Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева

Планират глобата за гратисчиите да скочи двойно от 1 юни
Обновена: 1 апр 2016 12:00 | 1 апр 2016 08:56, Александър Попов
144
Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева
Снимка: Dnes.bg

Истински кошмар плануват от Столична община за гратисчиите от 1 юни. Пътуването без билет в столичния градски транспорт ще излиза двойно по-солено, като предложението, което предстои да се гласува е глобата на място да поскъпне от 20 на 40 лева. Актът пък ще скочи от 100 на 200 лева.

Това е записано в доклада за промяната на Наредбата за реда и условията на пътуване в градския транспорт. Аргумент за повишаване на цените за глобите е посочено неравностойното положение с редовните пътници, като и това че високата цена ще ги стимулира да си купуват карти и билети.

Още по темата
Вносителите на доклада са шефката на транспортната комисия Екатерина Йорданова, шефът на местно самоуправление Орлин Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, пише "Монитор".

Миналата седмица Центърът за градска мобилност предложи билетът да скочи с 60% и да стане 1,60 лева. Десетте талона пък ще ни костват 12 лева, ако се гласуват промените.

В документа са разписани и трите нови документа - карта за три дни с цена 10 лева. "Метро плюс" пък ще е 43 лева и с нея ще се пътува цял месец в метрото плюс една наземна линия. Нова услуга ще и "Карта София". Тя ще е насочена към туристи и ще струва 20 лева. С нея ще се ползва неограничено целия градски транспорт за три дни, а освен това ще дава отстъпки за музеи, ресторанти и търговски вериги.

В промените е предвидено ново правило - пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство, за да си купят по-бързо билет и да не шмекеруват пред контрольорите.

В доклада на съветниците от ГЕРБ се застъпва тезата на Центъра за градска мобилност, че в момента 15% от пътуванията са с еднократен билет, което е над средното за Европа, и затова трябва да се повиши цената, така че да се стимулира купуването на карти.

"Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Предложението на Центъра за градска мобилност е експертно, то е направено на базата на изчисленията и на икономическите анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че окончателното решение ще вземе СОС. Предстои предложенията да бъдат разгледани от ресорните комисии, както и да бъдат обсъдени публично. Според Фандъкова над 80 на сто от пътуващите няма да усетят никакво увеличение, тъй като цените на картите не се променят.

Фандъкова припомни и че предстои доставка на 110 нови автобуса, а за още 30 предстои да бъде обявена процедура за финансиране със средства на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
11
 
7
 
! Отговори
чао преди 8 години
До СеленинПризовавам всички провинциалисти и пришълци на напуснат София,за да може спокойно да се диша а и по вашите родни места билетите ще са по евтини нали!?чао...
33
0
 
17
 
! Отговори
Марин преди 8 години
За да ви напишат акт трябва лична карта. Само полицай може да ви вземе данните от ЛК и той няма право да ги дава на никой друг. Пътувайте гратис, нека всички пътуваме гратис. Да видим какво ще направят тези ***.
32
0
 
15
 
! Отговори
никога вече ГЕРБ преди 8 години
Ако тези промени се приемат в този си вид ни чака горещо лято в градския транспорт!защо не повишиха цените преди изборите!?
31
0
 
13
 
! Отговори
защо преди 8 години
Вместо СО да ограничи привилегиите за ползване на ГТ,те вдигат цените за обикновените хора който един път плащат данъци и втори път плащат за привилегиите на някой.
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вината не е на Фандъкова, причината е, че тя е болна от рак, редовно облъчвание - ето резултата.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Носете си бръснач в джоба. Като дойде контрольора да се прави на герой - опираш му бръснача на чатала и те отминава мълчаливо. С жените контрольорки - опираш на лицето или на ръката долу ниско. Гарантирано моментално се изпаряват. Може и да ги биете, но става много шумно.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще сме свидетели на банди от контрольори, кои истински, кои фалшиви, които ще пребиват пътниците.Не скоро, а преди - вижте контрольорите. Основно измъчени женици. Преди десет години мой познат 120 кг. бе контрольор. Напусна след убийство на двама негови колеги - боксьори. От напълно безобиден младеж - но майстор на ножа. Но това бе преди. А днес?
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да ми наложат такава глоба, съответните контрольори трябва да са поне трима и да са наистина добре тренирани. В края на краищата ако ме глобят, техните разходи за лечение ще превишават многократно глобата. Вече имам прецедент, контрольорът е излекуван, но вероятно е един млад пенсионер по болест.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не яде хляб, да яде пасти - иначе глоба до 20 000!
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще сме свидетели на банди от контрольори, кои истински, кои фалшиви, които ще пребиват пътниците. От време на време може да се случи и обратното - пътниците да пребият контрольори.
24
0
 
23
 
! Отговори
ззз преди 8 години
Добре де! И това ли е първоаприлска шега?!Гроб-аджийте каво искат хората да се движат с градки транспорт или не?Искам да видя как ще накарат някой ученик да си купи такъв златен билет или пък о-боже да плати глоба!А братята от древноиндийски произход изобщо няма да ги коментирам!Във повечето нормални, развити страни гр. транспорт почти изцяло се дотира от държавата, а у нас????
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама ако автобусът ми закъснее над 30 мин. ще има ли опция да платя половин билет? Или ако е студен, мръсен и изпочупен? Че не е честно да плащаш 1,60 и да пътуваш в каруца.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старо правило - който не умее да управлява, вдига цени, налага нови ограничения и лъже най-нагло. ГЕРБ винаги това е правил, докато е във властта.
21
0
 
24
 
! Отговори
:) преди 8 години
Превозните средства са по програми на ЕС, цените на горивата паднаха доста... защо увеличават цената на билетите, когато ТРЯБВА да увеличат събираемостта и ТРЯБВА да спрат кражбите в системата.Ама няма как да стане, защото *** трябва да се возят без пари, за да гласуват за ГЕРБ, а трябва да им се плати с пари крадени от различни държавни предприятия.
20
0
 
10
 
! Отговори
щщд преди 8 години
На бледолилавите да им изплащат социалните помощи(от нашия джоб) във вид на карта за цялата градска мрежа!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера бат Сали го глобиха не 200, а 20 лв. Ей, викам му, лошо. Не, отговаря ми той. Проблемът му, че няма в кеш и ходи до Швийцария да тегли от трезора. Бртчед, вика, само за самолетен билет съм дал ..е, гратис, но трепериш! Ако там те хванат без билет, хвърлят те от 5 000 м.!)
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто ГЕРП!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А още от днес тръгвам на солариум... да видим ще после ли после някой да ме глоби? :))
16
0
 
35
 
! Отговори
фф преди 8 години
Всички нови автобуси са със евро пари, не се оправдавайте с това, просто бобко изтегли 15 милиарда и сега трябва да се избиват, пак от народа, ама ще ви приседне гадове...
15
0
 
7
 
! Отговори
Шофьорът преди 8 години
Билети няма, а и да имаше, нямам да ви върна от 1.624лв., трябва да наброите точно. Плащай глоба тя е кръгла цифра.