Софиянци изхвърлили близо 4 тона опасни отпадъци

Опасни са боите, лаковете, старите живачни термометри и лекарства
5 фев 2016 07:26,
1
Софиянци изхвърлили близо 4 тона опасни отпадъци
Снимка: flickr

Събраното количество опасни отпадъци от домакинствата на територията на Столична община през 2015 г. е 3,8 тона, каза в интервю за БТА Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор на "БалБок Инженеринг" АД.

Компанията, заедно със Столичната община, организира разделното събиране на опасни отпадъци от домакинствата на територията на София от 2012 г.

От започване на работа на системата до момента се наблюдава непрекъснато нарастване на разделно събраните количества. Всяка година се събират с около един тон повече от предходната, коментира Ралица Ангелова.

Изградената система осигурява спазването на националното и европейско екологично законодателство в сферата на управление на отпадъците и осигурява удобство и безопасност за жителите на столицата. Чрез нея се гарантира отделяне на опасните от общия поток битови отпадъци, както и от разделно събраните фракции от хартия, метал, стъкло и пластмаса.

От 2012 г. до момента в София са събрани и третирани почти десет тона опасни битови отпадъци, посочи Ралица Ангелова.

За улеснение на гражданите се организират мобилни събирателни пунктове в различните столични райони или населени места. За тях се изготвя и оповестява предварителен график с часовете и мястото на тяхното разполагане.

Най-често мобилните пунктове са до районните администрации, които са добре познати на повечето жители.

От 2014 г. насам "БалБок Инженеринг" прилага разработеният от дружеството модел на Система и на територията на Пловдив, Велико Търново, Сливен, Средец, Радомир и Левски.

В резултат на тази дейност през миналата година са събрани още 1,9 тона опасни отпадъци. Дружеството е отворено и има капацитет за съвместна работа с всички общини, които проявяват интерес, отбеляза Ангелова.

Кои са опасните битови отпадъци?

Опасни битови отпадъци са остатъците от бои и лакове, мастила, лепила, разредители, битова и строителна химия, аерозоли и различни химикали и проявители. Освен тях опасни отпадъци са също живакът и живачните термометри, прекъсвачи, живачни апарати за измерване на кръвно налягане, препарати за борба с вредителите, замърсени опаковки, съдържали опасни вещества и маркирани със знак за опасност.

Старите лекарства също спадат към опасните отпадъци, от които домакинствата трябва да се освободят по предвидения начин.

Най-често гражданите предават стари лекарства, живак и живаксъдържащи отпадъци (термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули), които са и най-разпознаваемите видове опасни отпадъци в бита, коментира Ралица Ангелова.

Около една трета от събраните количества опасни отпадъци представляват остатъци от ремонтни дейности - бои, лакове, лепила и разредители.

На второ място са старите лекарства. Наблюдава се увеличение на предаванията на препарати от битовата химия, което означава, че кампанията ни за правилно определяне на опасните отпадъци в бита е успешна, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: опасни отпадъцисофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари