Вятърът събори куполa над антична Сердика

Скъпото съоръжение бе току-що монтирано
16 фев 2016 14:30,
51
Вятърът събори куполa над антична Сердика
Снимка: BTV

Силните ветрове в столицата отнесоха елементи от току-що монтиран скъп стъклен купол на античното селище Сердика пред Министерския съвет, съобщи bTV.

Идеята за изграждането на стъклената конструкция бе част от мащабния проект за реставрацията на антична "Сердика".

Целият проект се финансира от европейска оперативна програма и е на стойност 16 млн. лева.

Това не е първият проблем около реставрацията на комплекса. Преди 2 седмици граждани се възмутиха от новопоставена временна модерна ролетна щора, която пазеше находките. Тогава се стигна до призиви за оставка на културния министър Вежди Решидов и директора на НИМ Божидар Димитров. Часове по-късно кметът Йорданка Фандъкова обяви, че щората ще бъде премахната.

В края на миналата година пък възмущение предизвика начинът, по който се прави реставрацията на комплекса. Модерните тухли, редени върху находките на стотици години, бяха сравнени с шарки на жираф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Майтап са пишман журналистите ни, които предоставят непроверена информация и дезинформират обществото.Куполите не са завършени и стъкла не са летели от вятъра. Стъклата които се ползват са с дебелина около 3 см и тежат около 100 кг, това което се е разхвърчало от вятъра са плексигласови плоскости които са сложени временно докато се изработят и монтират стъклата.За информация всяко стъкло се отлива по поръчка, защото има различна форма и извивки.
26
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Сигурно това е майтап ! Не, това е България !
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой от архитектите да е чувал за ветрови напрежения? А инженерите от ВиК знаят ли какво е ефект на дюзата? Строят и не знаят!? Специалисти големи, но милионите пари ги вземат !?
24
0
 
1
 
! Отговори
Iooo преди 8 години
Боко толкоз за тез пари. Другите за рупвети така се работи в БГ
23
6
 
1
 
! Отговори
Котьо преди 8 години
Ей, ДЕ*ИЛИ!!!!! Това е временния плексиглас, поставен в отворите за стъклата!!!!! Айде малко повече мисъл! При ураганен вятър, напълно възможно да се случи!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето и всичкознаещата ушaнка Боби цъфна тук :)След него ще се появят "Слава Рoссии" и "С петолъчка в сърцето" !
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърВсички плюете зад монитора, но никой не излиза на площадае как да излязат като физически са в Ленинград? Това им е работата на руските *** - да плюят.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ветровете друг път, не на нас тия. Костов хвърляше павета през оградата!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бивш строителПрав си на 100% ! А когато някой задава неудобни въпроси на властта било провокация !
18
1
 
18
 
! Отговори
me преди 8 години
Това е отмъщението на руините. Това което направиха с тази реставрация е престъпление. По света копаят каквото копаят, слагат един хубав стъклен купол отгоре и наистина можеш да се разхождаш отгоре спокойно. У нас, не само се копае, а и се зида. Защото трябва да се усвоят едни пари. Това, че се унищожава културното наследство на цялата планета няма значение, важното е усвояването на парите. Добре, че наистина няма пострадали хора, защото от подобно беззаконие и наглост всичко може да се очаква.
17
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
Снощи слушах някой по телевизията, който казваше, че ще можем да се разхождаме отгоре, добре че паднаха сега.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е че някой вмирисан държавен хрантутник е гушнал тридесет процента от стойността на сделката,под формата на рушвет,за да уреди далаверката на правилната фирмичка.Всички злини идват от шуробадженакорушветчийските некадърници дремещи на държавна хранилка и не носещи отговорност за нищо.Всичко е прогнило от корупция,като започнеш от мърдите по ясли и детски градини,и свършиш с шефовете на *** в храсталака,и независимата съдебна система. Жалки гладни непрокопсаници.
15
17
 
5
 
! Отговори
Болен Сифилисофф преди 8 години
И за дърветата напо 30 години които се прекършиха и за стълбовете и бабелите и за литналите саксии както и за моята кола подместена от вятъра както е тон и половина и за всичко е виновен ГЕРБ и Бойко!!! Междо другото и за с.и.ф.и.л.и.с.а на жените ви е виновен той!!! ***.И!!!
14
3
 
27
 
! Отговори
:) преди 8 години
Споко пичове! Вятърът просто малко ни изненада. Кофтито при него е, че не можем да го ловим във въздуха - както правим със снежинките... Но ще измислим нещо!
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ НИ ГЛЕДАЙТЕ КАКВО ПРАВИМЕ А НАЙ НИ ГЛЕДАЙТЕ КАКВИ МИЛИОНИ ПРИБИРАМЕ!! ЗА 16 МИЛИОНА МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗГРАДИ ЦЯЛА СГРАДА НА 5 ЕТАЖА А ТЕЗИ ЗА 150 СТЪКЛА СА ГИ ПРИБРАЛИ! ПОНЕ ДА БЯХА НАПРАВИЛИ СТАБИЛНА КОНСТРУКЦИЯ!!! ЕВАХТЕ У ДЪРЖАВАТА И УПРАВНИЦИТИ И НАРОДА!!!!
12
1
 
25
 
! Отговори
Боце фон Банкя преди 8 години
Видими резултати!П.П. Ползвайки ново-"построеното" от Боце фон Банкя е задължително ползването на поне предпазна каска. Разбира се, необходима е и доза късмет за да оцелеете. Но пък ако умрете от някоя бетонна или метална част от строежите на Боце, или се пребиете в някоя дупка на новопостроената магистрала...можете да се гордеете, че сте си платили за това удоволствие.Да, платили сте си...
11
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 години
Голям мащаб, голям проект, голямо нещо!
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахаха това е защото се краде пари и слагат материали за левче.
9
4
 
8
 
! Отговори
Без влог в КТБ преди 8 години
Ей мизерабъли, и ПРИРОДАТА Е ПРОТИВ ВАС !
8
3
 
21
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Всички плюете зад монитора, но никой не излиза на площада....