София - без визия за развитие на града

Експерт: Приоритет трябва да са зелените политики в столицата
9 фев 2016 19:32,
44
София - без визия за развитие на града
Снимка: bgonair.bg

Постът главен архитект на София не трябва да концентрира толкова много власт. Това мнение изрази арх. Валери Гюров в ефира на Bulgaria ON AIR.

В следващите години е изключително важно да се разделят визионерството от регулативния процес, както и развитието на зелените политики в София, смята експертът.

"Не може човекът, който дава всички строителни разрешения, да организира и конкурсите и в него да бъдат всички инструменти. В София липсва визията за развитие на града - във всеки нормален европейски град приоритет са пешеходците и велосипедисти", коментира арх. Гюров.

Един от най-важните проекти, които ще наследи бъдещият архитект, е благоустрояване на района около бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

"Тази зона е много важна за София и заслужава да бъде благоустроена. Хубавата новина е, че вече имаме строително разрешение. Гражданите ще се сдобият с качествени градски прострнаства", каза и арх. Стефан Добрев.

"Единственият начин града ни да се развива е, като се мисли за бъдещето - не се премахват трамвайни релси, а се строят велоалеи", допълни арх. Гюров.

В момента тече първата фаза на конкурса за избор на нов главен архитект, който се очаква да приключи най-рано през март.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А-а, затова ли кметът на Надежда, къде може раздава разрешения за строеж на къщи върху градинките между блоковете, натриса грозни търговски бараки пак върху зелени площи и градинки, изсича японски вишни в жертва на напълно ненужни бараки, които на спирката на авт. 85 на София-север, оформиха "тоалетна" зад заобиколения от бараките навес на спирката. Унищожиха едно чудесно зелено място, от което преди 20 години изчезнаха неизвестно къде и от кого, три великолепни статуи. Сега има дори "Lafka"!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрия град за живеене е стигнал най-висшата форма на развитие и съвършенство- Герберополис
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 9 Нико Прав си ,но това тях не ги интересува целта е непрекъснато лъскане на малка площ в центъра и "правилното" усвояване от удобни фирми.
7
3
 
6
 
! Отговори
Нико преди 8 години
Проблема на София са задръстванията и местата за паркиране.Решенията са ясни: премахване на тапите по кръстовищата със светофари и разширения на булеварди.Който мисли друго очевидно не е наред .
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
междублоковите пространства да не се застрояват а да се садят дървета софия да сеизнася на изток посока пловдив едно летище в кондофрей с китайски товарни самолетище съсипят софия и по специално люлин с 200 000 жители
5
5
 
11
 
! Отговори
аман преди 8 години
Стига с тия велоалеи не вършат работа на никой ,но пречат на всички ,а авантата е за батко и братко.
4
16
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 2:разбирам те, но кажи тея преди ГЕРБ какво построиха, какво направиха. Кажи ми алтернативата на ГЕРБ и веднага ще гласувам за тях!!! Кажи ми... кои са по-добрия избор в момента от тях, кажи ми и ще гласувам за тях!!!
3
3
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Приоритетът е ясен !Наливане на огромни пари в Софийска община с цел софиянци да живеят мааалко по-добре от хората в провинцията.Къде може да бъде свалена една власт ?В Сусурлево ? В Бацова махала ? В Тутракан ?Не ! Властта се крепи и сваля в столицата !Затова ГЕРБ наливат яко пари там, за да си гарантират спокойствие.Останалата част на България - кучета я яли !Изключение правят няколко големи града - Варна, Бургас и Пловдив.Другото е в "Зоната на здрача". Факт !
2
3
 
14
 
! Отговори
minuvach преди 8 години
Преди няколко месеца когато един турски вестник определи София като "турски град от седемдесетте" много тук се обидиха понеже са го казали турци, но това си е самата истина. Само Герберите виждат София другояче, а иначе всяка година взима приза за най-грозна столица е Европа.
1
2
 
8
 
! Отговори
minuvach преди 8 години
Продължавайте да гласувате за ГЕРБ. С това темпо на работа след 80 години ще заприличаме на нормален европейски град. На година булевардче, тротоарче, спирчица на метрото и така...Понеже сме бедни и жалки сме свикнали да се радваме на трохите.