Столичани недоумяват: Билетче от 1,60 лева?

Общината ни обещава тикет система и видеонаблюдение
28 мар 2016 09:22,
268
Столичани недоумяват: Билетче от 1,60 лева?
Снимка: архив, Булфото

Голяма част от столичани недоумяват защо докато стойността на горивата пада, цената на билета за градския транспорт може да се увеличи с до 60% – от 1 на 1,60 лева от 1 юни.

Предложението е на Центъра за градска мобилност и престои да бъде разгледано от Столичния общински съвет.

Още по темата

"Това ще е убийство за повечето българи, защото не си заслужава в претъпкания градски транспорт да даваме и тези пари за билетче", коментира пред bTV Веселин Денчовски.

"Аз пътувам с 94 от Студентски град, но използвам карта. Има хора пък, които пътуват на по-малки разстояния, и мисля, че за тях няма да е много изгодно и удобно това", заяви Габриела Винева.

"Те досега не дупчат билети 2/3 от хората, а пък като станат по 1,60 лева, вече определено не виждам как ще се дупчи", смята Румен Попов.

Други смятат, че разликата в качеството между различните видове транспорт е сериозна и цената за автобусен билет не трябва да се вдига.

"Метрото е доста по-удобно, по-топло е. Градският транспорт е доста некомфортен - задушно е, лятото е недостатъчно прохладно, общо взето не е комфортен и наистина не си заслужава да се увеличат цените", посочи Йонка Славчева.

Повечето софиянци се примиряват с увеличението на цената на билета. Някои възнамеряват през лятото да се придвижват с колело.

"На никого няма да се отрази добре, но се купуват нови автобуси, тролейбуси. Отнякъде трябва да идват и пари", заяви Мирослав Гаврилов.

Според новото предложение със сигурност поскъпват и талоните от 10 билета. С тях еднократно пътуване с автобус сега струва 80 стотинки.

За хората, ползващи метро, обаче има още една възможност - така нареченият електронен билет. В предложението за новата наредба не е ясно дали той ще поскъпне.

Едно пътуване с него също излиза 80 стотинки. Ако неговата цена остане същата, пътниците в метро и автобуси ще бъдат поставени в неравностойно положение.

До година и половина трябва да бъде изградена и т. нар. тикет система, която да ни даде възможност за нови превозни документи и ново тарифиране – било то по време или изминато разстояние, обещават ни от Столичната община.

С нея трябва да се изгради и видеонаблюдение във всяко превозно средство, което освен намаляване на гратиса ще ни гарантира и малко повече сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като го увеличават, поне да го направят 1.50 или 2 лева. Какво е това 1.60 ? Да търсиш 10 стотинки специално да си купиш билет. ***.
125
0
 
22
 
! Отговори
Богат преди 8 години
Стига крадете ,народа изнемогва.
124
15
 
6
 
! Отговори
Града преди 8 години
При условие, че заплатите в София са най-големи - ами да, нека има и увеличение с 1.60! Така е най-справедливо!
123
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така или иначе бюджетът на "Градски транспорт" се запълва с наши данъци, защо трябва да плащаме двойно за вунящите автобуси???!!ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ=ТОЛКОВА СМЕ ВЕЛИКИ,ЧЕ ВСИЧКИ ЦЕНИ СЕ ВДИГАТ ДВОЙНО
122
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А междувременно еднопосочните самолетни билети поевтиняват ли? Да.
121
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нормалните европейски държави увеличението на каквато и да е услуга е възможно само в рамките на инфлацията или други ценообразуващи фактори, а в нашето подобие на държава на този принцип се вдигат само пенсиите и минималната заплата и то не винаги, а всички други цени се вдигат с 50 д0 100% след минаване на изборите с обяснението най-общо казано - ЗАЩОТО ТАКА МИ ХАРЕСВА! Така става, когато няма държава и нищо не се планира по нормален начин!
120
2
 
