Билетът от 1,60 лв. – на кантар, само ГЕРБ си го подкрепят

Всички партии в Общинския съвет са против новата цена
13 апр 2016 08:36,
38
Билетът от 1,60 лв. – на кантар, само ГЕРБ си го подкрепят
Снимка: Dnes.bg

Скокът на цената на билетчето за градски транспорт в столицата е на кантар. Общинските съветници трябва да решат на заседанието си в четвъртък дали еднократното пътуване да струва 1,6 лева от юни.

Предложението на Центърът за градска мобилност за увеличението с 60% засега се подкрепя единствено от общинските съветници от ГЕРБ, а тях не им достига един глас, за да мине промяната в цената, пише "Монитор".

Още по темата

Социалистите в местния парламент са против повишението на цената на билета. Според шефа на групата на БСП Калоян Паргов увеличението се прави единствено с цел запушване на поредната дупка в сектор транспорт. От АБВ също са против предложението за скок на цената. "Когато половин София е разкопана, а задръстванията са тежък проблем, е необходимо колкото се може повече граждани да слязат от автомобилите си и да използват градски транспорт", обясни преди дни общинският съветник Тодор Цанев.

От "Глас народен" пък смятат, че неефективността в битката с гратисчиите не трябва да бъде за сметка на изрядните граждани, а със завишен контрол в зоните, в които се ползват гратисчиите. Според общинския съветник от "Движение 21", ако се приложи интегрираният подход и се направят оптимизации, може да се окаже, че не е необходимо вдигането на цената.

Досега се смяташе, че част от реформаторите ще подкрепят в зала увеличението на билета. В понеделник на транспортна комисия реформаторът Прошко Прошков подкрепи доклада без възражения. Днес на заседание на Изпълнителния съвет на ДБГ обаче реши Прошко Прошков, Стефан Марков и Иветка Петрова да не подкрепят увеличението на билета.

Мотивът им, че икономическата и политическа логика изискват преди да се пристъпва към натоварване на гражданите с плащане на 60% увеличение на пътуването им с градския транспорт, да се използват всички вътрешни ресурси - нещо, което към момента не е направено, посочват от ДБГ.

В четвъртък преди заседанието на СОС пред сградата на "Московска" 33 ще се проведе поредният протест срещу поскъпването на билета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 0.60ст.отгоре са за касата на партия ГЕРБ.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче те /монополите/ ако има закони не могат да ги нарушават елементарно е България е разюздана държава ,където народът си трае трае като му съдират кожицата политиците Марешки показа как се краде и се богатее/не съм му фен/ но за кратко бе отложено поредното увеличение.Във Варна такситата в началото намалиха цената обае после общинския съвет законно я покачи за всички .Ние сме си виновни сами си ги избираме и после ама можеше да бъде по-зле ,но може да бъде и по-добре
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само МОНОПОЛИТЕ си вдигат цените с колкото си искат.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, "софиянците", като най големи фенове на тиквената герберастия, ся що ревете бре?
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ГЕРБ си го подкрепят, ама ГЕРБ са мнозинство и могат да си го гласуват по всяко време :)
22
1
 
