Жандармеристи влизат в "Овча купел", обеща шефът на СДВР

Много от сигналите от жители на квартала, не се потвърждават, съобщи той
17 сеп 2016 10:00, Петя Славова
75
Жандармеристи влизат в "Овча купел", обеща шефът на СДВР
Снимка: БТА

"Голяма част от сигналите, които получаваме за района на бежанския център в "Овча купел”, не се потвърждават. Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра”, заяви  пред Нова тв директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

"Това, което правим е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна – към тях да не се оказва насилие”, каза още той.

Още по темата

Комисар Младен Маринов коментира и нарастващото напрежение в квартала и вчерашния протест там. "Имаше заряд за насилствени действия и ние предприехме всички необходими мерки. Правихме многократни срещи и със Столична община, за да обсъдим проблема, тъй като той трябва да се реши от много институции”, заяви той.

"Вчера използвахме сериозен ресурс, но това беше с цел да не се допусне ескалация на напрежението, тъй като имаше голяма вероятност това да прерасне в саморазправа и груби нарушения на обществения ред”, обясни той и уточни: "Имахме информация, установихме и извадихме от анонимност лица, които подготвяха такива неща. Цялата тази работа се извърши зад завесите и протестът премина както трябва да премине по закон. Тези лица по принцип са склонни да извършват насилствени действия и не само по отношение на чужденци”.

"По-голямата част от чужденците, които стоят в центъра на столицата, в района на джамията са законно пребиваващи и имат съответните документи. Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от този район при провеждане на операции хващаме между 20 и 30 нелегално пребиваващи”, съобщи старши комисар Младен Маринов.

"В началото имаше хостели, които се занимаваха с незаконно настаняване на лица, имаме изключително голям брой съставени актове за тази дейности. Тактиката се промени и нелегалните вече се настаняват в частни домове, особено в „Модерно предградие” и „Факултета”, коментира той.

В същото време мигрантите, живеещи в "Овча купел" коментираха протестът, който се състоя на 16 септември: "Не знаем защо не ни харесват. Ако хората имат проблем с нас, нека знаят, че ние няма къде да отидем. Сега живеем тук. Това е нашият дом. Ако сме престъпници, нека правителството да ни накаже и вкара в затвора. Нали имате прокурори и полицаи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
43
 
! Отговори
Каква преди 7 години
наглост,тук бил техния дом...Само за момент си представете мигранти християни в Саудитска Арабия пък и не само там,да се вихрят по улиците,и да тормозят местните.Какво ли ще им се случи?
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***,по-***,най-***,шофьор, милиционер, охранител.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА МИЛИЦИЯТА И ДАЙ САМО ДА ПРИСЪСТВА И НАБЛЮДАВА НО ДА ПРЕДПРИЕМЕ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ НИКАКВА Я НЯМА!ТОВА ЧЕ ГЛЕДАТ ДА ЗАМАЖАТ И ОМАЛОВАЖАТ СИНУАЦИЯТА НЕ ПРЕМАХВА ПРОБЛЕМА!ТАКА Е ДРАГИ МИ УПРАВЛЯВАЩИ!В СКОРО ВРЕМЕ НЕЩАТА ЩЕ СТАНАТ СЪВСЕМ НЕКОНТРОЛИРУЕМИ!
4
2
 
29
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Тези мигранти се правят на утрепани. Хем няма къде другаде да отидат, хем това им било дом, хем искат да си правят каквото повеляват техните си поведенчески модели. Нееее, те са дошли тук, не са канени. И поради това, за да продължат да живеят тук ще трябва да си адаптират поведенческия модел така, че да няма причина някой да иска българските полицаи и прокурори да взимат мерки срещу тях. Да не дава Господ пък на някой българин да му хрумне сам да ги превъзпитава. Че тогава де бой дееее.....
3
1
 
15
 
! Отговори
Танков преди 7 години
Да дойдат (с)танковите...
2
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Расистки му работи! Ама инак 2 000 000 бьлгари могат да имигрират в чужбина да мият ресторанти дюнери и тнт... Тия които бягат от войната защо да не им се помогне? А тия които не са редовни да ги врьщат у туркията или у затвора да пратят.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи му милиционер и го остави