До 50 лева глоба за 850 пешеходци в София

Столичаните са глобени за неправилно пресичане
3 юли 2016 11:12,
25
До 50 лева глоба за 850 пешеходци в София
Снимка: Bulgaria ON AIR

850 пешеходци са глобени в София за неправилно пресичане. Това показват данните на столичната полиция от началото на годината. Най- честото оправдание, което дават нарушителите на закона е, че бързат или че близкия подлез е опасен за ползване.

Ранният следобед. Столичният булевард "Ботевградско шосе". Трафикът е интензивен, пешеходците нарушители също. Само за по-малко от 10 минути с риск за живота си, за да стигнат по бързо до трамвайната спирка, пътното платно е пресечено неправилно от повече от 10 човека.

Минават баба с внучето си, мъжът, който се прибира от работа и дори учители. Оправданието винаги е различно.

Само за половин година полицията в столицата е санкционирала 850 пешеходци за неправилно пресичане с фишове между 20 и 50 лева. И макар да се наблюдава толерантност към пресичащите, блъснатите са над 50 от началото на годината, като при 7 от случаите са наказани пешеходците. Над 300 пък са глобените шофьори за отнето предимство.

"Може би на ден в София се санкционират над 20 пешеходци. Често се оправдават с това, че бързат, че минаването през платното им спестява време, което е доста рисково и опасно. Основната и важна насока е да бъде съхранен живата на пешеходеца и това е функцията на водача на моторното превозно средство и за това в повечето случаи водачите са виновни когато се стигне до инцидент с пешеходци", обяснява пред Bulgaria ON AIR старши инспектор Николай Крушарски, началник група "Видеонаблюдение -пътна полиция" СДВР.

Най-често нарушенията стават на големи булеварди и в близост до подлези. този на ботевграско е ремонтиран, осветен има и камери, но не се ползва от всички.

Проверка на телевизията показа, че всички мрежи около спирките, които спират пресичането на булевардите от пешеходци, са срязани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Столичани в повече е правилният израз.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В белия свят подлезите и надлезите постепенно изчезват, защото са неудобни, бавни, и недостъпни за твърде много хора. Така би трябвало да стане и тук.
16
1
 
3
 
! Отговори
Mmmm преди 7 години
850 от началото на годината?!?!?!?!По толкова пешеходци нарушители трябва да глобявате всеки ден!!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София стана опасно да си пешеходец. По тесните тротоари хвърчат колоездачи. На кръстовищата е опасно да се пресича по пешеходните пътеки - колите се движат с превишена скорост, както и мотористите и не спират, за да мине пешеходеца по пешеходната пътека. КАТ разбира ср го няма, спят си някъде на хранилката за глоби.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето пешеходци в София знаят, че е по-безопасно да пресечат нарушавайки закона, отколкото да минат по пешеходна пътека. Многи малко шофьори знаят какво е пешеходна пътека, примерно 1% от шофьорите.Може да ви се вижда странно, но е така. Тези от КАТ също масово ме знаят какво е пешеходна пътека, а в закона си пише.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварова стига си слагала минусчета, ами се замисли и почнете да работите.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако нормален човек се позамисли, бързо ще разбере, че първопричината за нарушенията на закона за движение по пътищата е КАТ, защото КАТ не си върши работата.
11
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
na edna ujivene ulica pod neq ima podlez palen s izprajneniq,kade da mina da i iz4istqt podlezite togava da globqvat xorata
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше, пълно е с *** дето ТИЧАТ ПО ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ. Абе ***, аз не карам летяща чиния, с 50 км/ч това са близо 15 м/с. Аз кога да реагирам, когато *** тичат ? Ами другите автомобили ???? Първо се стъпва на пешеходната пътека и се чака да видиш дали автомобилите ще спрат. Пък тогава пресичай.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато почнат да прилагат чл. 219 от НК, тогава може и да се промени нещо, а до тогава всичко ще е отчитане на дейност.
8
5
 
9
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
къде е най сигурното място човек да бъде сгазен.....ами на пешеходна пътека естествено!!!!!хора направете си един експеримент това важи за големйо град *** на селските тарикати само наблюдавайте как преминават шофьорите през пешеходни пътеки и всичко ще ви се изясни не е нужно някой драскач да пише глупости практиката го показва!!!!
7
7
 
17
 
! Отговори
Боян преди 7 години
Не са само в София ш.***.тките, а са навсякъде! Не ги интересува дали колата е в изправност дали може да спре дали има хубави спирачки (накладки, дискове) направо си пресичат без на им п.у.к.а за собствения им живот.Бъдете предпазливи, уважаеми хора! Мислете!
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РИСК Е ЗА САМИТЕ ПРЕСИЧАЩИ.ПЪРВО СЕ ОГЛЕДАЙ И ТОГАВА ПРЕМИНИ, А НЕ КАТО КОН С КАПАЦИ.ПРИЯТЕН ДЕН ОТ МЕН.
5
10
 
14
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Значи така ли се спасява човешки живот с глоби някакви чиновници и дебели дебелаци полицаи да правят пари на наш гръб !? Ами Софийска Вода и Топлофикация и те ли спасяват човешки животи ,че ползват порочни и нелегални практики на европейско ниво с такса сградна инсталация (За топлото) и такса обща вода на общите части (За водата) !? Първо еничарите от парламента да си оправят законите които по европейските директиви не важат непотърсена услуга не се заплаща и тогава да дават акъл на хората !!!
4
4
 
11
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 7 години
Не трябва да е само за София ,а за навсякъде!
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П.и.сна ми от н.аха.лни пешеходци. Видят ли пешеходна пътека и скачат хич и не гледат дали пресичат на червено или на зелено.Големи О.в.ц.е
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как няма да пресичат там след като единственият подлез където може да се пресече законно се използва вместо тоалетна?По едно време имаше и пешеходна пътека - на нея задължително се преминаваше с 90-120 км без значение от светофарът.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала, полиция. В главите са ви саво глоби, ама на пешеходци и шофьори, а не на институции. Евала ви, плазмодии, дето думата превенция я разбират като по-високи глоби. Ей така от хорска срама, защо не поработите малко с общината, за истинска превенция, примерно да се поддържат съораженията, ей така, за разнообразие.