Укрепват "Света София" с шайби срещу трусове

Базиликата ще остане отворена с достъп по временен път
6 юни 2016 21:30,
7
Укрепват "Света София" с шайби срещу трусове
Снимка: Facebook

Столична община започва сеизмичното укрепване на храма "Света София". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Укрепването ще стане чрез поставянето на специални антисеизмични шайби. Те ще бъдат разположени на дълбочина 7 метра от северната и южната страна на храма, като до 4 метра изкопите ще се извършват ръчно.

Музеят за история на София ще извърши археологическо проучване в обхвата на двете пилотни конструкции. Научни ръководители са археолозите Юниан Мешеков и Полина Стоянова, информира кметът.

Базиликата "Св. София" е един от най-старите действащи храмове в Европа и 15-вековен символ на града. Тя е претърпяла много от превратностите на времето, като в средата на 11 в. е полуразрушена.

Фандъкова напомни, че през 2013 година е бил разкрит подземния археологически музей, в който се виждат останките на три по-ранни църкви под нивото на "Св. София".

Четвъртата църковна сграда е изградена в края на V, началото на VІ в. Експонирани са около 50 гробове и гробници от периода ІІІ – началото на V в. За година музеят е посетен от около 40 хил. души.

В антисеизмичната конструкция се инвестират около 430 000 лева, като средствата са част от програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства". По време на укрепителните работи ще бъдат извършен още ремонт на топлопровода и обновяване на площада.

През цялото време "Св. София" ще продължи да функционира, като достъп ще се осигурява с временен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само гледайте да не си оставите ръцете, като при останалите "ремонти".
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се харчиха пари за глупости и подземни музеи, без какво да се покаже в подземието, защо не бе укрепена църквата. Защо тази самоковчанка унищажава историята на София? Да си зида крепостта Мали Фандък и да се маха от столицата ни.
2
4
 
4
 
! Отговори
Арсов преди 7 години
Няма начин да не я съборите
1
2
 
12
 
! Отговори
Ценител преди 7 години
много е красива