Ако мине: 212 лева такса смет за панелка в "Люлин"

Двоен налог ще плащаме, ако таксата се кулкулира на човек
25 апр 2016 07:00,
98
Ако мине: 212 лева такса смет за панелка в "Люлин"
Снимка: архив, Булфото

Такса смет може да поскъпне двойно за част от столичани, ако размерът й се определя на брой жители. Това сочат предварителните разчети на общината за промяната на базата за изчисляване на налога, която предложиха от Министерството на финансите.

В момента такса смет в София се определя, като се начисляват 1,6 промила върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищните сгради ставката се пресмята като 10 промила от отчетната стойност на обектите.

Още по темата

Според измененията всяка община ще може да избира между три метода, по които да определя стойността на таксата. Единият предвижда за основа да се използва количеството на смет, което се събира в контейнерите. Друга възможност е боклукът да се измерва с торби, които гражданите ще си купуват от общините. Третият вариант е според броя на жители, тоест на човек.

"Изчисленията показват, че за четиричленно семейство такса смет може да скочи почти два пъти, ако се определя на брой жители, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Другите механизми за изчисление на налога също могат да доведат до повишението му. За пресмятане на брой чували с боклук, или на килограм отпадъци са нужни големи инвестиции от страна на общината", съобщава пред "Монитор" зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов.

Той обяснява, че експертните оценки показват, че гражданите генерират 70% от битовите отпадъци. Това означава, че по новата методика 1,4 млн. жители на София, по настоящ адрес, трябва да платят 74,4 млн. лв., пресмята Барбалов.

Сметките показват, че на човек се падат по 53 лв. на година. Така излиза, че данъчната секира ще засегне най-вече семействата в панелките в покрайнините.

При условие, че едно четиричленно домакинство живее в панелка от 80 кв.м в "Люлин" или "Младост", то ще се бръкне с 212 лв за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук. Повече ще плащат и семействата в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата ще е около 70 лева.

Самотните хора ще плащат по-малко за такса смет. Така, ако една баба, живее в същото жилище в "Люлин", тя ще дава за боклук 53 лв. Това е почти двойно по-малко от сегашния й налог.

При бабите в центъра обаче намалението ще бъде цели три пъти. Според Барбалов, ако се въведе този вариант ще трябва да се помисли за законови промени, за да не се шмекерува с броя на жителите в апартаментите. Освен това трябва да помисли и дали бебета ще плащат

Барбалов обясни, че другият вариант за определяне на таксата чрез измерване на индивидуалното количество изхвърлени отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) също крие големи рискове.

Боклукът може да се изхвърля до контейнера или в кофата на съседния блок, или пък да се образуват незаконни сметища, обясни финансист №1 на общината.

Според него, ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г. Едно от предложенията е ръстът на такса смет да не надвишава 10 % спрямо предходната година. Така увеличението няма да е рязко, а плавно и постепенно, каза още Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ???Колега,ти откога не си ходил във Филиповци?Ама във селото!САМО ДА ТИ КАЖА,ЧЕ ПЛАЩАМ 180 ЛВ ДАНЪК НА ИМОТА СИ И 180 ЛВ ЗА ПОДРЪЖКА НА ИМОТА/ГОДИШНО/!САМО ЗА СВЕДЕНИЕ!ТАКА,ЧЕ ПРЕДИ ИЗКАЗВАНИЯТА СЕ ПОДГОТВИ МАЛКО!
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еми така е...навънка си мятам по 100 паунда на месец само за такса смет и пожарна и др глупости наречено (concil tax) т.е. по 1200П на година на човек не му мърда, обърнато тука в заплата-пара-наеми т.е. все едно да давате по 800лв на година! А в БГ дори наемателите не си плащат за това, а трябва собственика да се бърка в джоба!
66
0
 
