Вятърът не отнесъл стъкло, а плексиглас от Сердика

Вежди Рашидов със спешна инспекция на обекта
16 фев 2016 17:30,
4
Вятърът не отнесъл стъкло, а плексиглас от Сердика

Министърът на културата Вежди Рашидов направи спешна инспекция на изпълнението на проекта за Антична Сердика на столичното Ларго във връзка с информацията, че част от новопоставения стъклен купол е отнесен от вятъра.

Още по темата

Проверката установи, че няма отнесени елементи от купола, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Бурният вятър снощи отвя няколко парчета плексиглас от защитното покритие на обекта. Няма нанесени абсолютно никакви поражения нито по обекта, нито по пътното платно, нито по купола на Ларгото. Още снощи работниците са събрали отнесените парчета. Защитното плексигласово покритие ще стои, докато бъдат монтирани стъклата на купола.

При инспекцията министър Рашидов завари близо 200 работници, които изпълняват довършителните работи по проекта. Архитект Юлий Фърков показа на министъра концепцията за експонирането на Улпия Сердика.

На столичното Ларго скоро ще бъде експониран и голям музей на открито. Проектът се нарича Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" и се изпълнява с европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Така, че ако вие възстановявате тези древни сгради през пръсти само за да "усвоите" европейски средства и гледате да ги завършите максимално бързо и през пръсти и със съвременно строителство вместо както ви казах вие действате престъпно, к0рупционно, алчно, безсъвестно и допринасяте за разрухата им. А аз съм почти сигурен че действате по-този начин защото познавам начина по-който се правят нещата в тази ръководена от корумпирани нек***дърници и жалки чорбаджии държавица.
3
2
 
3
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Значи за да е автентично възстановяването се изработват древните инструменти с които тогавашните зидари са работели, после се наемат работници които се обучават да работят с тях и се използват само автентични древни материали и техники. Единствено мерките за безопасност трябва да са съвременни. Ще дам пример защо това трябва да е така - римския бетон трае хилядолетия а съвременния под 100 години защо? Защото римския освен вар и пясък съдържа вулканична пепел и оптимално прах от настъргана тухла.
2
0
 
3
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Не знам как я възстановявате тази антична Сердика само се надявам да не е както се възстановяват крепостите - с наливане на бетон и подобни. Възстановяването на древни археологически сгради и обекти се прави само със същите антични методи и материали с които са строени. Иначе става както турците като се опитаха със съвременни методи да реконструират Хагия София и тя започна да се разпада. Това значи да се обучат работници да работят само чрез древните методи на работа и само с антични материали.
1
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Голям зор с тая римска тоалетна. "Огромен" музей не знам що си. 3 тухли на кръст, голяма гордост голямо нещо.