На комисия билетчето от 1,60 лв. мина, остава СОС

Всеки десети се вози гратис в столичния градския транспорт
155
На комисия билетчето от 1,60 лв. мина, остава СОС
Снимка: Dnes.bg

Столичани и гости на София да се готвят да плащат по 1,60 лв. за билетче в градския транспорт от юни. Ако пък решат, че ще се возят гратис да знаят, че глобата няма да е 20 лв., както сега, ами 40 лв.

Още по темата

Комисията по транспорт в Сталичния общински съвет качи двойно и акта за нередовните пътници, които откажат да си платят глобата на място. Сега актът е 100 лв., а от юни става 200 лв.

Запазват се обаче цените на абонаментните карти, но стойността на талона с 10 билета също се вдига - вече ще се плащат 12 лв. вместо досегашните 8 лв.

Въвеждат се и три нови карти. Първата от тях е месечна карта за метро и една линия наземен транспорт на стойност 43 лева. Тя се казва "Метро +". Картата предвижда възможност за пътуване в системата на метрото плюс една линия от наземния обществен транспорт.

Другата нова карта е тридневна за всички линии на цена 10 лева. Тя щяла да даде възможност хората, на които им се налага да пътуват в определени дни с целия градски транспорт, да се възползват от нея.

Третата карта е съвсем нова – карта "София". Тя е на цена от 20 лева и е насочена към туристите и гостите на града.

Те ще имат възможност да реализират неограничен брой пътувания в рамките на три дни, както и да посетят с отстъпка културно-исторически обекти като Националния археологически институт с музей при БАН, Софийската градска художествена галерия, Националният военноисторически музей и други.

Оказа се, че всеки десети в градския транспорт в София е пътувал гратис през миналата година.

Пътуващите без билет или карта са били 10-12% от всички, които са ползвали градския транспорт, сочи анализ на Центъра за градска мобилност.

Глобите от актове за пътуване гратис са за около 80 хил. лева, обясни ресорният зам.-кмет Любомир Христов пред общинските съветници от комисията по транспорт в местния парламент.

Опасенията на общинарите от опозицията са, че вдигането на цената ще увеличи и гратисчиите, както и колите в центъра на София.

Според вносителите на доклада за увеличаване цената на билета от ГЕРБ подобен риск няма, защото ще се стимулират активно пътуващите всеки ден, защото картите гарантирали пътуване под 30 стотинки.

Любомир Христов също смята, че по-скъпият билет ще увеличи броят на тези, които се возят без пари, защото щели да скочат и глобите.

Той настоя, че хората, които пътуват често и ходят на работа с градски транспорт, не използват билет, а си купуват абонаментни карти, чиято цена пък не скача.

"Усилията са насочени именно към тези хора и цената на тяхното пътуване да бъде максимално снижена и възможно най-ниска", посочи зам.-кметът.

Окончателното решение за цената на билетите ще бъде взето от Столичния общински съвет най-вероятно на заседанието му на 14 април.

Недоволни от поскъпването на билетите обаче вече излязоах на протест. Какво ще последва сега?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 8 години
Боже, каква наглост боже!Да ходим пеш ДРУГАРИ! ПОЛЕЗНО Е! Питайте здравния министър!
108
1
 
2
 
! Отговори
От Христо Ботев преди 8 години
"Приятелят ми Левски все весел. Дърво и камък се пукат от студ, а той весел и все пее.."--Това е бил той - лева на ски(трамвайни релси), кво му пука на лева, че хората нямат пари, ама си пеят и се радват как ще пътуват гратис.--Може да се предположи, че левски е предвидил климатичните промени след 2000 година.
107
1
 
9
 
! Отговори
сдфждс преди 8 години
Билетите за българи ще скочат на 20 лева, пътуването за роми ще стане безплатно в цялата мрежа на градския транспорт!
106
1
 
3
 
! Отговори
Светлна преди 8 години
Новини от януари 2017: Билетът за градски транспорт в София ще стане 10 лева.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е Общински градски транспорт - общината да доплаща разликата! Иначе защо да е общинска фирмата, да я продадат и да я управляват разбиращи хора!Не може при най-ниски цени на горивото от години насам да качват цената на билета двойно и тройно!
104
1
 
