"Аз не паркирам в зелените площи" погва наглеците в София

Инспектори обикалят и завардват градинките край панелките
15 мар 2016 08:52,
78
"Аз не паркирам в зелените площи" погва наглеците в София
Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат подновява кампанията си "Аз не паркирам в зелените площи". Това е нарушение на Наредбата за зелената система и създава предпоставки за замърсяване на пътните платна и от там за чистотата на въздуха в София, заяви в интервю за БТА инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

За шеста година се разясняват забранителните разпоредби за паркирането в зелените площи

За шеста поредна година инспекторите чрез брошури ще разясняват на гражданите забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи. И през тази година ще поставяме кашпи на детските площадки, за да спрем достъпа на автомобили, посочи Георгиева.

Тя припомни, че през 2015 г. Столичният инспекторат е заградил 42 детски площадки с кашпи на територията на града. С настъпването на пролетта продължаваме и през тази година.

Директорът на инспектората даде пример от последните дни, когато при текущ контрол инспектори са установили автомобили, паркирани на детска площадка в "Люлин", Седми микрорайон, зад блок 706.

При проверките инспекторите са съставили над 16 констативни протокола, наложили са санкции, но това не е решило трайно проблема. Сега, след инициатива на Столичния инспекторат достъпът до детската площадка за паркиране, е преустановен.

Целта на кампанията е да се гарантира безопасност за децата и да им се осигури пространство за игра

Целта на кампанията е да се предотврати паркирането на автомобили от недобросъвестни граждани на детските площадки, за да се гарантира безопасност за децата и да им се осигури пространство за игра в чиста от вредни газове среда.

"Освен това автомобилите унищожават зелените площи, правят кал, която след това разнасят по улиците на София", посочи Георгиева.

Гражданите могат да засаждат цветя в кашпите, а ако имат нужда от посадачен материал, могат да се обърнат към Столичния инспекторат.

По думите й може да има много причини за неправилно паркиране, но няма причина човек да остави автомобила си на детска площадка - до катерушка или пързалка.

"Никой не паркира там случайно. В повечето случаи става въпрос за системни нарушители, за които е най-нормално автомобилът им да бъде под балкона, отбеляза Георгиева. Тя подчерта, че не трябва да забравяме, че освен шофьори, сме и пешеходци. Нека бъдем толерантни и с действията си да не пречим на останалите", настоя Георгиева.

Тя подчерта, че Столичният инспекторат засилва контрола и прави всичко възможно в рамките на правомощията си, за да прекъсне тази порочна практика.

"Безкомпромисни сме, доколкото ни стига ресурса", посочи Георгиева.

Санкциите са съставяне на акт до 500 лв. или фиш до 50 лв.

Санкциите за паркиране в зелена площ и на детска площадка са съставяне на акт от 50 до 500 лв. или фиш до 50 лв. Може да се стигне и до вдигане на автомобила с паяк, ако на мястото има знак, който забранява паркирането. В този случай се съставя и акт.

"В повечето случаи при първоначално нарушение се съставя констативен протокол, в който пише къде се заплаща фиша на стойност 50 лв.", обясни Георгиева.

Има случаи, когато инспекторите, при проверка на място, преценяват, че нарушението е драстично. Например целият автомобил е паркиран на детската площадка. Тогава се съставя акт. Има потресаващи случаи, коментира Георгиева. Тя каза, че инспекторатът разполага с един "паяк" и по график обхожда районите на София.

Зачестяват случаите на фалшиви сигнали за паркирани автомобили в зелени площи

Директорът на инспектората алармира, че в последно време са зачестили случаите на подадените фалшиви сигнали за паркирани автомобили в зелени площи и на детски площадки.

Чрез кол центъра на общината до нас достигнаха многобройни неистински сигнали. Всеки един от тях се проверява от нашите инспектори на място и често се оказва, че на адреса няма площадка, нито автомобил, посочи тя.

През 2015 г. общо 87 хиляди сигнала са получени в Столичния инспекторат и всеки един от тях е проверен.

"Работим съвместно с общинска полиция и предаваме фалшивите сигнали на компетентните органи, които могат да установят кой злоупотребява. Недопустимо е Столичният инспекторат да се ползва за разчистване на лични сметки между гражданите, тъй като се губи времето на служителите на инспектората. Ако в един ден дойдат 30 сигнала и всички те са фалшиви, това блокира работата на целия районен инспекторат. В същото време сериозните сигнали се отлагат, а те може да са наистина важни", посочи Веска Георгиева.

Тя обърна внимание и на друг проблем, който често се наблюдава на детските площадки в столицата. Много майки, баби и дядовци пушат на територията на детските площадки и изхвърлят фасовете си по земята. Това е нарушение на наредбата по чистотата. Не трябва да забравяме, че от няколко години е забранено изобщо пушенето на детски площадки, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да глобяват, че не трябвало да се паркира някъде си, Фандъкова да каже къде да се паркира, след като няма място за това, особено в кварталите с блокове. Ясно е, че винаги ще има ненорма лници, които ще смятат, че всички трябва да ходят пеша, а колите да отидат за скраб, но е ясно, че винаги ще има мрънкалници.
59
2
 
