Кучешки живот: Хиляди на улицата, осиновени към 700

Над 20 хил. животни са кастрирани от 2012-а насам в София
30
Кучешки живот: Хиляди на улицата, осиновени към 700
Снимка: архив, БулФото

Над 20 000 домашни и безстопанствени кучета са кастрирани от 2012 г. на територията на Столичната община. Това обяви зам.-кметът Мария Бояджийка, която представи доклад с обобщена информация за дейността на ОП "Екоравновесие" на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори.

Средногодишно приблизително 4 000 кучета се залавят и завеждат в кастрационните центрове и клиники на територията на общината. Кастрацията на кучета се извършва основно в клиниката в Сеславци, а от юни месец 2015 г. вече функционира първата общинска ветеринарна клиника, която се намира в район "Връбница". Такава дейност се извършва и в клиниката в Банкя, която се стопанисва от "Четири лапи".

В тези три обекта се извършва и задължителното чипиране и маркиране.

Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета беше приета през 2012 г. след тежък инцидент с починал мъж след ухапвания от кучета, предаде "Фокус".

Като една от основните причини за наличието на безстопанствени кучета на територията на всяка една община зам.-кметът посочи размножаването на наличните безстопанствени кучета, както и домашните кучета, които се размножават и потомството им бива изхвърлено на улицата.

"Методите на работа, които са заложени в програмата, отговарят на изискванията на Световната здравна организация - кастрация, обезпаразитяване, ваксиниране, регистрация и маркиране на всяко едно домашно куче и поставянето на микрочип. Вторият основен метод на работа в програмата - всички кучета, които са потенциално агресивни, тези, които са в рискови райони около училища и детски градини и кучета в глутници, се настаняват в приюти", уточни Бояджийска и допълни, че в тази връзка общината е изпълнила мащабна инвестиционна програма за изграждане на нова инфраструктура и база.

По думите й над 2500 кучета в момента са настанени в приютите на Столична община и на неправителствените организации, които работят на територията на общината.

"Популацията на безстопанствени кучета в столицата застарява, което е добра тенденция. Кучетата, които са кастрирани, не се размножават и нямаме обновяване на популацията отвътре, а имаме миграция на кучета", обясни тя.

В ромските квартали на територията на Столичната община за три години са кастрирани над 1400 животни.

"Мотивирането на хората в тези региони да предоставят кучетата си за кастрация е много трудно, защото те не желаят да го правят", обясни тя. По думите ѝ се работи в абсолютно всички ромски квартали и е обхваната територията на цялата община, като се влиза и с мобилни клиники и се извършват кастрации на място.

"Предлагаме подобна услуга за крайградските зони, където имаме много къщи с дворове и много на брой дворни кучета", добави зам.-кметът.

През 2007 г. безстопанствените кучета са били 11 000, следва спад, а през 2011 г. отново е имало увеличение на 9 241. Данните от 2013 година са за 6 635 кучета на улицата.

За миналата година от общинските кастрационни центрове и приюти са осиновени 683 кучета.

За 2015 г. са проверени над 290 собственици на кучета, а наложените глоби за липса на паспорти или нарушения на Закона за ветеринарно-медицинската дейност са 2 960 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Параграф 22. Това е бизнес и той се храни от съществуващия проблем. Иначе много бързо се оправят нещата - както в белите страни. Тук няма воля, няма контрол, няма санкции, няма политика...Само Крадене! А животните са най-малко виновни. Те са изхвърлени от хора/ не от човеци/
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво харчите пари да ги кастрирате бе, де*или такива? Те ни хапят, не ни е*ат!
20
5
 
6
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
За началник на кучкарника сложете някой виетнамец и ще се оправите
19
6
 
6
 
! Отговори
кога? преди 8 години
Кога ще започнат да кастрират и кучкарите?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До hostРазбрахме те-става дума за братовчедите на посланника на Бангладеж,нали?
17
6
 
9
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Аз предлагам да кастрират всички слухители в община софия работили там. през последните 25години барабар с боче и цеци то дан чето нема нужда щото е грях да се плодят танива ***.Толкова ли е сложно един патрон в казанльшките заводи сигорно е 20 ст за 200 000лв бих отарвал бьлгария и от кучетата и от кучкарите в софия.Та боче ходи до китай не питали имат ли бездомни кучета у пекин как са упраят с проблему.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16, права си, кастрация е загуба на време, напрао гърлото да се реже
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 15, от теб определено
14
4
 
5
 
! Отговори
smurt za ob6tinarite преди 8 години
Za6to ubivate jivotnite s va6ite kastracii ?? I kotkite ubivate pre4at Li vi ????????As Iskam kastraciq na pravitelstvoto !
13
2
 
5
 
! Отговори
Do nomer 4 преди 8 години
да прав си кучетата са по висши от нас (хората)
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мизиеца, абе не си първия, който кълне, ама един го оперираха от сърце, а еена друга си отиде безвреме на 23 и те само кълняха
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12, какво разбираш по животниТЕ
10
1
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Да бе да, че да те изядат после жив бабичките, дето им носят хляб, ама не си ги вземат вкъщи....
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам - ако почнем да кастрираме общинарите, те ще спрат ли да "усвояват" средства или не?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 20 000 са "усвоени" парите ,а колко са кастрирани е друг въпрос
7
0
 
13
 
! Отговори
x преди 8 години
"За 2015 г. са проверени над 290 собственици на кучета, а наложените глоби за липса на паспорти или нарушения на Закона за ветеринарно-медицинската дейност са 2 960 лв."Ахахаха....браво бе вие сте се скъсали от проверки. Това прави под 1 проверка на ден. Колко човека правят тези проверки и кога?Всеки ден само за 20 минути ходене виждам по 3-4 нарушения - къде пуснати свободно, къде *** където им падне, разхождат ги по детски площадки.Фъндъкова ти си абсолютна некадърница! Ходи си!
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убивайте ги! Ако някой иска да се грижи за тях - сложете им чип и му ги дайте, ако не - евтаназия. Ако после ги намерите отново на улицата, намирате на кого сте ги дали по чипа, и му тръсвате една такава глоба, че да намрази кучетата.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ги кастрирате, бе? Изнасилват ли някого?
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сравняваш куче с човек е признак на тежко психическо разтройство, но кучкарите не го осъзнават
3
5
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ima balgari po ulicite koito jiveqt po lo6o ot tezi ku4eta na snimkata za tqx da se pogrijat,ne moje da sravnqvat xora s jivotni