Деница Николова пое "Младост". Временно

Столичните общинари я избраха с 40 гласа "за"
Обновена: 19 авг 2016 13:43 | 19 авг 2016 12:41,
3
Деница Николова пое "Младост". Временно
Снимка: Община Младост

На извънредна сесия на Столичния общински съвет /СОС/ днес бе избран временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост".

С 40 гласа "за", един против и трима въздържали се Деница Николова поема длъжността до провеждането на избори за районен кмет.

Още по темата

Тя е с икономическо образование, през 2011 г. е назначена за секретар на общината от досегашния кмет Цвета Авджиева. През тази година Николова става зам.-кмет на района с ресор култура, образование, социални дейности и спорт, съобщава БТА.

По време на дебата Лорита Радева от ГЕРБ посочи, че проблемът в "Младост" е, че собствеността в много малка част от междублоковите пространства на района е общинска заради приватизация и реституция. За отчуждаване на частни земи Столичната община ще трябва да отдели огромни средства. Според Радева преразглеждането на подробния устройствен план на "Младост" няма да реши проблема, тъй като земята е частна.

Радева каза, че е създадена работна група в Столичната община, която оценява наличието на частни терени в зелените площи и в парковете. Досега са разгледани Южният парк, Западният парк и Борисовата градина. След като приключи проверката в парковете, работата ще се насочи в жилищните квартали, за да се търси решение на проблема.

Ирена Анастасова, общински съветник от БСП и директор на 125-то СОУ "Проф. Боян Пенев" в ж.к. "Младост" 1, каза пред журналисти, че проблемът със зелените площи е "бомба със закъснител". Има още много градинки в "Младост", на които инвеститори ще искат да строят. Не искам да съм на мястото на кмета Фандъкова в момента, защото решението е много трудно. Или собствениците трябва да се обезщетят финансово, или да се възмездят с равностоен терен. Проблемът в "Младост" е от 1993 г., когато е приет законът за реституцията, с което се връщат земеделски площи на собствениците им на територията на района.

Според Анастасова оставката на Цвета Авджиева няма да реши проблема.

По време на дебатите от БСП поискаха новият кмет да инициира преразглеждане на подробния устройствен план на района и всички казуси, свързани със застрояването на зелени площи и зелени площадки.

"Паническите действия на групата на ГЕРБ с поисканата оставка на районния кмет не са нищо друго освен опит за замазване на положението и да бъде парирана възможността на гражданите да изкарат наяве и други опити за застрояване на зелени площи", посочват от БСП.

Припомняме ви, че районният кмет на "Младост" Цвета Авджиева подаде оставка по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова и решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Причина за това стана скандал със застрояване на детска площадка в "Младост" и планове за застрояване на други зелени площи в квартала. Именно те станаха причини за масови протести на жители на района.

Над 20 зелени парцели бяха подготвени за строеж. Много от зелените площи са частна собственост и са получили разрешение за застрояване.

В съобщение до медиите Авджиева съобщи, че си е подава оставката, за да предотврати спекулации във връзка със строителството в квартала.

Новият кмет ще е временно изпълняващ длъжността и ще ръководи района до частичните местни избори, които ще се проведат заедно с президентските на 6 ноември.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Тази от Град София ли е? Ако не е, ж. к. Младост ще си остане Затвор (фавал). Руска лаборатория за социални експерименти. Единственото което ги спасява в квартала да не се изпотрепат от етническото напрежение в София е липсата на ***, но пък селяни колкото щеш!!?!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте само да минат изборите и гербавите пак ще се развихрят....