7
 
! Отговори
Чоки преди 8 години
"Глобите от актове за пътуване гратис са за около 80 хил. лева." Това означава, че 4000 глоби са направени за една година или по 11 глоби на ден в София. 11 глоби на ден в София!!! Че то аз съм се возил в рейс, в който може да се глобят наведнъж 11 души...
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще карам колело
102
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да е 2 лева и с кондуктор. Тогава няма да има гратисчии. А повярвайте ми, цената е реална. Колко е разхода на един автобус, при това градски- спиращ и чакащ на светофари. Това, че заплатите са малки, работете повече и вземайте повече. Заедно със София трябва да се повиши и билета в Ст.Загора защото за последните 2 години там са сменени всички тролеи и автобуси.
101
3
 
15
 
! Отговори
заедно преди 8 години
Нека една седмица никой да не плаща в градския транспорт, все пак и ние можем да докажем, че крадливата клика от ГРОБ и самоковското девойче следва да са в услуга на софиянци, а не феодали, ние не сме крепостни селяни през Феодализма. Защо само Манга пътуват без да плащат, а ние трябва да плащаме и за тях. ИНИЦИАТИВА - БЕЗ БИЛЕТ!
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смях!!! 1.60 за по-малко за 3 спирки..
99
2
 
9
 
! Отговори
vff преди 8 години
Ако ги видя да глобяват и арестуват група ман/////ли гратисчии поне един път съм готов и десет лева за билетче да дам, но да се увеличава билета за сметка на гратисчиите някак си не го приемам.
98
1
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Така става когато банда селски гладиатори завземат СОС ! Осъществи се мечтата на селяните да командват и тероризират гражданите ! Така те разбират демокрацията !
97
5
 
4
 
! Отговори
Ами ,да... преди 8 години
ЗА САВА ТОМОВ....КАТО ТИ Е СКЪП ПРЕВОЗА У СОФИЯ ....ХОДИ У МОСКВА, ЛОНДОН .... ИЛИ ПАРИЖ БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААА...ТАМ ---Е ПО-ЕВТИН...!!!!!!!!!!
96
4
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
СОФИЯ ---НЕ Е БЪЛГАРИЯ!!!ЖИВЕЕ СЕ И НА СЕЛО------С 3-КОЗИ ИЛИ 3-КРАВИ , И ТАМ ЩЕ СТЕ ...ЧОРБАДЖИЙ......!!!!.Агнешкото , стана вече 15-лв/кг........КВО НЕ ВИ УСТРОЙВА...??!!ВСЕ ЗА "ПРЕЗИДЕНТИ".... ЛИ СТЕ УЧИЛИ ,БЕ......ХА,ХА,ХААААААААААААА
95
2
 
18
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Явно тия гербаджии прости хванаха българите за носа и очакват да им поднесат златната кокошка, та осигурят бъднините и на внуците си ***. Сега билетчето ще вдигнем, после ще кажем че не може да има такава разлика между карти и билетче и така ще ни го натресат, че заемите в милиарди кой ще ги изплаща, няма да е Бойко или Фъндъчката. Хора опомнете се и тази *** от картата ометете, че други нагли да не смеят на светло да изпълзят.
94
3
 
22
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Увеличават ви цената на билетчето защото никой не се зае да докаже че и 1лв. е не реално висока цена!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
2
 
5
 
! Отговори
Фалконети преди 8 години
Гласувайте за който си искате и на който симпатизирате. Не се влияйте от социологически проучвания, чиято главна цел е тези, които симпатизират на по-малки партии да си помислят, че няма смисъл да се гласува за малка партия, защото няма да влезе в парламента и затова гласуват с отвращение за някоя от казионните корумпирани партии. Малката партия може да не влезе в парламента, но с вашия глас ще стане по-силна дори да е извън.
92
15
 
5
 
! Отговори
А ,СТИГА ,БЕ.... преди 8 години
НИКЪДЕ НЕМА ЕВТИНО....ХА,ХА,ХААААААААААКОЙТО ИСКА ДА СЕ ВОЗИ --- ЗА "БЕЗ ПАРИ"......ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО.....!!!!ТАМ ОТ ЦЕЛОТО СЕЛО --ДО КРЪЧМАТА Е БЕЗПЛАТНО.
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъковата защо нищо не каза преди местните избори, за лафките на пеевски и новите цени на билетите? На герберската мафиотска клика в столичният общински съвет не им достига един глас за да прокарат новите цени на билетите. Ограбването се подкрепя само и единствено от трупата на Герб!
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен ГЕРБ искат да откраднат всичко което им е възможно, докато са управляващи и после да избягат като Цв. Василев, нейде от където не депортират.