22
 
! Отговори
До 81 ... от Люлин преди 7 години
Това е масов случай в цяла София. Спира селянина при първите контейнери за смет и започва да разтоварва, а след него контейнерите препълнени, че и по земята има изхвърлени отпадъци. Масов е и вторият случай препълнени паркинги заради станциите на метрото, защото Фандъкова и сие освен да се бият в гърдите колко са велики, нищо друго не направиха. Никой не помисли за последиците от изграждането на станция на метрото, а всеки от ГЕРБ мислеше само как да печелят от тях.
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как плащат такса смет фирмите е по-интересното в слчуая. наистина има фирми, при които сметта е колкото при домакинствата, но е пълно с фирми (заведения, магазини, хотели, ...), при които сметта е стотици или даже хиляди пъти повече от тази на гражданите. Зад справедливите искания на фирмите от първият вид, се крият апетитите да не плащат на втория вид фирми. Средно една фирма в София плаща сега 5-6 пъти по-малко за единица смет от домакинствата. С тези изменение ще плащат около 10 пъти по-малко
64
0
 
22
 
! Отговори
Кореняк отЛюлин преди 7 години
Пред блока ми в Люлин за 360 семейства има 3 контейнера за смет.Но те са близо до станция на метрото. Селяните от околните села идват, хвърлят си *** с чували и кашони и си оставят колите на паркинга пред блока ми, без да плащат за престой.Така ние няма къде да си оставим колите, а ще плащаме за сметта на пришълците.Дали това е редно и ще се вземе ли в предвид при изчисление на такса смет, която и сега не е никак малка?
63
0
 
21
 
! Отговори
Мафия преди 7 години
Парите за частната фирма за сметта не достигали. Така де, може би там някой иска да си купи няколко острова и пари му трябват. Затова има просто решение - вдига се с 50% такса смет и готово, пари за собственика на фирмата ще има. Сега е 1,6 промила за гражданите, ще стане 2,4 промила. За фирмите от 10 промила ще се вдигне на 15 промила. Ясно е, че увеличение само на основата на вдигането на таксата за гражданите, при това с намаление за фирмите, няма да е достатъчно за сметосъбиращата фирма.
62
0
 
27
 
! Отговори
Бай Мангал преди 7 години
А ромите ще ги накарате ли да си плащат на брой живущи в жилището....оу извинете, няма да стане, защото те живеят незаконно и не са регистрирани никъде...а плащащите данъци да ги натоварим още ,и още
61
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 7 години
В общината искат да напраят нещо много просто - да ни увеличат налозите, за сметка на по-малко налози за мафията, т.е. фирмите. Сега фирмите плащат около да пъти по-малко такса смет от гражданите, изчислено на единица смет, каквото и да означава това - тегло, обем или и двете. С тази промяна общинарите искат фирмите им да плащат не два пъти, а примерно 5 пъти по-малко от нас гражданите. Това, което трябва да се направи е ясно:такса смет да зависи силно от количеството на сметта и при фирмите и п
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат" Според него (зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов), ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г. "Те затова е цялата дандания, за да ни накарат да плащаме и за фирмите, но ще се опитат да го скрият като променят начина на плащане, а трябва всяка фирма да си плаща според количеството на сметта и тогава фирмите ще плащат повече
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега плащам 300 лева такса смет за апартамент в Центъра. Преди това плащах 60 лева за апартамент в Младост. Сега и за двата става 106 лева (двама), а общината иска парите да се увеличат. Значи за да се намали таксата смет на моя апартамент, трябва на 6 други домакинства да се увеличи двойно,а може би и на повече заради фирмите, на които ще се намали таксата.
58
0
 
28
 
! Отговори
Как преди 7 години
Нали минаваме на разделно събиране на отпадъците??? Това с торбите не ми харесва, аз си хвърлям *** всяка сутрин независимо колко е пълен плика. Не искам да ми мирише. Предполагам, че повечето хора така процедират, но е относително. За толкова години сметоизвозване, общината трябва да знае обема на отпадъците си и съответно колко коли са необходими. Нещо друго трябва да се измисли. Освен това тия под наем, винаги са повече отколкото се подават, уж е един, ама са 3-4ма
57
1
 
