Метрото вече е в ремонт, спасяват тунел с цимент

10 месеца след откриването, влакът там започва да се клатушка
11 фев 2016 09:44,
106
Метрото вече е в ремонт, спасяват тунел с цимент
Снимка: bTV

Чисто нов участък от първата метролиния в София вече е за ремонт. Между метростанциите "Цариградско шосе" и "Дружба" се е образувала кухина и в момента в нея се инжектира циментов разтвор, за да се спаси тунела.

Този участък от метрото беше тържествено открит на 2 април миналата година, а 10 месеца по-късно пътниците в метрото забелязват, че влаковете се клатушкат и преминават с много бавна скорост в района на метростанция "Дружба".

Ръководителят на проекта за разширението на метрото инж. Кирил Зайков обясни пред bTV, че точно в този участък от метротунела се е появило подводно течение и затова скоростта на влакчетата е ограничена до 20 км/ч.

"От това течение на земните води установихме извличане на земни маси под фундаментната плоча на тунела. Това извличане на земни маси от тези подземни води създава условия за образуване на кухини. В течение на времето водата започва да извлича земни маси и тази кухина започва да нараства. Вече създава условие за деформации на конструкциите, които се намират над нея", обясни инж. Зайков.

Той успокои, че няма опасност за пътниците в метрото, а "Метрополитен" е предприел превантивни мерки за пресичане на това водно течение чрез запълване на тези кухини с циментов разтвор.

80% вече са запълнени. До два месеца инжектирането на циментов разтвор трябва да завърши и кухините да се укрепят.

Разходите са изцяло за сметка на фирмата строител. "Това е по договор, докато изтече гаранционния период, каквито и дефекти да се появят, а в случая не става дума за дефект, става дума за превантивни мерки, разходите са за сметка на строителя", допълни Зайков.

Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видими резултати.Браво.Ако не друго Мутрата поне е случил на *** народ.
60
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както винаги червените каскети разбират от всичко , но сега най много от това как се строи Метро .Затова при управлението на БКП-БСП нищо свястно не се построи в София . Гласуването на хората показа ясно за кого е народа . Само ГЕРБ и никога БКП-БСП .
59
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червения *** пише с главни букви дано някой го забележи. Да ама не . Великите постижение на бай Тошо, правешкия циг..анин и овчар се виждат в София . Това са гетата в Люлин , Младост , Обеля , Дружба и т.н. София заприлича ва Европейска столица при Борисов и Фандъкова.
58
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО МОЖЕШЕ ДА ИМА МЕТРО В СОФИЯ ТОДОР ЖИВКОВ ОТДАВНА ДА БЕШЕ ГО ПОСТРОИЛ. НО ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ГЕОЛОЗИТЕ КАЗАХА ЧЕ НА ДЪНОТО НА ЕЗЕРО МЕТРО НЕМОЖЕ ДА СЕ ПОСТРОИ! ПОДПОЧВЕНАТА ВОДА ИЗЛИЗА НА 1 МЕТЪР ДЪЛБОЧИНА. А ТОГАВА НИКОЙ НЕ СМЕЕШЕ ДА СТРОИ НА НЕГОВА ОТГОВОРНОСТ ЗАЩОТО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЗАСТРЕЛЯН КАТО КУЧЕ АКО СЕ СЛУЧЕШЕ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ПРИ ДРУГАРЯТ ТИКВАРОВ ОТ БАНКЯ!.
57
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко до което се е докоснал Боко и неговите братовчеди се руши.Вече е опасно да пътуваш по магистралите и дори в метрото.
56
5
 
35
 
! Отговори
ЧОВЕКО ОТ БАНКЯ преди 8 години
АБЕ ВАЖНОТО Е ЧЕ МУ РЕЗНАХ ЛЕНТИЧКАТА И МУ ПРИБРАХМЕ МИЛИОНИТЕ С НАШАТА ФИРМИЧКА. А СЛЕД МЕН И ПОТОП. *** СЪМ ВИ И ОВЦЕТЕ! ЩЕ ВИ ДЕРА ДОКАТО ВИ ОСТАНАТ САМО КОКАЛЯЦИТЕ. ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И АЗ СЪМ ***. ПАК ШЕ МЕ ИЗБЕРЕТЕ. АЗ СЪМ НАЙ ГОЛЕМИЯТ.
55
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Борисов за пореден път подвежда хората. Просто винаги е готов да подведе народа и изглежда го прави. Твърде голяма беше рекламата на работата по този участък и някой не е свършил работата си както трябва. Качествен контрол липсва. Строго трябва да се следи процесът на работа. Фандъкова, както винаги, доста си трае.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Emi tova e Bg.ka4estvoto....iskame,neiskame tva e...dokato xorata si sedqt i debilstvat pred tv. to i kompa vse 6tee taka..."dai na xorata xlqb i zreli6ta drugo neim trqbva"stara rimska pogovorka.
53
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарим ви ГЕРБ!
52
2
 
