С "барутник" от София до Владая, но пак за 1,60 лв.

Ламарина на прозореца, зимата студ, лятото жега – до 45°C
33

Снимка: Васил Николов

За нови автобуси по линия №59 и за връщането на №58 от 15 септември настояват хората от Владая и кв. "Княжево". За да защитят правото, което имат като съвестни данъкоплатци, те са пратили писмо до Столичния общински съвет и чакат най-накрая общинарите да им обърнат внимание.

За неволите по пътя от Владая до София разказа наш читател:

На пътуващите по направлението София - Кулата през Владайското дефиле, не може да не е направило впечатление движението на едно странно превозно средство, димящо като дизелов локомотив, наречено "автобус".

Част от една друга епоха, то представлява истинско изпитание за пътниците, осмелили се да рискуват с подобна транспортна услуга. Изгорелите газове и неугледният му външен вид го характеризират като нещо, гордо носещо псевдонима си "барутник".

Такива автомобили, изключително упорити в опита ни да ги пенсионираме, макар и "здрави", дължат дълголетието си на изобретателните механици и сериозното количество тел, използвано за целта, но си остават част от миналото и герой на настоящото писмо.

От известно време жителите на село Владая, част от Столичната община Витоша, страдат от безразличието на общината по отношение на транспортното обслужване на селището. От година на година, от месец на месец ситуацията се влошава.

Първо спряха автобус 58, който осигуряваше връзка с гара Владая. След това съкратиха последните курсове по линия 59 и така лишиха младите от социален и културен живот, изолирайки ги в собственото им населено място.

Накрая дойде моментът, в който фирмата, стопанисваща маршрутна линия 22 реши, че линията не е рентабилна.

Дали заради сумата, която общината изисква от транспортните фирми, желаещи да обслужват тази линия или по друга причина не знаем, но голяма част от хората, живеещи във Владая, бяха лишени от последната си алтернатива на обществен транспорт.

За да "решат" проблема, хората, от които това зависеше (ЦГМ, респ. Столичен автотранспорт ЕАД), оптимизираха графика на автобусите. Така го оптимизираха, както оптимизира товарното си пространство хамалска фирма, превърнала подреждането на багаж в изкуство.

През зимата това "подреждане" помага на хората да подобрят комфорта на античното транспортно средство посредством телесната си температура. Но лятото температурата достига скромните 45 градуса.

Често без възможност за отваряне на прозорец или капандура, единствено спирките осигуряват така жадуваната глътка въздух, но само за да удължат агонията на пътниците, които в този момент нямат друга алтернатива да стигнат до домовете или местоработата си.

Времето минава и хората от СО, бавно и полека са на път да лишат жителите на няколко населени места от обществен транспорт. Те обаче не знаят, че това, което предизвика тяхната "инициатива", е обединението на гражданското общество в Княжево и Владая.

Жителите им се събраха  и обсъдиха проблема, който се оказа доста назрял: "Шофьорите отварят вратите една минута преди потегляне. Те изпитват особено удоволствие да проверят дали могат 60 пътника да се качат за 60 секунди", Да се иска от шофьорите да спират близо до тротоарите, защото възрастни хора с багаж не могат да се качат, ако автобусът не е директно до тротоара", "Вчера се возих в автобус, който нямаше стъкло, а имаше ламарина. Ползвала съм и такъв, който вместо стъкло имаше плексиглас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
До АнонименАбе *** - цената е 1.60 и за 500 метра, а глобата е 40 кинта. За такива пари лимузина ще ме вози. Я да се връщаш в ануса на майка си!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 7 години
Колеги, при нас на коментар взимаме по 50 стотинки, стига сте се излагали при ЦГМ на мизерните 15 :) Идвайте при нас!
22
0
 
2
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 7 години
Там в Тази *Територия* , наречена Владая и Княжево , скоро ще има посетители от ДАНС .Всеки строй ОГРОМНИ Бараки и не плаща Данъци . Терористите от ИДИЛ Хасково , ИДИЛ Кърджали ,се прегрупират там и после започват Изтреблението .
21
0
 
2
 
! Отговори
анонимен212 преди 7 години
в София ок да се възмути човек, но някой виждал ли е тролеите или автобусите в малките градове. Някои са на по 35-40 години!
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, това шопите са много нагло племе! Пътувате 15 км. за 1.60 лв., ама искате и да сте с последен модел автобус. Стюардеси и масажистки вътре не искате ли? Ми карайте си колите като не ви харесва! Това имат, това са пуснали по линията. Извадете си главите от з...ника и се поогледайте в другите градове и села в България с какво пътуват хората!
19
5
 
5
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
При Тодор Живков чисто нови автобуси ! При Боцко чисто нови 40 годишни нов внос от Гейса
18
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо барутник?Това е един номален за България автобус. О да, разбрах, за господа софийските богоизбраници може би е барутник.Ми бат ви Бойко да ви купи автобуси с климатик и стюадеси.Да отклони пари за "сеУЪните *** прУвинциЪТЪ" за да има за вас.
17
5
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Може и да е барутник, *** е Мерцедес
16
2
 
3
 
! Отговори
Des преди 7 години
До Анонимен Не си в час. Барутарник се казва.
15
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не иска да пътува с автобуса да не го прави! На никого не са му опряли пистолет в главата да се вози! Аман вече от реване - като не ви харесва нещо, не го ползвате и толкова!
14
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (15)"... В София метрото до Младост или Надежда също трябва да е 5-6 лева заради разстоянието ..."По тази логика, заради разстоянието влакът до Бургас трябва да е 200 лв. Само за ден софийското метро отръсква доста над половин милион лева приходи.Май си пишем ей така за спорта и за точките?
13
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се пише БАРУТНИК, а БАРУТНЯК. Думата освен, че е жаргонна и е диалектна такава. Но това за вас е висша математика и много трябва да ви се обяснява.
12
2
 
9
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Точно така.Защо железопъният транспорт в Бг се затрива така систематично и после се подържат не рентабилни автобусни линии.А за метрото до 15:Ти сериозно ли.....
11
5
 
8
 
! Отговори
пирожка преди 7 години
От Владая до Централна гара са 1 лев и 30 стотитинки с удобна мотриса Siemens с БДЖ, има влак на всеки час. Тия от Владая да си гледат работата.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Билетче от 0,06 ст. а?
9
16
 
21
 
! Отговори
Митко преди 7 години
А защо до Владая пътуват на същата цена, каквато е и от центъра до Лозенец? А до Пасарел?
8
2
 
27
 
! Отговори
Nqkaf Nikaf преди 7 години
По София ден и нощ това не го дават :)
7
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не дупчите билетче и него ще ви спрат.Нали имаше маршрутка защо не се движи вече,защото с автобуса е без пари а на маршрутката не става.
6
3
 
48
 
! Отговори
анонимна преди 7 години
да дойде умната г-жа Фандъкова и да се повози , както и нейните лакеи от Столична Община в тази пътуваща гробница и да си плати за това 1,60!!!
5
1
 
37
 
! Отговори
гостенка преди 7 години
Докато хората си мълчат нищо няма да се оправи!Единствено спиране на движението на дефилето ще реши напълно проблема, всички други средства за разрешаване на този абсурд с превоза за жителите на тези населени места е пълна подигравка!