На Женския пазар: Ако искаш 3 кутии, давам ги за 7 лв.

Където и да се обърнеш мургави търговци предлагат цигари без бандерол
Обновена: 22 авг 2016 16:24 | 22 авг 2016 15:37,
33
На Женския пазар: Ако искаш 3 кутии, давам ги за 7 лв.
Снимка: архив Булфото

На Женския пазар в центъра на София нелегалната търговия върви с пълна сила. Където и да се обърнеш, мургави търговци предлагат цигари без бандерол. Склонни са и на отстъпки – три кутии за 7 лева.

Това пише "Труд" и припомня изказвания на различни представители на властта за рекордни приходи в бюджета от мерките срещу контрабандата.

Да, в битката срещу нелегалната търговия по алеите на Женския пазар има камери, патрулират и полицаи. Но... ето един съмнителен търговец. Седнал на бордюр, а в краката му обърната касета, върху която са наредени пликчета с отрова за хлебарки и мравки.

На въпроса нещо друго продава ли, той отговаря с въпрос: "Вие какво търсите?". Щом разбира, че се търсят цигари, казва, че продава "Премиум" по 3 лв. кутията, но трябва да се почака. Взима парите, а от близката пейка идва негов човек, който застава до касетата. Търговецът тръгва към малките улички. Връща се след 5 минути, носи кутията и казва. "Отвори си чантата, ще я пусна вътре" и сочи с поглед охранителната камера наблизо.

Друга алея. На малка сергия мъж взема от продавача кутия с цигари и бързо я скрива в джоба си. Когато чува, че друг иска цигари, той пита подозрително: "Ти си нова, откъде ма знайш?". После казва: "Няма да те върна, ама вече давам само на наши, дето ги познавам". След още малко се отпуска и вече предлага отстъпка: "Ако искаш 3 кутии "Президент", давам ги за 7 лв."

На въпроса откъде ги взима, отговаря: "Вършим си услуга за услуга с мои познати. Аз им давам от моя стока, те от тяхната".

Контрабандните цигари се продават на бежанците, които живеят или се събират около Лъвов мост. Снабдяват ги техни сънародници араби, на които ромите доставят по няколко стека на седмица. Обикалящите по пазара продавачи на дребно не носят в себе си повече от 1-2 кутии. И да ги хванат, щетите не са големи. За 5-6 кутии или за стек дилърът ходи с клиента до "склада", откъдето изнася цигарите в черен непрозрачен плик.

"Нелегалните цигари, които се продават в София, пристигат главно от Сърбия и Македония. Преди бяха повечето от Гърция, но вече много по-рядко, защото вече много проверяват тировете", обяснява продавач. Според него в Пловдив и Хасково вървят контрабандни цигари от Турция, но те рядко стигат до Женския пазар.

"Най-много се търсят тънки цигари от жените. Мъжете купуват всичко, даже и рязан тютюн", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
32
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
политиците затова увеличиха цигарите за да имат допълнителни доходи от конрабанда
3
3
 
29
 
! Отговори
Че преди 7 години
няма какво да си лафим - ако ми дадат кутия за два лева - взимам пет!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В "Меден рудник" в Бургас директно на улицата си продаваха и размахваха кутиите.
1
2
 
36
 
! Отговори
Журналистите преди 7 години
Че кой се съмнява, че ченгетата ги пазят - нали взимат процент ?Защо се правят на наивни ?