25
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Трасето на метрото в тази си част минава непосредствено да езерото в Дружба. Езерото започна да пресъхва. Явно при стоежа на метрото е прекъсната подземна река която сега избива там където не трябва. Това показва пълна техническа неграмотност на изпълнителите. Такава безотговорност в държавата не е имало никога. Моя покоен тъст строителен инженер е проектирал жп мост д гара Бов. При експериментите го качвали в локомотива и си носил топли дрехи, защото не са знаели къде ще нощува ако оживее
51
2
 
28
 
! Отговори
???????????????????? преди 8 години
Значи какво излиза!? Ами излиза, че гаранцията на метроту тука в БГ е 1 година!!!!???? Абре ХАПТАЛИ! Бре то като си купуваш кола вече ти дават над 3 години гранция бре! Бре ГУЙНА бре като строиш такова нещо гаранцията требе да е поне 10 години бре!!! Пак се налапахте и после НИЩО! Ей да ви се невидяло *** така става! Требеше 90 - 91 да ви спретнем едно рандеву както го направиха Румунците тогава и сега нямаше да сме на това дередже!
50
1
 
17
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Това не е новина , а строително клише !
49
4
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
Коментарът ми не беше за товето изказване, а до друг, но явно му го изтриха и твоят коментар взе неговия номер, така че не се засягай. Иначе съм пообиколил и аз доста държави, в някои съм и живял. Преди 2 години метрото в Берлин също протече, водата се стичаше на струи през лампите и я събираха в кофи отдолу. Мисля, че това беше отразаено и по нашите медии. Хората го приеха нормално, никой не е правил трагедии. Но има известни разлики между българите и германците.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 44А дали гаранцията им изтича след една година?То това е основният проблем, не че не се случва, а в това, че след два месеца изпълнителя няма да го интересува, а държавата (тоест ние) ще плащаме тези ремонти.И не ми обяснявай глупости, за такъв строеж 1 година гаранция е смешно.
47
3
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
*** е геолог, получила книжка по вторият начин! Кажи и на ***, че хората правят метро под реки, морета и океани, но си разбират от работата и такива проблеми няма! /метрата в Япония, Лос Анжелис,Лондон, под Босфора/.А нейните колеги, с червените дипломи и на баир да построят метро и там ще го отнесе водата.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и Цариградско е на вълни, става дума за "новия ремонт".
45
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така става, когато мафията краде над 80% от средствата за строителството или ремонт на нещо (метро, пътища), а с останалите 20% прави нещата така, че почти веднага да се налага пак да даваме пари на ГЕРБ, за да поправи това, което са направили. Разбира се пак нищо не се прави както трябва и цикъла пак се завърта и мафията продължава да ни граби.
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кухините " са в кратуните на крадливите герберасти и строители, собствениците на фирмите са 100% от червената мафия на ГЕРБ , Пеевски и БСП! Какви подземни течения, за проектиране и сондажни работи сигурно са платени ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ!дДо кога няма да има виновни?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТрашно нема-а-а-а-а,бутай за гарата-а-а-а-а-а-а-а!
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Магистрала Тракия Лон незнам кой! След Стара Загора,посока Бургас,отделни участъци се ремонтират по няколко пъти,а на места тресе,все едно че караш лагерна количка! Иначе големо квичене беше при откриването,а аз като по-паметлив си спомням,че при строежа вместо инертни материали се изсипваше сгур от изоставен рудник близо до с.Радиево. Тогава БСП-вдигна гюролтия,*** Тиквун вика : Нема такова нещо,много убава си става магистралката даже,вие нищо не разбирате.....