...
10
3
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
До xax3500 подписа за по-малко от 2 седмици са "стотина" подписа?
9
10
 
4
 
! Отговори
xax преди 8 години
Има си анализи вреди-ползи, да се види по-полезен или вреден е трамвая в сравнение с новия проект. Да се вайкаш в НоваТВ/Господари на ефира и да събираш местните пенсионери на протест си е чист популизъм, нищо че не идва от властта.
8
12
 
3
 
! Отговори
xax преди 8 години
Ако стотина подписа и десетина нахални младежи могат да променят плановете на Столична община, горко им на софиянци. Безсмислен трамвай и липсващи аргументи против спирането му и отпушването на връзката Петте Кьошета - НДК. А да, забравих, че имало някакви хора дето от 50 години ходят на женския пазар и сега ще им се прекъсне традицията.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ пак лъжат.Уж временно по друго трасе, а после за постоянно ще го спрат. Такъв хаос в градският транспорт на София, никога не е имало, но какво да искаме от една самоковска учителка по руски....
6
11
 
4
 
! Отговори
Toto преди 8 години
Абе айде бе, нали живея там, последните три спирки трамвая се лангърка празен или с 3 бабички вътре. Мотриси на 1000 години, спокойно могат да го спрат. По Арсеналски се движат още 2 автобуса.
5
13
 
4
 
! Отговори
смях преди 8 години
През Лозенец минава метрото , няма как да се дублира с трамвая и може да поискат и тролей да минава.На 400 метра от обращалото на шестицата е Хемус и мола където има метро . На който не му се ходи да си хваща рейса за една спирка.Има градове в България където имат само автобусен транспорт който е на по 40 минути интервали , а големите граждани искали метро но и трамвая да им останел
4
6
 
4
 
! Отговори
Ха преди 8 години
Селянджърите май ще ходят пеш ... ще си поизтъркат цървулките ... ха
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герджиков трябва да си подаде оставката. Лъже, маже и се проваля!!! Срам!!!
2
2
 
11
 
! Отговори
AAA преди 8 години
Лъжат и сами не си вярват. Всяко временно решение става постоянно! Не трябва да се правят никакви пормени по трасето на тр.6 докато не се обяви официално как и какво ще се пре проектира!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Пълни простотии! Кого лъжат и заблуждават с тоя кризисен ПР. А за какво пуснаха поръчка за премахване на трамвая ако било само временно, бе? Абе ай сиктир!