София – 115-та по добър живот, между Тунис и Рабат

Лондон, Париж и Ню Йорк - далеч от първенците в класацията
23 фев 2016 16:14,
26
София – 115-та по добър живот, между Тунис и Рабат
Снимка: Reuters

София е поставена на 115-то място в световна класация за най-добър град за живеене. В списъка са общо 230 столици и градове на планетата.Класацията е направена от анализаторска фирма "Mercer", пише британският вестник "Дейли Мейл".

Критериите, по които са оценявани градовете, са социално-икономически условия за живот, здравеопазване, образование, околна среда, цената на градския транспорт и др.

Още по темата

Градовете, в които условията на живот са сходни като тези в София – са столицата на Тунис, която заема 113 място, столицата на Парагвай  Асунсион – на 114 и на Мароко – Рабат, която е на 116-та позиция.

За пореден път най-добрият град за живеене в света е Виена, която е класирана на първо място. Преимуществата на австрийската столица са многото културни събития, всеобхватното здравеопазване и приемливи цени на жилищата. Градският транспорт пък излиза едно евро на ден с едногодишна абонаментна карта.

В първата десетка на най-добрите градове за живеене са Цюрих в Швейцария и  Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт в Германия. В челнитеместа на класацията са Оукланд в Нова Зеландия, Ванкувър в Канада, Сидни в Австралия, Женева в Швейцария и други.

Авторите на класацията отбелязват любопитен факт – световните столици Лондон, Париж и Ню Йорк не успяват да достигнат 35 място.

Френската столица пада с десет места само за година - до 37-ма позиция. Лондон е на 39-то място, а  Ню Йорк - на 44-то.

Анализаторите обясняват "срутването" на Париж с терористичните атаки от миналата година. Заплахата от атентати е и причината Лондон да не е сред най-добрите места за живеене.

В Букурещ се живее по-добре от София, става ясно от класацията. Румънската столица е поставена на 109 място. Белград обаче е по-лошо място за живеене, столицата на Сърбия е поставена на 141 позиция.

Атина е 87-ма в списъка, Мадрид – 52-ри, а Пекин – 118.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
До за11 преди 8 години
Значи теб там те стиска чепика - къде е Москва? Защо не се поинтересува къде са други важни градове? Москва! Тъпата им класация не отчита много важни неща - музеи, театри, културни центрове, билиотеки, ЧИСТОТАТА и т.н. В самата Русия има градове, които са много по-напред от Москва по качеството на живота. Но дебелосер.ковците от "Дейли мейл" не са стигнали до там. Например - до Тюмен.
19
1
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
И аз живеем у Мошино. Да не сме комишии. Ти у кой блок си?
18
3
 
8
 
! Отговори
Ще боли преди 8 години
Не се притеснявайте приятели!Много скоро тълпите от кафяви лекари и инженерище редуцират условията на живот както във Виена,така и в големита немскиградове.Ориенталско-муслимският начин на живот,дембелък,ментална ограничености мракобесие на споменатите по-горе,нежеланието им за приемане на европейскатаценностна система и асоцииране,режат клона на извратената западна псевдодемокра-ция и падането ще боли много...
17
4
 
4
 
! Отговори
Питам преди 8 години
А къде е Москва? Сигурно я нямат за столица.
16
2
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Данчето се гласи да блажи още 4 лета. Но положението на Шефа и не е сигурно. Ритнат ли Императора и тая заминава. Но да се съди и отнеме цялото имущество. Крадено е !Помня я, като дойде преди време от Самоков само с едни изтъркани дънки и едно скъсано сакче, живееше на квартира в Младост-4, а сега има 2 нейни блока в Манастирските ливади.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки нормален софиянец, който не ходи на партийните събрания на ГЕРБ и мозъкът му не промит от партийния работник Цветанов, знае добре, че Фандъкова я сложи за кмет шефът й Борисов и то с единствената задача, колосалните кражби на обществени средства никога да не видят бял свят.Не особено умна, примитивна, но вярна и послушна - Фандъкова е идеалният човек за замитане на следите.
14
9
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Много точно. Всички помним как е била София преди. Никога не е била нещо повече от сега. Ама била чиста, била подредена, нямало диалектна реч по улиците. Айде, айде, тея ги разправяйте на 8 годишните. Винаги си е било мръсно, за подредено няма и смисъл да се говори, а за шопския говор могат томове да се изпишат. А по въпроса за селяните....малко е смешно едно поколение селяни да гони новите такива.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
софия е зле въпреки че всичко се прави за софия и се обричат на тотална мизерия и нищета другите градове и области. това говори за изостаналостта и арогантността на българската политическа мафия
12
1
 
6
 
! Отговори
jj преди 8 години
До всички с претенции за собственост в/у града - довиждане! "Моя град.....така....ония дойдоха и го развалиха....преди как беше в нашия град....."Брееееее! Тоя им пречи, оня им цапа..... ейде сега, всички знаем как точно са нещата!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много яко си беше в София преди да ти замькат на всяка втора крачка!
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София е по напред от москва 115 за 167
9
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София е хубава само за селинджърите, които я наводниха в последните няколко години, защото я сравняват с калните си села. Всеки нормален софиянец знае каква беше София и в каква клоака я пръвърнаха герберастките крадци и некадърници. Няма един нормален тротоар, по който да минеш, а наглите селяни паркират където им падне. Пълен отврат!
8
2
 
14
 
! Отговори
A1 преди 8 години
Ако в останалите български градове имаше работа с нормално заплащане, София щеше да е далеч напред в класацията, но в момента няма как с тая мръсотия, трафик и пренаселеност.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са видимите резултати на 3 мандата яко крадене и гробокопане от Банкянския мафиот и Самоковската му послушница.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Могадишу е на 114 място.
5
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
В Пловдив е 10 пъти по-яко от София. Учудва ме, че го няма в класацията.
4
2
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Ню Йорк не разбрах на какво е столица :)
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
167
2
13
 
19
 
! Отговори
Има грешка преди 8 години
Пълна глупост - София е един от най-хубавите градове за живеене. Ако не беше защо всички се блъскат да дойдат в София?
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва е 119