8
 
! Отговори
37341 преди 8 години
А бе, какво протестирате и се дърпате, я всички с адресна регистрация в София да си купувате всеки месец карта за цялата автобусна мрежа и отделно и карта за метрото! Пък после, ако искате, вървете пеш, какво значение има дали и колко ще ползвате обществен транспорт. Важното е да пълните бездънните герберски гуши!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1,60лв билетчето, а още не са измислили няколко денонощни линии, които да прибират младите, щото сега до 23 и после такси.И в тоя ред на мисли - маршрутката е 1,50лв в момента. Явно им изнася да е толкова и съм сигурен, че ако напрвят билетчето 1,60лв, то масово хората ще пътуват с парашутки, които са в пъти по-бързи и редовни от икарусите на градския.
20
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Преди 1989-та цена на билет 6 ст., на месечна карта за всички линии 5 лева, а тримесечна карта за всички линии 13,50 лева и почти всички си купуваха карти по 13,50 за три месеца.Сега карта за три месеца за всички линии е 156 лева, увеличени 11,7 пъти, за 1 месец е 60 лева, увеличение 12 пъти, билета е 1 лев, увеличение 17 пъти, а сега искат да стане 1,60, увеличение 27 пъти. Заплатите - минималната заплата увеличение 3 пъти, средната заплата увеличение също 3 пъти. Силна диспропорция има сега.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Има-има, в Бг будалите са мнозинство.Народа е малък но пък за сметка на това е много ***.
18
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Днес ГЕРБ увеличават цената на билета, утре ще увеличат цената на картата за пътуване, вдругиден пак ще увеличат цената на билета, ... и така докато не ги изметем от властта.Това е общата картинка - как мафията ни дои, докато си траем.Реалността е съвсем друга - билета трябва да е не повече от 60 ст, може би 50 ст. е най-точната цена. Цената на картите за градски транспорт са горе-долу с 20% завишени. завишените сегашни цени на карти и билети, са за да се обогатява мафията за наша сметка.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми като не пътвувам редовно? Трябва да отида някъде като сменя два вида транспорт и като се върна общо 4 билета, което прави 6,40 лв общо, вместо 4лв досега или 2,40 отгоре. То и досега си ми беше по изгодно с колата, но сега хич няма да го мисля. Ще се тровим с 20 годишните си дизели и това е.
16
0
 
19
 
! Отговори
kdhds преди 8 години
Днес в София, утре в Бургас. Все в супер герберските градове. Хак да ние на всичките.
15
0
 
16
 
! Отговори
Йордан Иванов преди 8 години
Уважаеми Народни Представители не се правете на Невменяеми и Глупави галасувайте минималната работна заплата да е 600.00 лв от 01.06.2016г. После ще гасувате за билетчето и парното само цените знаете да дигате ами заплатите ??? С какво да го купя този билет като нямам пари ???
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак не ходете да гласувате и се правете на аристократи.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това крадене , на което края му се не види, трябва да се компенсира със сваляне на поредната кожа от гърба на народа.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с увеличаване цената на билета е поредната проява на герберастката алчност. Вече се чудят откъде да крадат, че то не останаха източници, които да не са пресушили. Пък мотивите за увеличението са несъстоятелни и повече от смешни. Ама така е - като ги търпим, те ни смятат за и.д.иоти и си позволяват да дрънкат всякакви небивалици, сякаш някой им вярва. То не че една селска и т.ъ.п.а даскалица може да сънчини нещо умно...Боже, докъде я докараха софиянци...
11
0
 
13
 
! Отговори
джедая преди 8 години
Защо искате да ударите редовните, които и сега си плащат 1 лев?! Ами това са или безработни, или хора с временна заетост, или пенсионери, или свободни професии, които не пътуват редовно! на техен гръб ли ще пътуват картаджиите, за които картата не се променя?!Ще ви коства скъпо, Гербаджии ... скъпо ще ви струва!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега билетчето 1,60, утре водата 2,20 и така до пълна герберизация! То така лесно ли се връщат 24 засмукани милиарда дълг, сега следва оглозгване на населението и и чао, а след герберастите и потоп!
9
0
 
19
 
! Отговори
джедая преди 8 години
Общинари, замислете се логично - който е имал нужда да ползва карта, то той и сега я ползва. Това значи, че той пътува редовно!Които не ползват карта са два типа - (1) гратисчии и (2) редовни граждани, които си купуват билетче, но просто не пътуват редовно и купуването на карта не им е изгодноРазбрахме, че картаджиите не ги пипате. Гратисчиите есъмнително да ги промените - те досега не са давали 1 лев, сега ли ще дават 1.60 лв ?! Остава, че искате да ударите жестоко редовните?! Защо ?
8
0
 
3
 
! Отговори
до кирил преди 8 години
кирилчо, явно си виждал и софия и западна европа през крив макарон. у европата няма ***, а зайчета, плъхове, лебеди, тук там съм засичал лисици. *** във варна са повече от софийските, за южна българия не ми се говори. седи си на село, дрънкай си с бабите и не давай мн мн акъл