Металът от паметника при НДК – на скрап, другото – в музея

"1300 г. България" може да се махне само с взрив, убеден е архитектът му
8 фев 2016 07:23,
18
Металът от паметника при НДК – на скрап, другото – в музея
Снимка: архив, Булфото

Нова жалба срещу решението на Столичния общински съвет за демонтиране на паметника "1300 г. България" до НДК е подал авторът на монумента проф. Валентин Старчев.

Тя е до Софийския административен съд. В законоустановения 3-дневен срок Столичната община е внесла становище и се очаква решение на магистратите за насрочване на дело, обясниха от кметството пред "24 часа".

Решението на СОС вече беше атакувано и по него има окончателно решение на Върховния административен съд. Той отхвърли жалбите и даде ход на изпълнението на решението за демонтаж на фигурите от паметника, а общината подготвя технически проект.

Новата жалба вероятно ще забави демонтажа. Проектът за него обаче вече е почти готов и се очаква скоро проф. Старчев да бъде поканен в комисията по архитектура към СОС, за да обсъдят как да се свалят пластиките. Експерти отхвърлят твърденията на проф. Старчев, че това може да стане само с взривяване на паметника.

Пластиките вероятно ще бъдат свалени чрез рязане на бетона и метала от конструкцията. Това ще отнеме около 20 дни. Общината иска да опази пластиките, а премахнатият метал отново ще бъде даден за скрап, както през 2012 г. при свалянето на част от конструкцията.

След демонтажа фигурите ще бъдат съхранявани в Музея за история на София. Общината ще поиска и мнението на автора за ново място, на което да бъдат експонирани.

Според решението на СОС до НДК трябва да бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести софийски пехотен полк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паметник се издига на починали,загинали,този паметник дефакто установява че България е загинала след 13000г. живот.Тотална глупост е този паметник, Издига се паметник на Майка България ,паметник Велика България или нещо подобно но не и тази тъпотия означаваща началото и края на един държавнически живот затова и тойй по божията воля се самоунищожи,това означава че България като държава продължава да съществува па макар и за сега
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам разни комуноиди реват от носталгия по тая полуразрушена грозотия която десетилетия наред плаши минувачите. Точно по същия начин тежкото бреме на соца още витае из страната като отровен радиоктивен облак.
8
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е жалбата на професора да бъде разгледана от архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей тоя Старчев не мирясая не стига че се налапа с яко кинти при соца, ами и сега да му търпим уродливото творение....
6
13
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"Металът от паметника при НДК на скрап, другото в музея"Така става през демокрацията - рушат това което комунизма създаде.
5
1
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
то е важно с какво и как ще те запомнят..:) ако трябва със стотинка ще го изчегъртаме това недоразумение...
4
16
 
9
 
! Отговори
11 преди 8 години
А СПРЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА РУШИТЕ,ИЗГРАДЕТЕ НЕЩО ,С КОЕТО ДА БЪДЕТЕ ЗАПОМНЕНИ,ОСВЕН С КАЛПАВИТЕ МАГИСТРАЛИ!
3
2
 
12
 
! Отговори
Бъки бомбата преди 8 години
Да не стане като с мавзолея,ей..........?
2
3
 
7
 
! Отговори
Бъки бомбата преди 8 години
Да не стане като с мавзолея,ей..........?
1
7
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
За строежа на тази грозна купчина от желязо и бетон са дадени 5 милиона лева. колко е взел този т.н. професор за своят Франкенщайн?