19
 
! Отговори
дам преди 8 години
До Анонимен 150Знаеш ли колко км ще измина с 10 лева за гориво на колата си.Градско харчи около 6 дизел , извънградско около 4.5 С тези 10 лева в града ще измина около 80 км , без да чакам по спиркитеа извънградско с 10 лева ще измина 120 кмЩом искат да ограничат гратис пътуванията остават цената на талоните за 10 пътувания на 80 стПовишават единичния билет на 1.40увеличават глобите на 40 лева и засилват проверките ...Така всеки който не му е изгодно карта , ще си купува талони
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато видя градски транспорт подобен на този в Германия и 2.70 ? ще дам, но дотогава левче !
118
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние българите знаем само да се оплакваме.Нямаме равни в оплакването.
117
1
 
31
 
! Отговори
me преди 8 години
Метрото е по-топло? Някой чакал ли е 10 минути на интерекспо център през зимата да види колко точно е топло? На някои спирки, температурата под земята беше по-ниска от таз над земята, което дори не съм сигурна как е възможно. Не разбирам и как е възможно градския транспорт да е на загуба при положение, че само в метрото се возят сигурно над 100 хиляди души на ден. Това са 200к лв кеш всеки ден.Искат да ми кажат, че експлоатацията на метрото, построено с евро-средства, струва повече от 200к/ден?
116
0
 
25
 
! Отговори
това е преди 8 години
Какво има да се недоумява,когато почне обсъждането в общината,трябва да се протестира и да се покаже че не сме стадо.
115
18
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
ами не е лоша цената,всички пари от данъци и акцизи се стичат към софия и нейния транспорт. 2 лв е нормална цена за там!
114
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро някой ще вдига пак кръвно ..увеличение на винетката с 50%увеличение на билета с 60%Изчезнали пари над 3 млрд , без нито един виновен 2 години по късно и платени от хората.Изтеглени нови 2 млрд заеми само преди месец
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 139мутрата столичанин пак се показа я отивай да набиеш някой столичанин че май днеска още не си се отчел пред шефа си изоставаш с материала и заплатка няма да има мутро
112
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще стане като с винетките. Нищо немогат да ми направят, ако подаря вече ползваното билетче на друг да го ползва. На крайна спирка ще има купища билети оставени за втора и последваща употерба. Смяната на комбинацията на перфораторите се оказа , че недава някакъв особен резултат. Ще се започне пак с каталозите с билетчета. Приходите ще паднат драстично. Не, че ми пука, аз съм с кола, но го споделям, защото знам какво ще се случи.
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко се прави само и само да приемем еврото
110
0
 
24
 
! Отговори
дам преди 8 години
До 152Къде се сравняваш с Лондон бе *** ...В Лондон квадратен метър апартамент в хубав квартал стига до 15 хиляди паунда ....Нека са сравняваме със съседна Румъния където и винетките и билетите в Букурещ ще са по евтини , а заплатите им са с около 30% по високи от нашите.
109
1
 
3
 
! Отговори
До 139 преди 8 години
Тогава за какво коментираш в тема за София?
108
22
 
4
 
! Отговори
До 127 преди 8 години
Ти имаш ли идея колко струва билетче в Лондонското метро? Една карта за деня струва 17 паунда и е само за метрото. Ако приемем, че заплатат е 3500 паунда, това означава, че горе долу 0.5% струва картата и това е за деня!!! Тук еднодневната карта струва 4 лв. и е за всички линии ако приемем същата калкулация означава, че средната заплата в София е 800 лв. което е така (да не кажеме, че е повече).
107
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъкова миналата година отхвърли предложение за поскъпване на билета на 1.20 , защото падали цените на горивата .Днес горивата са с още по ниски цени , но се защитава 1.60 за билетЗащо не го предложиха това преди изборите Увеличение с 60% си е за затвора ....искат да ми кажат , че при цени на дизела от 1.50 на едро , цената на билета ще стане 1.60 , а при цени от 2.50 за литър дизел преди 2-3 години е било нормално да струва 1 левче