Метрото вече е в ремонт, спасяват тунел с цимент

10 месеца след откриването, влакът там започва да се клатушка
11 фев 2016 09:44,
106
Метрото вече е в ремонт, спасяват тунел с цимент
Снимка: bTV

Чисто нов участък от първата метролиния в София вече е за ремонт. Между метростанциите "Цариградско шосе" и "Дружба" се е образувала кухина и в момента в нея се инжектира циментов разтвор, за да се спаси тунела.

Този участък от метрото беше тържествено открит на 2 април миналата година, а 10 месеца по-късно пътниците в метрото забелязват, че влаковете се клатушкат и преминават с много бавна скорост в района на метростанция "Дружба".

Ръководителят на проекта за разширението на метрото инж. Кирил Зайков обясни пред bTV, че точно в този участък от метротунела се е появило подводно течение и затова скоростта на влакчетата е ограничена до 20 км/ч.

"От това течение на земните води установихме извличане на земни маси под фундаментната плоча на тунела. Това извличане на земни маси от тези подземни води създава условия за образуване на кухини. В течение на времето водата започва да извлича земни маси и тази кухина започва да нараства. Вече създава условие за деформации на конструкциите, които се намират над нея", обясни инж. Зайков.

Той успокои, че няма опасност за пътниците в метрото, а "Метрополитен" е предприел превантивни мерки за пресичане на това водно течение чрез запълване на тези кухини с циментов разтвор.

80% вече са запълнени. До два месеца инжектирането на циментов разтвор трябва да завърши и кухините да се укрепят.

Разходите са изцяло за сметка на фирмата строител. "Това е по договор, докато изтече гаранционния период, каквито и дефекти да се появят, а в случая не става дума за дефект, става дума за превантивни мерки, разходите са за сметка на строителя", допълни Зайков.

Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Решиха да минат тънко с нещо ни рак ни щука, че да спестят някой лев и ето резултата.Знаело се е и е трябвало да се копа надълбоко, ама кинти за скатавка няма да останат и ето резултата...
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ - символа на лошото качество.
39
0
 
24
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Евалата Бойко! Евалата Тикво!
38
0
 
17
 
! Отговори
ацъ преди 8 години
С гаранция от боклучетата Братоев и Борисов.
37
7
 
12
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Ми явно не си обиколил достатъчно...Или си бил турист и си снимал забележителности, не си им гледал метрото. Ако поживееш там ще разбереш, че и там се случва, но хората не правят проблеми от това, а медиите не излизат с гръмки заглавия...Но в България всички разбират от всичко - строителство, магистрали, геология, гаранции...където бутнеш все специалисти...
36
3
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Ех Митьо, най-лошото е, че и на запад е така. Блоковете са с по 5 години гаранция. Мазетата се наводняват - ние си плащаме, покрива протече на 6-тата година - взеха но пари насила и го оправиха.поздрави от Норвегистан
35
1
 
22
 
! Отговори
ХахаМ преди 8 години
...няма опасност за пътниците в метрото...80% вече са запълнени. До два месеца инжектирането трябва да завърши и кухините да се укрепят.Хем няма опасност, хем до 2 месеца ще приключи укрепването. А ако в периода между днешна дата и тези 2 месеца влакът се обърне и загинат (не дай си Боже) невинни хора-питам всички-и управляващи, и тези, котио пишете коментари за гаранции и глупости (кой го интересува кой ще го оправи, плащам данъци и искам да се оправи своевременно) - КАКВО ПРАВИМ???
34
3
 
1
 
! Отговори
Хризантема преди 8 години
До 37. Прочети коментара на 36. 35 също да го прочете, както и всички следващи плювачи.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То беше ясно, че строителството на метрото в София е с много лошо изпълнение, въпроса беше единствено в това, кога ще избие лошото качество. Дали преди да изтече срока на гаранцията или веднага след като изтече. Във вторият случай ще трябва да плащаме нови суми на мафията, да поправят това, което не са направили както трябва.
32
3
 
33
 
! Отговори
иван преди 8 години
Как в България е скъпо и некачествено а ,назапад хем по евтино хем по качествено?
31
6
 
28
 
! Отговори
Това е ГЕРБ преди 8 години
Некачаствено строителство - гарантирано от ГЕРБ.
30
16
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Не искам да защитавам никого, но геологията е сложна наука, така че не се правете на специалисти! Геологичните процеси са динамични, така че такива неща се случват, важното е да се вземат мерки навреме! В Лондон редовно се правят такива процедури, поради същите причини. Колкото до соц магистралите...кои магистрали бе, бледолики !? Магистрали по соца нямаше или вече сте забравили...Има едни виакудкти по Хемус, които са лошо изпълнени, защото са правени на принципа проба-грешка...
29
6
 
20
 
! Отговори
ГРОБ преди 8 години
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ГЕРБ (ГРОБ)! ДА СЛОЖАТ КУХАТА ГЛАВА НА БОКО МУТРАТА НА РЕЛСИТЕ!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29зависи какво за колко време са застрахоевали...дали 10 години са за пропаданоя от които се затваря трасето или за олющена интериорна стена...
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже вече се изчерпа репертоара на червения *** сега си търси за какво да плюе Премиера. В къщи след ремонт като ти падне мазилката от тавана кой псуваш майстора или Премиера . Колко си жалък ако знаеш ще се гръмнеш .
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само герб оле,боко да се свети името му,гален от три папи,наместник божии,завинаги в нашите сърца
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишат без да мислят или по-точно да са запознати за гаранциите, съгласно нормативните документи в строителството гаранцията на конструкцията е 10 години.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година.ЕДНА ГОДИНА !!!Ако по ЗОП кандидатстваш да доставиш електрическа печка на някоя община ще трябва да дадеш 5 години гаранция ???Абсолютно ненормална работа
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блгодаря на Премиерина дедо Боки за клатещото се метро,за пропадащите булеварди,за магистралите от сгурия,благодаря.
22
0
 
28
 
! Отговори
user преди 8 години
Забравих да спомена и Ал. Малинов, който беше в ремонт и сега ще бъде затворен за повторен ремонт :)След мъглата, а пак мъгла :)