Централната гара на нашето време...

Две лица, две седмици след ремонта – старото и новото
10 май 2016 16:07,
33

Снимка: Dnes.bg

Централна гара в София е точно огледало на времето, в което живеем.

Европеизирани, модернизирани, технологизирани, стандартизирани, демократизирани... Но съвсем малко под лъскавата повърхност на нещата и нравите си е все същото захабено, тъмно и западнало пространство на нашето минало. 

И тук е така. Фасадата на новата Централна гара пълни окото с красота и чистота.

Извивките дори и на стрелките и циферблата на новия часовник излъчват модерност. Личи си, че дръвчетата отпред са по-обгрижвани, отколкото някога циганчетата, които живееха там. Паркинг, пешеходна пътека, полиция, жандармерия... Високи пилони и знамето на ЕС, редом до нашето. 

В чакалнята е светло и уютно. Разписанието грее в оранжево. Няма го някогашният звук на излитащи гълъби, с който се сменяха буквите на таблото преди всеки заминаващ влак. 

Подът блести, таванът грее, метални парапети пресичат пространството надолу и нагоре... Столчета, цветя, чисти стъкла... Мирише на ново. Приятно е. 

Но да не минава човек през подлеза. Ъндърграунд поновому. Иначе - бардак. Между тухлените му лабиринти разбираш, че Преходът още не е свършил. 

Не само разбираш, но и виждаш. Препълнено кошче за боклук, около него фасове. Таванът тече, под него - мокри вадички. 

Празните магазинчета още са там. Но има и работещи. Между баничките, собствено производство, лъсва надпис: "Оръжие". А отсреща - "Общинска полиция". Чуват се и числата от поредното теглене на бингото... 

И табели, които могат да изумят всеки, който не е живял в София през последните десет, двайсет, че и повече години. На останалите обаче ще сгреят сърцето. "Безплатни тоалетни. Free WC". Или "Действащ асансьор". 

Значи има надежда...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: централна гара
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Когато московчани се увлякоха по надписите с латински букви, Борис Николаевич издаде заповед: "Всички надписи на руски! Спомагателните /пояснителни/ надписи на чужд язик, могат да бъдат с букви по размер три пъти по-малки от руските и под тях!" И, моля Ви се , цяла Москва за една нощ осъмна с новите надписи !А на Софийската ЖП гара, в чакалнята, какъвто студ съм брал през зимата на 2009-2010 година, за целия си живот не съм събрал Там отопление няма и не може да има в него хангар !!Противно е !
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Снимките са под всякаква критика. Поредното доказателство, че в тази държава никой не е учил за това, което работи.А за гарата по-надолу е написано всичко. Само ще добавя, че когато 80-те беше нова - блестеше, подлезът беше хубав, дори имах късмет да гледам как снимаха клип на "Хот Чоклит" на ескалаторите, когато гостуваха в България
20
1
 
1
 
! Отговори
Поц преди 7 години
Гарата - призрак.
19
1
 
11
 
! Отговори
SD преди 7 години
Защо , не пише на КИРИЛИЦА ?Мухльовци .
18
2
 
14
 
! Отговори
681 преди 7 години
Старата Централна гара, с градинката пред нея, в която бе колелото на трамваите, съществуваше някъде до към 1973-1974 г. мисля. После бе построена Новата, т.е. сегашната. Това, че са я пребоядисали и окичили с латиница, не я прави по-нова или нова на квадрат, защото някой си е рязал там лентички.
17
4
 
5
 
! Отговори
КОГА преди 7 години
От кога са тези снимки ?Не съм ходил там от 1986 година , не виждам разлика , ама никаква .
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ВЯРНО Е РАЗБИРА СЕ. ИНАЧЕ НИЕ ОТКЪДЕ ЩЕ ИМАМЕ ТОЛКОВА ПАРИ. ОНЕЗИ 16 МИЛИАРДА ВЕЧЕ ГИ ОТКРАДНАХА НА ЗЕЛЕНО.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОСЪЮЗЪТ Я НАПРАВИ ТАЗИ ГАРА, ЕВРОДЪЮЗЪТ ПОСТРОИ МЕТРОТО И МАГИСТРАЛИТЕ. КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ - ТОЙ Е СТРОИТЕЛЯТ. КАКВО ОБЩО ИМА ТУК БОКО? ТОЙ Е САМО ЕДНА ЛЕНТОРЕЗАЧКА.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко нови локомотиви и влакове щяха да купят за толкова пари.
13
7
 
2
 
! Отговори
SA преди 7 години
Ами на вас селяните столичани каквото и да ви направят го осирате!!То не бяха зелени площи,а сега и гарата ви-стойте си там,не ми пречите!!
12
5
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
Какви ремонти какви 5 лв?Още със надписа на английски е ясна работата -Sofia Central Station . Не значи абсолютно нищо. 200 метра по надолу пише Sofia Central BUS Station .... логично и правилно е да се сложи Railway station,защото така е безсмислено и не се знае аджеба какъв STATION e.
11
5
 
1
 
! Отговори
Стилян преди 7 години
Гавра с архитекта на една сграда е опаковането и в безсмислена черупка, правеща я да изглежда тромаво, грубо и направо недодялано. Да, наистина и за *** за зеле не стават тия негодници, правещи масово напоследък подобни безобразия. В епохата на ГЕРБ сме. Търпете.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези снимки, професионален фотограф ли ги е правил?!?!?
9
2
 
15
 
! Отговори
Бойко трети мандат преди 7 години
Поредния завършен проект с милиони евро пари. Гарантирано от ГЕРБ.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В подлеза е пълно с наркоманизирани ***.
7
6
 
14
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Чудно, чудно! Добре е направено, само не разбрах защо Централна гара София е написано и на английски?!?! Нито на Хитроу, нито на Виктория стейшън в Лондон не видях надписи на български! Иначе има пътеводители, информационни табла и т.н. на Руски, Полски, дори Румънски, ала не и на български! Правете си изводи за слагачеството и равноправието в т.нар. ЕС. Все по- трудно става в собствената държава да видиш табели на български, все едно си чужденец в собствената си държава!
6
13
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Подлеза е общински и не влизаше в Европейското финансиране, поне се поинтересувайте преди да пишете глупости!
5
13
 
8
 
! Отговори
недоумяващ преди 7 години
Е, какво искате да кажете с тези писания!!? Ами не може всичко наведнъж, аман от такива черногледи хора, а преди да направят ремонта по-добре ли беше? Много сме критици, но ако запитам с какво допринесохте лично, няма да отговорите, но не, дайте да хулим и неодобряваме, защото сме философи!!! АМАН ОТ ТАКИВА ХОРА, ВЕЧНО МРЪНКАЩИ И НЕДОВОЛНИ ОТ НИЩО!!!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак гарата е по-добре от преди.
3
2
 
17
 
! Отговори
кантонер преди 7 години
Приватизация на пътнически и товарни превози !!! Държавна трябва да остане само НКЖИ ! Собствениците на влакове да си плащат за да ползват железния път ! Нови тунели позволяващи транспортирането от граница до граница ТИР-ове ! Посегателства над железопътната инфраструктура за се преследват с цялата строгост на закона ! Уволнение на цялото ръководство - каскетаджии и назначаване на мениджъри със съвременни разбирания ! И тогава ще имаме железница за чудо и приказ !