ОмбудсМая иска да падне такса "сградна инсталация"

Но само за бедни и тези, които са изключили парното
81
ОмбудсМая иска да падне такса "сградна инсталация"
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите настояват за промени в Закона за енергетиката, с които да отпадне таксата "сградна инсталация" за хората, които не ползват парно и чиито доходи ги определят като живеещи под прага на бедност. Това съобщи Манолова, която днес дискутира въпроса с представители на федерацията, цитирана от БТА.

Още по темата

Манолова заяви, че ще поиска и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде извършена финансова ревизия на "Топлофикация-София", защото по думите й няма логика сметката от лошото управление на "Топлофикация" да я плащат гражданите.

На 29 септември Върховният касационен съд ще заседава по жалба на Манолова, с която тя иска да се обяви събирането на такса "сградна инсталация" за незаконно заради противоречива съдебна практика.

Омбудсманът заяви, че в жалбата си се е позовала на параграф в Закона за защита на потребителите, който казва, че при противоречие на две законови разпоредби се прилага тази, която в по-голяма степен защитава потребителя.

Манолова и федерацията ще поискат и от Столичния общински съвет да разгледа на специално заседание проблемите с "Топлофикация".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Съседа преди 6 години
А кой ще плаща за тези "бедни" собственици на апартаменти?Продавайте ги и друг ще плаща. С 1/10 от парите си купете къщички на село и си палете дръвцата - чисто, екологично и евтино. Ама де толкоз акъл у закостенялия старец ?
50
2
 
6
 
! Отговори
пешо преди 7 години
дано, крайно време е. а топлофицираните с минусите да си гледат работата. не съм длъжен да плащам вашето парно. или вие ми плащате като ви топля стените с моите печки и климатици?
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де къде отива тази топлина след като никои не я ползва !?
48
7
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Добре де защо тези които са се отказали уж от парно не допускат проверяващи !?
47
6
 
4
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Защо се правят на луди.сградната инстация е частна.Тези които живеят в апартаменти да си видят нотариалните актове ,да ги огледат добре и ще разберат,че топлофикация трябва да им плаща за ползването.В противен случай да си строят такава без да преминава през жилищната собственост.В България е така когато си монополист и нагъл е така,не се съобразяваш с нищо.Топлофикация не може да ви съди за нещо което не е нейно.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация пак ще е на далавера, освен такса за инсталация, дори да нямаш радиатори, нали плащаш и такса "отопление на имот"... Защото съседите те отоплявали...Да, ама и двете тръби са ледени, и то втория етаж, а конвертора не се изключва в стаята ми. Кой кого топли?
45
8
 
8
 
! Отговори
Herodot преди 7 години
Безполезна ,Тъ.па,неадекватна, ненамястото си жена ,която не е чувала ,че 98 % от българите изнемогват от тормоза на колекторски фирми трекет ,самоубиват се хиляди млади и възрастни заради отнети жилища за 2 лв дълг кифлето Мая тръгнала от най важният проблем в държавата софийските топлофикаторни тръби .. .Както казах тъ.па неадекватна ,а вече и повехнала ''мома'' тип Менда или Цецка Цачева .По добре бе да си наляга климактериумните парцали в БКП ама не би..
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 15 години съм без водомер за топла вода! И не плащах за топла вода и 1 стотинка. От тази година ме задължават да имам водомер за топла вода! Значи през тези 15 години са нямали загуби от такива като мен и сега за изведнъж след 15 години се сещат, че имат загуби от такива като мен? Няма такъв РЕКЕТ- Няма такава държава!Мръ.сна Сг.ан!
43
6
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
намерила с какво да се захваща - бъдещето е да се събира подобна такса за ВиК и енерго услуги ...В Бг имам къща в малък град и от 12 къщи на улицата се обитават 2 останалите или не са там или си идват 1-2 пъти в месеца и въпреки че нито енергото нито ВиК-то печелят нещо от нас (почти нулево потребление) имат разходи ,за да имаме ток и вода... В Испания водата е 25ц/куб.м ,HO отделно вземат една такса за поддръжка - независимо дали ползваш или не ----
42
11
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
И в момента парното е най-евтиното отопление. ДОТИРАНО от държавата и общината. А на баба Вуна на село що и не дотирате дървата. Манолова си прави пиар с неориентирани псевдохуманни акциики. Нищо няма да излезе от това - важното и е да е в новините.
41
12
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Манолова единствена се опитва да се бори с грабежа на монополиите. Поздравявам я.
40
2
 
5
 
! Отговори
Ромлянин преди 7 години
Да падат дрехи и задръжки:) Ох, майче, водима в някоя квартална кръчма и поръчвай ...
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички дето уж не искат парно, уж не ползвали парно и не искат да плащат за парно, защо все се бутат на всяка цена да живеят в топлофициран блок? Риторичен въпрос, разбира се.
38
5
 
7
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Всички досега коментирали забравяте един факт - Топлофикация доставя услугата си само до абонатната станция, а не до всяко жилище поотделно.Второ, кой трябва да плати, ако уж всички радиатори в сградата не са включвани, а топломера показва потребление за примерно 30000 лева за една година и то е реално потребление, наистина го има?Трето, за едни дето си мислят, че хоризонталната инсталация е някаква панацея. Е, не е. Сега съм с такава и стана още по-лошо. Няма да обяснявам защо.
37
4
 
8
 
! Отговори
Димитрова-София преди 7 години
Не ми излежда само предизборен трик с ъс сградната инсталация.Престъление е рекетирането на населението от всички възрасти и населени места.Страхът все още е голям.Какво значи това праг на бедноста 219лв и доход под мимималната заплата?В таз група от населението попадат всички пенсионерите и почасови работници които са в положението на делфините-ще ги душат и тази зима по средата.Те нямат праг на бедност но трябва да издържат богатите които имат в излишък!Това е социално несправедливо и противоз
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ако се пребори да отпадне измислената такса ще стана заклет комунист и напиша песен за нея...
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дори и да махнат тази измислена такса,а те няма да я махнат, ще я вкарат в нещо друго,още по-измислено. ще вдигнат някой коефициент,по който да умножават....все ние ще сме прецаканите !
34
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това се приеме ще доведе до 3 основни неща.1. Съседите масово ще се изпокарат.2. Абонати ще започнат да се отказват от парно, като се възползват от далаверата хем да имат топли тръби в жилището, хем да не плащат за тях, а това ще доведе до това цели жилищните блокове масово да почнат да се отказват от парно, понеже никой няма да желае да плаща за тръбите на отказалия се от парно комшия.3. Ел. деужествата ще се облажат, защото баламите ще се топлят на още по-скъпата ел. енергия.
33
7
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Понеже благодарение на нея отмениха такса "юрисконсулт", сега ще отменят и сградната инсталация. Изобщо не виждам смисъл от новини за какво "щяла" да направи неистовата ***. Нищо няма да свърши, само симулира дейност за лична реклама и ПР.
32
4
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Тръбите принципно могат да се изолират и загубите да са под 1% за 8 етажен блок. И всеки доставчик може спокойно да си изчисли загубите и да ги включи в цената. Ако има по-големи загуби от въведен стандарт си ги плаща доставчика. Ако хване някой да краде го съди и т.н. Начини бол. Само Топлофикация иска да бъде ми трябват ми Х пари - дайте ми ги, па вие си разберете кой краде? Това го няма никъде - съседите не са правораздавателни органи, че да разследват кражби.