Сметката за парно ни сигнализира дали ни съдят

От днес Топлофикация започва да събира данни на платците
11 фев 2016 09:07,
13
Сметката за парно ни сигнализира дали ни съдят
Снимка: Reuters. архив

Пълна промяна на оформлението на фактурите за клиентите ще направи "Топлофикация София", пише "Труд". От следващия месец на тях ще има "графично изнесена информация" за просрочени задължения и предстоящо съдебно производство, за да може абонатите да са наясно с дълговете си и мерките, които дружеството ще предприеме за събирането им, обяви шефът на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

Другата промяна е въвеждането на код "платец" върху фактурата, който ще допълни сегашния абонаментен номер. Така при смяна на собственост на дадено жилище всеки клиент ще има отделен код, чрез който ще бъде ясно кой какви задължения има към "Топлофикация София".

От една страна, дружеството ще може по-лесно да търси стария длъжник, а от друга - смяната на индивидуалните партиди ще става по-бързо.

Днес "Топлофикация София" започва кампания за обновяване на базата с данните на абонатите. На всички места, където клиентите си плащат сметките, ще има анкетни карти, чрез които да се дадат актуални данни - мобилен телефон и електронен адрес.

В момента дружеството разполага само с домашните телефони на част от клиентите си и трудно може да ги намери, за да ги информира за задължения. Досега са актуализирани данните на над 60 000 абонати.

Градският парламент планира да накара "Топлофикация София" при задължения под 300 лева да изисква осъденият длъжник да плати разноски по делото в размер на задължението, а не несъразмерно повече.

Например ако неплатените пари за парно са 50 лв. - клиентът да плати и 50 лв. съдебни разноски. Има случаи, при които за задължения от 8 лв. например се начислява юридическо възнаграждение от 300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Лилия преди 8 години
Цял живот и след смъртта дори,на Топлофикация длъжник оставаш ти!Независимо,че внасяш всеки месец сумати пари,трупат ли се трупат лихви до зори! Но да беше само тоз проблем в държавата ни сбъркана-от всички лудите май са най-непобъркани!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
иван преди 8 години
кожодери с лъскави адвокати източват народа който понякога забавя сметките си не защото не иска а защото няма пари
8
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Как се става недобросъвестен платец...Продаваш жилище, плащаш си месец-два след продажбата за потреблението на парно, ток и вода, каквото ти поискат от съответният монопол за времето преди продажбата, но след година монопола прави изравнителна сметка за парно или просто ти засичат водомера и се появява някаква нова сума за плащане, примерно една стотинка или един лев и ти няма откъде да знаеш, за тази новопоявила се сума. Дават те на съдия-изпълнител и от една стотинка става над 1000 лева.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много недомислици има при плащането на сметките за парно, вода и ток, но една от тях е може би най-фрапираща - колко се плаща при смяна на жилището, вкл. и колко и кога се плаща, ако човек продаде старото си жилище и се нанесе в ново жилище, при което има два случая - в новото жилище е живял някой преди това или то е нов строеж. При всичките тези случаи има огромна разлика между това, което би трябвало да се плаща според потреблението и начисляваните ежемесечни суми.
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е свалянето на радиатори да се криминализира - кат не иска парно да си се връща на село.
5
3
 
8
 
! Отговори
идиотиТоплофикация преди 8 години
Крепостно феодално дружество на антипазарна робовладелска основа.Ако се криминализира кражбата на топло и надписване и принуждаване за услуги,феодалите бюрократи от тази феод.Фирма трябва да станат Най-Големите Затворници:-)
4
2
 
21
 
! Отговори
Де юре преди 8 години
Топлофикация и която и да е фирма или лице, може да съди и осъди някого, ако докаже правотата си. Топлофикация няма начин да докаже правотата на ценообразуването си. Следователно Топлофикация не може да съди никого. Нещо повече. Поради това, че Топлофикация не може да докаже правотата на ценообразуването си, то трябва да се приеме от Съда, че тя ***. Следователно гражданите могат да съдят Топлофикация за измама в особено големи размери.
3
13
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Ганьовеца е свикнал на аванта
2
19
 
5
 
! Отговори
Топлофикатор преди 8 години
Все едно тоя дето не си плаща сметката не знае, че чак да му пишат. Поне радостното е, че топлофикация си вързват по-добре гащите от недобросъвестни(неплащи) не знам как да ги нарека (*** например).Това с Код Платец е изключително добро решение при смяна на партида!Безплатен обяд няма!Сградна инсталация се плаща навсякъде където има етажна собственост и общо отопление!Централната топлофикация е в Ренесанс в Европа, само *** плюят и те не знаят защо!
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Топлофикация София е дружество за рекет