2
 
! Отговори
sttekata преди 8 години
Отидете в кв. М.ливади - Запад, София и вижте за какво става дума!Адддд !!! Наглециии!!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
заради презастрояването през последните години нашия блок с 64 апартамента разполага с около 12 паркоместа! Само знаят да глобяват, но проблема не се решава!
57
1
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
Аз и другите живущи в нашия блок сме от тези наглеци, които паркираме на т.нар. "детска площадка". Груб асфалт с дупки и пукнатини, една ръждясала 40 годишна катерушка, един бивш пясъчник пълебн с бурени и две пейки - това представлява площадката. Бих желал да видя колко от общинарите биха пуснали децата си да играят там! Та имах малшанса да гледам болното си бебе в петък и ми вдигнаха колата от пред блока! Иначе вечер всички наглеци паркираме там. но СО не работят.
56
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Единствената оправия- Разчертават се законните места за паркиране в целия град. Паркирана кола извън тях се глобява. Столичани да си дадат сметка че няма голям град в света в който да се паркира БЕЗПЛАТНО И БЛИЗКО винаги когато ти потрябва. В Манхатън първия час паркинг ти е 30 долара. НИКОГА ВЕЧЕ няма да има безплатни удобни места за всички желаещи - просто колите са много.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХахаКъде в центъра има свободни места???? И сините и зелените зони са фул, а къде ли отиват хилядите на час от тъпите зони????????Фандъкова, Софиянски и Диков да си увеличат дебелите, подли *** ***!!!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Небуден гражданинВярна ти е до някъде теорията. Много често виждам съседи, които държат да си паркират колата на пешеходната алея, въпреки че има места на паркинга.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичката шумотевица е за реклама на ГЕРБ в София, т.е. уж правели нещо. Първо, кмет и община създадоха проблема с паркирането, а сега ни глобяват за това, което те направиха.След 1989-та съм живял на 5 различни места в София - три в крайните квартали и две в Центъра на София. Навсякъде стана едно и също - презастрояване по вина на общината. По крайните квартали строят къде ли не - между блоковете, по детските площадки, на паркингите, а в центъра бутат малки къщи с двор и строят огромни сгради.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма място и хоп в зелените площи.Хайде де.Все търсим на хляба мекото и на работата лекото.СЕЧ и никакви компромиси.Купувайки няколко коли знаеш адът, на който си се подложил.Търси си правата,щом си недоволен.Щом си нагазил тревните площи и ти си като ония, от които се възмущаваш
51
5
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Все едно сте забравили живеещите в центъра, колко недоволни бяха заради платените зони за паркиране, че чак протести правиха. По кварталите е абсолютно същото, ще се налеят едни пари за изграждане на паркинги, после ще си стоят празни, защото "да не съм луд да им плащам на тия", все ще си намерят къде да "кацнат".
50
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
алоо инспектората премахнете тези бетонни гаражни клетки в коя друга столица има такива сигански работи
49
4
 
4
 
! Отговори
до SD преди 8 години
Нещо си се объркал, не знам в кое село около София живееш, но нарушителите са всякакви. Такива статистики дето си ги правил някоя вечер с баджанаците на ракия и шопска салата може да ги презентираш в хоремага.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До sdПрав си. Имам една позната, която живее по същия начин, набутали са се 100 човека в тясна панелка, а тя даже си намери втора работа, за да покрива разходите по колата, без да й е жизнено необходима. Ако трябва да плаща и за паркинг ще й се наложи да търси трета работа. Това не го разбирам- да се превърнеш в слуга на купчина ламарина.
47
3
 
10
 
! Отговори
sd преди 8 години
Още едно предложение, въвежда се такаса паркинг за коли извън софииските регистрации. Всички виждаме ежедневно че колите с чужди регистрации са най големите нарушители, защото са свикнали на село да паркират по дворовете и зелените площи. Който има софииска регистрация и си плаща данъка в София да паркира безплатно но за другите платено. Ако стане ще видите че ще има места за паркиране достатъчно за всички нас които чинно си плащаме данъците в София многократно по високи от тези в провинцията
46
5
 
8
 
! Отговори
sd преди 8 години
Проблемът идва от там че в един апартамент живеят по три поколения. Хайде да сметнем кола за най възрастните 1 бр. Кола на майката 1бр кола на бащата 1бр, кола на сина 1бр, кола на дъщерята 1бр, кола на зетя 1бр. Е колко места има пред блока? Ако в един вход има по три такива случай, представете си как общината е виновна за този парадокс. Предлагам зелена зона в всеки квартал и данък кола от 1000лв. Имаш 1000лв на година караш, нямаш - ходиш с градския транспорт.
45
4
 
4
 
! Отговори
гогич преди 8 години
До Анонимен 44 и 46 (явно е един и същ умник)рени (42) ти го е казала много разбираемо. Само да добвя, както и други тук са посочили - като нямаш пари, няма да си купуваш трошка. Защото 20 год. кола си е трошка, колкото и да я подържаш (и вредни емиции, и шум, и т.н.)
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме толкова стиснат народ, че едва ли някой ще си плаща за паркинг, ако не е притиснат до стената. Това е причината, а не че няма кой да го организира.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много майки, баби и дядовци пушат на територията на детските площадки и изхвърлят фасовете си по земята" А на нашата Детска площадка пият денонощно, но никой не взима мерки. Въпреки всичките подадени сигнали.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен - не, че не сме на ниво умствено просто всичко читаво се изнесе от БГ, а тука остана една критична маса от диваци, която надделява над малкото останали свестни хора. Когато 90% процента от населението са ***-аборигени няма как нещата да се развиват добре и ще става по-зле.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде бяха същите тези инспектори, когато се разрешаваше (и продължава да се разрешава) застрояването на всяка една зелена площ? При това новопостроените са и с липса на места за паркиране на колите на новите им обитатели. Първо глоби за инспекторите, тъй като не са осигурили ред и място за паркиране на живущите!