София - без визия за развитие на града

Експерт: Приоритет трябва да са зелените политики в столицата
9 фев 2016 19:32,
44
София - без визия за развитие на града
Снимка: bgonair.bg

Постът главен архитект на София не трябва да концентрира толкова много власт. Това мнение изрази арх. Валери Гюров в ефира на Bulgaria ON AIR.

В следващите години е изключително важно да се разделят визионерството от регулативния процес, както и развитието на зелените политики в София, смята експертът.

"Не може човекът, който дава всички строителни разрешения, да организира и конкурсите и в него да бъдат всички инструменти. В София липсва визията за развитие на града - във всеки нормален европейски град приоритет са пешеходците и велосипедисти", коментира арх. Гюров.

Един от най-важните проекти, които ще наследи бъдещият архитект, е благоустрояване на района около бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

"Тази зона е много важна за София и заслужава да бъде благоустроена. Хубавата новина е, че вече имаме строително разрешение. Гражданите ще се сдобият с качествени градски прострнаства", каза и арх. Стефан Добрев.

"Единственият начин града ни да се развива е, като се мисли за бъдещето - не се премахват трамвайни релси, а се строят велоалеи", допълни арх. Гюров.

В момента тече първата фаза на конкурса за избор на нов главен архитект, който се очаква да приключи най-рано през март.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрайНакарайте хората да слязат от колите-като направите градския транспорт достъпен и удобен, а вие сякаш целите точно обратното-вдигате цените на грАД ския транспорт, така ли ще ме накарате да сляза от колата?Наложи ми се да отида със семейството без колата до другия край на София-дадохме 20 лв за билети ?!Как да не се движа с кола?
29
0
 
1
 
! Отговори
2013 преди 8 години
До зеления: не са "корумпетата" и "селяците" на които не им дреме. Не им дреме на онези 65% (ако си прав), дето не са излезли да гласуват. Хем по-лесно, хем после могат да си мрънкат за всичко и против всички - любимо занимание на българския гласоподавател.
28
1
 
0
 
! Отговори
прости сметки преди 8 години
До зеленияАко сметките са такива, каквито ги изкарваш, представям си колко ли пък процента реално имат нейните опоненти от останалите политически партии, които също издигат кметски кандидатури - БСП да речем тогава би трябвало РЕАЛНО да получава 2% подкрепа, а Батака не повече от 50 човека - 50 човека, не процента :)))
27
3
 
7
 
! Отговори
зеления преди 8 години
Фандъкова не спечели с 50% от всички гласове, а с 50 от гласувалите 35%. Т.е. по-малко от 18% желаят тази жена и този общински съвет да управляват града. Ще го кажа по-друг начин: 82% не желаят тези хора да управляват София. Само че на тези корумпета и селяци не им дреме. Децата са им в чужбина, парите които крадат оттук също. Вие му мислете.
26
4
 
4
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Хаха ,Сохия била кейнийеф? София е по модерен и жив град от белград ,будапеща ,братислава , слага ги в малкия си джоб! Кенйеф е турция , а атина е една бетонна джунгла -5 милиона град без нито един парк , градинки почти няма ,КО ? НЕ !
25
9
 
2
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Те да земат да опраат Графи Гнатиев, че на нищо не мяза, па после да се пънат за зелени площи (който му е зор за такива да си ходи на село. У града такива глупости място нямат)!
24
2
 
7
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Фандъкова открадна над 60 млн.лв от метрото...Колко ли ще отмъкне от тия проекти!?
23
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тази софия заприлича на боядисан клозет много е зле джебчиии крадци на коли измамни чейнча бюра лош народ е на власт
22
1
 
19
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
Каква зелена политика, те се чудят кой трамвай да закрият и къде да турят една боя за да приберат няколко милиона за "велоалея"Поради липсата на адекватна алтернатива не съм очаквал друг да спечели изборите но Фандъчето да ги спечели с 50%... Направо ме е срам от съгражданите ми.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"а се строят велоалеи", допълни арх. Гюров." - ЕХ, много сладки тея велоалие бре ! - кофа жълта боя на тротоара и милиони в джобагата - Алчницииии ! Мили Боже спри ги !
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами вие какво очаквате когато една кмекта марионетка се сложи в общината да обсужва бизнес интересите на една шепа хора. Всяка година едни и същи улици и булеварди се ремонтират от едни и същи фирми, ***, снегопочистването и т.н Защо според вас вече общинските заседания се правят извън София - защото по закон всеки гражданин може СВОБОДНО да присъства на заседанията и да види този фарс наречен общински съветници и кметка марионетка, затова се вдигат всички и заседават на хотел извън София
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е най-големият абсурд може би в цялата история на градоустройството... с цялото му уважение към архитекта, това ми се струва че ще е пълен провал. Но нашата схема както винаги е "тук трябва да се вземат едни пари"
18
0
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
До 19 просто казвам, че града беше читав. И панелките бяха пълни с живец, улиците се чистеха и хората някакси бяха далеч по-благи. Сега какво? Разцепена инфраструктура, милион коли и безброй народ се бута по прашните улици пълни с дупки.. Като едно голямо изпражнение посипано с лъскав прашец..
17
0
 
3
 
! Отговори
Магнолията преди 8 години
Направо ме е срам - за 50 цента по цел ден джиткат в метрото безпир.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Е, па живяхме преди 30 години в тая София и какво хубаво беше, скърцащите трамваи? олющените сгради? партийните домове и сивите панелки? Тоя глад иска една бомба и да се почне на чисто
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха, голямо бъдеще е трамвайния транспорт. Най-голямото от 100 години той е все бъдещето? Аве вие *** ли сте?
14
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Разчертайте местата за паркиране в ЦЯЛА СОФИЯ и направете паркирането в ЦЯЛА СОФИЯ платено защото и сега колите са повече от възможностите на града. Тенденцията всяко софиянче с кола направи така че средната скорост в час пик с кола е под 10-15 км. в час. Скоро всички ще имат коли и никой няма да се движи - просто ще си седим в тях и ще си дишаме дизеляка.
13
3
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Една бабичка колкото и да я гримираш и пудриш си остава дърта развалина. Преди 30 години тоя град беше зелен, чист и красив.. Сега е истински коптор:-(
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София няма визия още от 9 септември 1944 - каскетска визия.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Това Банкя ли е?Щото родните места на герберите са по поля и долини, по гори и планини, по села и паланки. Мйе, мьа, нье, шъ, ***, "случи се законът..", "ходимЕ", "правимЕ", и т.н. и т.п.