Прощавайте, а дали има климатик?

Ще повее ли хладината в автобусите с новото билетче?
14 май 2016 20:32, Красимир Ангелов
54
Прощавайте, а дали има климатик?
Снимка: Булфото, архив

Петък следобед, часът е малко след 18. Автобусът не е кой да е, а едно от най-видните лица на столичния градски транспорт (поне пред чужденците) – автобус №84. Марката му не е случайна – Мерцедес, шофьорът - костюмиран. Вътре обичайната картина – от няколко поредни спирки се качват работещи в съседните офис сгради и хора с куфари от летището, които се чудят дали са продупчили достатъчно на брой билети, че току виж контролата, която рядко пропуска да провери рейс по линията, не харесала бройката им.

Жега си е вътре, слънце пече през прозорците. Майският дъжд е отминал преди час-два и сега отново е ред на слънчевия пек. По време на цялата тази идилия млада жена с доста добър външен вид (видно е, прибира се от работа) пресича целия автобус от задната врата до шофьора, изчаква автобуса да спре на следващата спирка, за да не притеснява водача и културно попита: Прощавайте, а дали има климатик?

Не, госпожо, бе краткият и лаконичен отговор на шофьора, автобусът затвори врата и отново тръгна по своя път. Младата жена се усмихна и каза тихо: "Е, трябваше поне да попитам" и отново тръгна назад към своето място в автобуса.

Хората наоколо очаквано не реагираха особено – всеки свалил яке, суичър, връхна дреха и останал по ризка, тениска или каквото му е останало. Пуфка, уфка, но отдавна е свикнал в повечето автобуси, дори и да има климатик, той да не се пуска.

Дали така е наредено на шофьорите, дали те пестят по този начин гориво с някаква цел, дали просто климатика наистина е развален и никой не смята за нужно да го поправи... кой знае, но всъщност няма и особено значение. Поне за пътниците. Важен е резултатът в натъпкания автобус, а той е – хладина и въздух няма!

Фактите са ясни – имаме нов автобус, добре изглеждащ и по дизайн забележете: само с 2! едва отварящи се горни прозорци в задната част на автобуса. Е, повече от ясно е, че този автобус има толкова малко отварящи се прозорци, защото се предполага, че има климатик и той ще се пуска и ще работи по време на курс. Поне в нормалните страни е така. Да, ама не! И за съжаление случаят не е единичен, а редовна практика дори в горещите летни месеци. Поне по тази линия. Където е пълно с пътуващи чужденци. И редовна контрола.

А само след малко повече от 2 седмици пълният комфорт в столичните автобуси ще ни струва с 60 стотинки отгоре – 1,60. Дали цената е заслужена няма да коментирам. Летните задръствания и повечето коли по улиците сигурно ще дадат своя ясен отговор. Както и липсата (дали?) на климатик в новите ни автобуси.

Всъщност знае ли човек – може пък новата цена да носи и пътуване с повече комфорт. Иначе чаровната дама пак трябва да изчака да спре автобусът, да отиде до шофьора и все така тихо и културно да го запита: Прощавайте, билетът ми е 1,60. А дали още нямате климатик?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, аз съм от наричаната с леко високомерие, част на България, "провинцията". Не ми се налага всеки ден да се возя на автобус, трамвай или тролей.Но повярвайте ми, мен също като вас ме отвращава поредното безобразно и унизително отношение към нас от почти самопровъзгласилите се "управляващи. А защо трябва да са управляващи, като всъщност трябва да са в наша услуга?Това е поредния акт, с който искат да ни покажат че те въпбще не се интересуват от нас.
19
2
 
47
 
! Отговори
bzzzz преди 7 години
Ако бяхме нация, просто нямаше да ги ползваме (това е културно решение на въпроса). Ако бяхме нация , щяхме да ги изпочупим (това е некултурното решение). Ние сме ***. Да Ви е честита новата цена на билета. Да са Ви честити новите автобуси.
18
1
 
37
 
! Отговори
азе преди 7 години
За лев и шейсет и ледена бира трябва да ми сервират!
17
0
 