25
 
! Отговори
??? преди 7 години
Реалността е, че за София единственият метод, който върши работа е досегашния - според данъчната оценка. Би могло да се плаща и според квадратурата на жилището, но не виждам как тези, които сега почти нищо не плащат, ще започнат да плащат много, примерно тези в Филиповци или във Факултета, но не са само те. Едно 4 членно семейство в двустаен в Младост, плаща примерно 60 лева сега, а ще трябва да плаща 212 според броя на хората или примерно 180 лева, според квадратурата на жилището.
56
0
 
27
 
! Отговори
Край преди 7 години
В момента общината събира такса смет от ГАРАЖ. В гаража се отделя смет колкото отделя всеки един автомобил. НЯМА ЛОГИКА ЗА ТАКАВА ТАКСА НА ГАРАЖ. ФАНДЪКОВА да вземеш да го оправи това не само да раздаваш обществени поръчки.
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господарите на България са стигнали до извода, че таксите могат да се определят индивидуално, според прага на социалната търпимост. Т.е за различните социални групи различни такси, максимални за техните възможности, тъй като са разбрали, че българите никога не са били единна нация и много лесно могат да се победят.
54
8
 
20
 
! Отговори
НЕМА "БЕЗ ПАРИ& преди 7 години
ВСИЧКИ ЕКСТРИ У ТОЯ ЖИВОТ ---СЕ ПЛАЩАТ!!!!....У СОФЕТО ---Е СКЪПО!!!!!!!КОЙТО ИСКА ЕВТИНО----ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО!!!ТАМ ----Е НАЙ-ЕВТИНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...И МЕНЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ У ПАРИЖ И ЛОНДОН .....АМА И ТАМ Е СКЪПО....ХА,ХА,ХАААААААААПРОБВАЛ СЪМ !!!!!!ПРОБВАЙТЕ И ВИЕ !!!!!!
53
0
 
24
 
! Отговори
Брой хора преди 7 години
Аз искам според броя на хората. Декларирам в общината, че никой не живее в имота и пей сърце, няма да плащам.
52
0
 
22
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Искат да прехвърлят на плащанията от фирмите към хората, като го замаскирват с тази промяна на методиката на плащане. Крайният резултат ще бъде, че 80% от хората ще плащат доста повече, 20% ще плащат по-малко, а общата сума за хората ще се увеличи доста,а на фирмите ще се намали, въпреки че те създават по-голямата част от сметта в София.
51
0
 
26
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Плаща се за няколко неща, а не само за количеството смет. Плаща се и за периодичното минаване на камиона за сметта, плаща се и за извозването му до сметището, може би се плаща и за друго неща. Най-справедливо би било да се плаща на торба за смет, плюс някаква годишна такса за камиона и извозването. Само дето не виждам как до всеки контейнер денонощно ще има пазачи, които да следят изхвърлянето на отпадъци да става само в определените за това торби за смет. За България това е неприложимо.
50
0
 
21
 
! Отговори
Lora преди 7 години
Мошеници. Това прави по 35 лв на ден такса за кофата пред нашия блок. Тази кофа обслужва 2 входа, т.е приходите от тези 2 входа от данъци ще бъдат 8300 лв за година или рапределено по ден - 35 лв на ден ни таксува общината. Само за 1 кофа. А един камион знаете ли на ден колко кофи обслужва. Че то много печелившо излиза.
49
0
 
24
 
! Отговори
До 64 Борн преди 7 години
Не е вярно. Вариант всякакви. Примерно съвсем нормално е домакинство от двама човека да има по-малко смет от домакинство от един човек. Съвсем нормално е и сметта при един по-голям апартамент да е повече от тази при по-малкия, при еднакъв брой хора в домакинството. И последно - как ще преброиш хората живеещи в домакинството. Аз не се сещам, как ще стане? И не забравяй, че данъка се определя в началото на годината, когато още не е ясно колко хора ще живеят в жилището и по колко време от годината.