Външна фирма ще чисти Летище София

Около 100 жалби годишно получават заради лоша хигиена
5 фев 2016 17:22, Надежда Бочева
15
Външна фирма ще чисти Летище София
Снимка: БТА, архив

Летище София прехвърля дейността по почистване на външен изпълнител, заяви днес пред медиите изпълнителният директор Христо Щерионов.

Той посочи, че след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. е сключен 4-годишен договор за комплексно почистване на сгради и прилежащи обекти и площи на летището. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Назначената проверка от министъра на транспорта не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. Агенцията за държавна финансова инспекция по думите му също не е открила нарушения, информира пресцентърът на летището.

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител с цел по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи, че според статистиката на Летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала.

През 2013 г. са постъпили 86 жалби, през 2014 г. – 105, също толкова и през миналата година. Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали, каза Щерионов. Според него, ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности, ще са необходими със 700 000 лв. повече месечно, заради нуждата от инвестиция в персонал и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя.

Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма, е заявил изпълнителният директор.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Advokat преди 7 години
Ето как спазват Кодекса на труда и Колективния трудов договор:duma.bg/node/143048
13
1
 
0
 
! Отговори
Advokat преди 7 години
Ето как спазват Кодекса на труда и Колективния трудов договор:duma.bg/node/143048
12
4
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Външни фирми в БГ за всичко . Скоро външни фирми да правят бюджета , да събират данъци , да печатат парите .Колкото повече външни фирми - толкова повече рушвети . Да живее рушвета - един от основните стълбове на нашата икономика . Заедно с таксата и комисионната .
11
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
кажете коя е фирмата спечелила конкурса а въпросните бивши служителки няма защода стачкуват тъй като хигиената беше занемарена мързеше ги да гледат
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като повечето неща в България и летище София е превърнато в мутренско-селски коптор. Простакът сее простащина и мизерия около себе си. И Лувъра да му дадеш той пак ще го превърне в селски нужник по образец на вмирисаното си селско детство. Cвинщината е пълна, като се започне от тоалетните и се свърши с такситата на вездесъщата богопомазана фирма. И тая просташка практика да продават всичко на "европейски" цени. Навсякъде, цените по летищата са с до 20% по-високи от тези в града, тук са с 200 %
9
2
 
2
 
! Отговори
чистача преди 8 години
Да не е Велинградската фирма само...че ще продавате самолетите.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-гнусното е когато вземеш такси от летището до ЖП или Автогарата и те прекарат през гетото (ц....ската махала)! Гледката е "трепач"!!!Самото летище е една голяма "мафия"!!! Особенно такситата!!!!Ама нали сме българи - "на никой не му дреме"!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, Ваньо, ало, Вучка - кво стана, бе пичове.Пак ли далаверка врътнахте, мутропоклонниците, а ?
6
1
 
5
 
! Отговори
да се обзаложим преди 8 години
Ха-ха външна фирма на вътрешен човек така се прави "бизнес" у нас.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле. Всеки път се отвращавах от парцалите прах и замацаните коридори, врати , седалки... И трътлести лелки , които с гнусно мъсен ***, продължават да размазват пода...Трябвало да пусна жалба, добре че има хора които не подминават само с "Може ли такова нещо". ..
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dalavera ima Komisionnite ot novite se vsima
3
1
 
13
 
! Отговори
t-t преди 8 години
абсолютна и невероятна смрад е на нашето летище, особено в тоалетните, счупени седалки, няма хартия, няма ***.. *** извинете ме за тия пари които взимате поне тва да има.. и ох чакам светлият ден където ще има и нормални монитори които покават разписанията на полетите, такситата ще си седят овънка, автобусно разписание и метрото ще са пред входа и ще има кой да обясни на турисите как къде се стига... мечти мечти.. безумници скапани
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде в България щатните чистачките са мързеливи и мръсни . Те се смятат за прецакани и нищо не работят .
1
3
 
11
 
! Отговори
..... преди 8 години
Правилно повечето от нас сме виждали каква *** е там . Поне не остават на улицата а им е осигурена работа.Не искат защото ги мързи. Лесно е на държавна работа по цял ден си клатят краката.