5 лв. такса за туристи в "Св. Александър Невски"

Средствата за нужни да се покрие сметката за ток – 25 000 лв. на месец
15 фев 2016 15:51,
25
5 лв. такса за туристи в "Св. Александър Невски"
Снимка: Bulphoto, архив

От днес за туристическо посещение в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще се събират по 5 лев на човек. Таксата е само за туроператорските фирми, които водят групи предимно от чужбина, уточни архимандрит Дионисий, който е председател на църковното настоятелство, съобщава BTV.

По думите му предложението за подобна такса е дошло от Федерацията на екскурзоводите. Съгласувано е с Асоциацията на туристическите агенции и оттам препоръчали цената да не е повече от 6 лв. на човек.

Средствата са нужни на храма, за да се пуска осветлението, обясни архимандрит Дионисий. В момента за осветление храм-паметникът плаща на ЧЕЗ всеки месец около 1800 лв. Отопление не се включва, защото също е на ток. 25 000 лв. на месец ще са нужни, за да бъде отоплен храмът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за вярващи колко е таксата?
17
0
 
17
 
! Отговори
gogo преди 8 години
На много места в Европа се плаща вход.Например в Лондон-катедралата Сейнт Пол и Уестминстърското абатство са с платен вход.
16
0
 
14
 
! Отговори
e преди 8 години
Награда за главата на *** Петко Сертов-Голяма!
15
2
 
17
 
! Отговори
някой преди 8 години
До дндДа, ама у нас са освободени от данъци!Та, сега остава всички църкви да си въведат такси за посещение, защото нали и те се отопляват с ток!Няма по-прекрасен начин да откажеш хората да ходят на църква! След като увеличиха цената на свещите, сега дойде ред и на билетчето.За съжаление дори комунистите не го направиха.
14
4
 
26
 
! Отговори
789 преди 8 години
В Германия съм,където и да отида като турист,НЯМА ТАКСА-нито в замъците,нито в катедралите!Във Франция също НЕ съм срещнала такива такси!САМО В Г.Е.Р.Б.Е.Р.А.С.Т.К.А. България се плаща за всичко! МОЖЕ БИ СКОРО И ВЪЗДУХА,КОЙТО ДИША ЩЕ ПЛАЩА БЪЛГАРИНА НА ОЯДЕНИТЕ ДЕБЕЛАЦИ,КОИТО ГО УПРАВЛЯВАТ!
13
3
 
24
 
! Отговори
Папата преди 8 години
Сребролюбци!
12
5
 
26
 
! Отговори
циника преди 8 години
Уестминстърското абатство в Лондон има 17 паунда вход. Щефансдом във Виена е безплатна само частично - в предверието и единият страничен кораб, където туристите са се нагъчкали един върху друг и не могат да се разминат, а ако искаш да се разходиш из същинската катедрала си плащаш. Ал. Невски ще е платена само за организирани групи - те така или иначе идват само да отчетат присъствие и да пощракат с апаратите. Що да не им вземат парите?
11
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ще си плащат поповете тока - комунизмът свърши.Кой им е длъжен да им го плаща ?
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво да и гледам на тая черкова.Да имаше механа,че да влезя да надуя една манастирска гроздана,ама то няма.Това не е библейско
9
4
 
39
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
А защо Църквата, след като не може да стопанисва храма, овърша съда, за да получи собственост?Още един въпрос - как така има пали архиепископите да се возят в последен модел автомобили, а няма за тока и поддръжката на КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ?Що така бе, дедо попе?
8
3
 
34
 
! Отговори
Данко преди 8 години
Душите си продадохме ! Всичко е бизнес и тези с одеждите няма господ за тях повечето !
7
11
 
28
 
! Отговори
До 8 Ицо преди 8 години
Не е за чужденците, а за турситите, които може и да са българи ...Попадал съм и в нормалните държави на такива такси, така че нищо изключително или нередно няма в тази такса.
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, алчност, алчност! Ако не помнят да си припомнят как преди 2 000 гадене Исус е изгонил търговците от храма!
5
5
 
24
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
струва ми се че има капчица ( или язовир ) алчност в тези действия ама аре.Такса само са чужденци не се ли води дискриминация ?
4
7
 
16
 
! Отговори
хх преди 8 години
Нормално е да има такса но пък 5 лева са доста голяма сума .2 лева е по нормална цена..Прдвид заплатите който се вземат в България.!!!
3
2
 
33
 
! Отговори
DeDe преди 8 години
По малко да блажат !
2
14
 
31
 
! Отговори
555 преди 8 години
Какъв е тоя ток? Какво правят тия попове? Кой ще даде 5лв за да влезе в някаква си църква, смърдяща на свещи
1
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак сме обратно на света , в базиликата Св.Петър във Ватикана няма такса вход , в наща черквичка има