Кило боб за кастрирано куче в ромските махали

Уличните псета в София намалявали, твърдят от общината
10 фев 2016 09:00,
53
Кило боб за кастрирано куче в ромските махали
Снимка: Bulphoto, архив

Безплатни пакетирани храни като боб, ориз и захар раздават срещу кастрацията на дворни кучета в ромските махали в София.

Това е проект на неправителствени организации и местните районни администрации за овладяване на популацията на бездомни животни в тези квартали, пише вестник "Монитор".

За да се справят с проблема във "Филиповци", "Факултета", "Христо Ботев", "Баталова воденица" са изпратени и мобилни клиники, които кастрират животните на място, обясни пред Комисията по околна среда ресорният кмет Мария Бояджийска. Така само в ромските махали кастрирани над 1400 кучета за година.

Екипите на "Екоравновесие" обикалят и покрайнините на София, а така собствениците им имат възможност безплатно да ги кастрират, обезпаразитят и регистрират без дори да излизат от дома си. За последните четири години на територията на София са заловени и кастрирани над 20 000 бездомни кучета.

Бояджийска отчете спад на уличните псета позовавайки се последните публични данни за броя им - 6635 през 2013 г., което беше с 2607 животни по-малко спрямо 2011 г. Само през миналата година пък са изплатени над 180 000 лева обезщетения на наръфани хора, които са съдили общината.

За справянето с проблема с безстопанствените кучета от съществена важност са промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които да се заложат изисквания за задължително маркиране и чипиране като национална мярка и приоритет, подчерта Бояджийска. По думите й необходима е национална програма за овладяване на популацията им. Сега в НС се правят такива обсъждания, дано промените бъдат приети, коментира Бояджийска.

Тя каза, че приема всички критики по работата на ОП "Екоравновесие". По думите на Бояджийска абсолютно недопустимо е служители на общинското предприятие да бъдат агресивни към животните, каквито случаи има. Тези, които са си позволили лошо отношение към животните, ще бъдат санкционирани, подчерта Бояджийска. Тя съобщи още, че се изгражда и видеонаблюдение в общинските приюти, за да може да се наблюдава в реално време грижата за животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21В Истанбул кучета няма, щото според тяхната религия са забранени, мръсни животни.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои които е ходдил много по света да каже дали като ходиш по тротоарите трябва да внимаваш да не настъпиш някое кучешко л-но !Аз съм ходил в Истанбул и там не видях такова нещо като тука
17
0
 
25
 
! Отговори
Кинолог преди 8 години
Всъщност повечето българи имат тотално извратено отношение към кучетата.Да държиш ловно или овчарско куче в 35 кв.м. панелка и веднъж дневно за 10 мин. да го извеждаш да се изходи на близката детска площадка.Да храниш или да биеш бездомните кучета, сякаш са твоя собственост. И най-вече да се съгласяваш с твоите данъци да се плащат програми, които не решават, а създават проблеми с бездомните животни.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали намаляват ,но не ви ли е гнус да ходите и да прескачате по тротоара изп.ражнения!
15
0
 
22
 
! Отговори
Терминатор 2 преди 8 години
Бездомните кучета са признак за лоша култура, хигиена и организация в града. Често се движат на глутници, тормозят хората, особено нощно време. Обитават парковете, където често се разхождат деца, особено в хубаво време. Достатъчно е кучето да се изрепчи - ето предпоставка за психическа травма на едно 3-годишно дете. И според кучкарите това е хуманно? Защо в Берлин, Москва, Брюксел няма толкова бездомни кучета, колкото в София например? Или във който и да е български град?
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе намаляват вчера едно искаше да ми дръпне плика с покупките !
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една нация ще я познаете по отношението й към животните. Не се чудете защо богатите европейци ни осиновяват бездомните животни и дават купища дарения за тях, докато децата ви умират, чакайки дарения от същите.
12
1
 
16
 
! Отговори
Без Кучета преди 8 години
"Бояджийска отчете спад на уличните *** позовавайки се на последните публични данни за броя им - 6635 през 2013 г..."А къде са публичните данни от преброяването от лятото на 2015? :dnes.bg/sofia/2015/08/24/bezdomnite-pseta-namaliavat-ulichnite-kotki-ne.274212
11
0
 
24
 
! Отговори
K преди 8 години
А на нас българите, защо не ни дават боб и други храни за да си кастрираме кучетата? Нали живеем в БЪЛГАРИЯ и сме народът на тази държава, трябва ли да ни дискриминират за сметка на малцинствата? Или трябва да се боядисам със сажди и да започна да говоря на "хъй", та някой да ми даде и на мен боб? Срамота!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй ли щот до нашия блок където изядоха професора продължават да се въдят. И гледам ядат бездомните котки... Еко равновесие са само хрантутници не стават за нищо. Три дена гонят едно куче и накрая то се покри. Скапана държава бе пу
9
1
 
23
 
! Отговори
Кинолог преди 8 години
До 9Малцина имат правилно отношение към кучетата. Човека трябва да доминира, а не кучето. Ходя по тротоара и Н.В. песа очаква да го заобиколя, вместо да ми направи път. Виж на вън в 90% от случайте кучето води стопанина, а не обратното. За това глудници нападат хора. Заради хранене, коткане и подмазване у животното се създава представата, че е доминиращия вид. Всъщност те нападат по причини абсолютно различни от глада.
8
0
 
30
 
! Отговори
СВЯТ преди 8 години
ЗА КАСТРИРАН РОМ ЩЕСЕ ДАВА BMVEEEEEE
7
0
 
15
 
! Отговори
Ади бе преди 8 години
" Уличните *** в София намалявали, твърдят от общината". Че то ясно. Общината нали гъмжи сега.
6
3
 
21
 
! Отговори
... преди 8 години
15-ти...Прав си, човек, по-добре да ги оставим да умират от глад, за да станат на глутници и да нападат хора. Доста мъдро, да... Иначе, леличките наистина са с промити мозъци. Аз съм давал на кучета ядене, обаче не мисля, че мястото им е на улицата, най-вече заради това, че могат да наранят някое дете, зимите са на глутници и т.н. Колкото и добро да е кучето, си е куче. За съжаление единствен вариант виждам да се изтребят, но никой няма да позволи, нали трябва да лапат по няколко милиона...
5
4
 
19
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Намалели са друг път!!! Елате в кв. Левски да ги преброите!Мазни и мръсни *** издевателстващи върху хората!
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема с бездомните кучета ще се реши, когато почнат да налагат тлъсти глоби на комплексарите които ги хранят. В нашия квартал има няколко тьотки, които компенсират самотата в спалнята, като се правят на богини и щедро исипват помия по тротоарите, за да живеят "горките" животни. Те са също толкова жалки, колкото тези, които убиват бездомни животни. Господ /природата/ си знае работата. Не се правете на богове и не решавайте, кое животно ще живее и кое ще умре и кое ще се размножава!
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А собствениците на кучетата кога, и аз това питам.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се добави и 10кг свинско към боба
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като прочетох заглавието реших, че можеш да отидеш в ромски квартал и да получиш от тях боб срещу бездомно куче, предназначено за чеверме. Като се замисля, може да се решат два проблема едновременно така.