Столичната община готова с чувалите с пясък

Засега нивата на реки и язовир са в норма, но се следят
5
Столичната община готова с чувалите с пясък
Снимка: Булфото, архив

Нивото на реките и язовирите на територията на Столичната община е в норма. Ситуацията се следи внимателно. Всички аварийни екипи са в готовност. В 24-те столични района се извършва мониторинг и наблюдение, за да може при необходимост да се предприемат незабавни действия, съобщи днес зам.-кметът по екология Мария Бояджийска в Центъра за видеонаблюдение на Столичната община по повод на интензивните валежи през последните 24 часа в столицата.

Създадена е организация от общинската администрация за денонощно наблюдение на речните корита и общински язовири, както и осигуряване на специализирана механизация в случай на необходимост. Проверява се проводимостта на шахтите на територията на общината. От началото на годината са почистени над 2500 шахти, работата продължава. Водостоците на Южната дъга се поддържат ежедневно, информира Бояджийска, цитирана от БТА.

Тя каза, че рисков е участъкът на Софийската градска пречиствателна станция, където се вливат Владайска, Слатинска и Перловска река в река Искър. Там вниманието е повишено.

При участъците на реките, на които не са извършени корекции, са подготвени чували с пясък в случай, че нивото на водата повиши, каза Бояджийска. Следи се постоянно нивото на река Искър, както и язоривите Искър, бент Панчарево и бент Пасарел.

Зам.-кметът посочи, че Столичната община извършва систематични действия по поддържане и почистване на всички реки, които преминават през територията й.

Това са реките Владайска, Слатинска и Перловска и техните притоци. Общината поддържа приблизително 400 км речна мрежа. От тях всяка година се извършва планово почистване.

От февруари тази година се изпълнява Програмата за планово почистване на речните корита, като със средства на Столичната община е възложено почистването на около 40 хил. метра речни корита на стойност 1,2 млн.лв.

Към момента са почистени около 21 хил. метра. През май предстои да започне основно почистване на реките Перловска и Владайска в централната градска част, както и участъци от реките Какач при метростанция "Обеля" и "Ломско шосе", река Беравица и дере в кв. "Толева махала" в район "Връбница", река Слатинска в район "Слатина". На речните корита, които не са включени в програмата, се прави поддръжка - проверява се за запушвания и паднали дървета, каза Бояджийска.

Тя съобщи още, че Столичната община кандидатства допълнително за почистване на речни корита в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане като тази година има осигурено финансиране за основно почистване на река Искър от корекцията след летище "София" до началото на земната корекция при моста на Чепинско шосе. Това е участък от около 5 км. Очаква се да бъдат осигурени средства за почистването на още 10 км в района на реката от язовир Панчарево до летище София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не знам какво са почистили, но сутринта докато дойда на работа газех през реки и езера в най-централната част на София - бул. Дондуков, ул. Раковски, жълтите павета, Княз Александър I, ...Едно е да кажеш, че си направил нещо, съвсем друго е да си го направила наистина. Фандъкова и ГЕРБ само казват, а какво са направили всички виждаме.
1
0
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
С думи прости - речните корита за които отговаря столична община са с дължина 400км. Предвидено е почистването на 10 % (40 хил. метра са си 40 км). Готови са 21км (5%) като реално това е свършено през пръсти. В резултат имаме 2% почистени корита в най-богатата община на България. Представете си какво е положението другаде...