34
 
! Отговори
до Guy преди 7 години
Ти за София ли говориш? София, България? При повече дъжд или студ таблата засичат и показват някакви нереални времена. Ако ли пък работят, о, пресвети ми Адски транспорт, то сее отчайваш, защото тролеят ти ще дойде след 22 минути. Недай си Боже да си майка с количка и да ти се наложи да ползваш стар трамвай. По-добре изчакай хлапето да порастне, та да може само да се качи на свещеното возило, запомнило не само раждането на Лили Иванова, а и Големият взрив.
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, кво ревете са бе ?Кой ви избра Мутрата и послушницата му за кметове.Да не би аз.
15
2
 
21
 
! Отговори
gt преди 7 години
Или за по-еФтинко хАвтобуса е поръчан изобщо без климатик ;)
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чавдари и билетче по 10 стотинки както си беше преди 1989 г.
13
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори климатика не може да оправдае високата цена на билета.В Румъния при минимална заплата от 543 лв.,цената на билета е 57 ст.,а у нас крадливите гербери се чудят как да ни свалят 10 кожи.
12
11
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
В 213 и 76 зимата си работеше климатика. Миналото лято също. Много са удобни тези нови автобуси
11
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автобусите са за пенсионерите. По добре карайте велосипеди! Хем чисто, хем евтино, хем, здравословно. Сега даже има и електрически велосипеди за града така че да не се мъчите много по баирите. Със едно зареждане може да минете 15-20км. без никакво въртене.
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалните хора искат да пътуват комфортно, дори и на по-висока цена, да им е прохладно и приятно. Но като се има предвид, че болшинството пътници не плащат, защото едни се интегрират, други са рушветчии с картата напред, трети са даскали и какви ли още не, които са на държавна хранилка,на които не им пука какво е около тях, важното е че е безплатно, нищо че е вмирисано и липсва само копанята. Разделете транспорта на такъв за хора и такъв за служители. Само след един месец ще се усети разликата
9
0
 
25
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
Като разбрах какви сатрапи са шефовете на автотранспорта - разбирам.А данчето е облечена в бяло.Къде ли изчезна любчо ? Май го покриха за нещо друго, а не некви спирки
8
0
 
20
 
! Отговори
ганеца преди 7 години
са па и климатик ?!?
7
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5. Не се бъркай с румънците.Те нямат мутри тикви и селънжъри на власт! И най важното на Чаушеско му теглиха куршума. А вие на кой теглихте куршума? Май на вас самите. Самоубихте се още в началото на 90-те. Затова няма да завиждаш на Румънците те са от друга по висша раса.
6
40
 
2
 
! Отговори
Guy преди 7 години
И да, нека стане 1.60, за тези от вас на които им се струва скъпо, нека видят какво става по света. Искам да подчертая, че София е малка и има огромни шансове за 1.60 да стигнеш до там, докъдето искаш, а не да сменял по 4 вида транспоръ
5
37
 
4
 
! Отговори
Guy преди 7 години
Статията е малко нескопосано написана, с неясен опит за оригиналничене, но липсва стил и похват...финалът също не е това, което може би се е целяло да бъде.Но по темата - вече имаме уебсайт с разписана и виртуални табла; реалните такива също работят. Не се използват червените Икаруси или Чавдари от едно време. В градския транспорт е чисто и приятно и в голяма част от автобусите и трамваите ИМА климатик. Единствената ми критика е свързана с организирането на колите по линиите. Но и това ще стане
4
5
 
1
 
! Отговори
112 преди 7 години
До за 5Глупак
3
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пусне климатика разхода на гориво веднага ще скочи поне с 10 %. А това за фандупкова не е добре. Вместо да прибере разликата от горивото което ще спести и да си направи у Самоков палата тя ще трябва да отделя от заплатата си! АААААА НЕЕЕЕЕ ДА НЕ Е ЛУДА!? А пък вие като сте луди си дупчете билетчета! То на лудия ни акъл ни образование му пречи.
2
3
 
58
 
! Отговори
без коментар преди 7 години
Цената на билета в столицата на съседна Румъния е 0,60 стотинки!!!а минималната заплата е 560 лв.
1
16
 
14
 
! Отговори
Ben Gan преди 7 години
Съгласен съм за адската жега е добре да ни подуйне. Но. Аз съм на 35 и съм имал адски проблеми заради климатика в колата ми. А аз доста внимавам. Определено е вреден в повечето случаи или поне много трябва да се внимава с него. Само казвам...