Панчаревски потайности! Имаш нотариален акт, но нямаш имот

Прокуратурата подхвана смеха за измами в район "Панчарево"
26
Панчаревски потайности! Имаш нотариален акт, но нямаш имот
Снимка: Булфото, архив

Грандиозна схема за имотни измами, която действа на територията на столичния район "Панчарево" – в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево, излезе наяве.

Поземлената комисия раздава земи на база фалшиви документи на хора, които никога не са живели и никога не са имали имот в района.

Според кмета на Бистрица Николай Гюров явно става дума за организирана престъпна група, която е ощетила собственици на имоти за милиони левове.

Пред bTV той отрече неговата администрация да е издавала удостоверение на един от новите собственици на земя. Гюров коментира, че за него той е откровен фалшификат.

С две копия от несъществуващите в регистрите документи са признати за възстановяване общо над 26 дка в един от най-скъпите райони на София. Включително един декар върху бившето заведение "Цумчето", където започна строеж, които изкара хората на протест.

Шефът на служба "Земеделие" в район "Панчарево" Огнян Христов призна, че имотът се идентифицира от собственика. Това означава, че заинтересованата страна казва: "Това е мое", и нито поземлената комисия, нито общината - двете институции, които защитаващи обществения интерес, правят проверка.

Институциите оставят заинтересованите да си изберат сами терени, които да получат под формата на реституция.

"Някой вади малко повече пари, отива и си купува информацията на флашка, сяда зад един компютър и започва да си заплюва терени", коментира кметът на Бистрица Гюров.

Ценната информация, която се търси, е за публични терени, които случайно или не, не са актувани. Повечето подобни земи в Бистрица вече са усвоени по тази схема. Така неактуваната публична земя става частна.

Адвокат Асен Джингов живее точно срещу бившето "Цумче" в Бистрица.

Огорчението за Джингов било двойно миналата година, когато разбрал, че не просто паркът вече е частен, но общината променя статута му в зона за застрояване. Не е имало публичност за промяна на статута на земята.

"В последния момент успяхме да разберем, моментално подадохме жалба", разказва адвокатът.

Процедура по връщането на земята движи Славин Апостолов. Известен е в Бистрица като човек, за който няма затворени общински врати. Той е пълномощник при сделки за десетки декари земя в район "Панчарево". Негов партньор в имотните дела е Христо Методиев. Двамата веднага получават информация, че в район "Панчарево" има жалба срещу планираното застрояване на градинката. Започват да притесняват родителите на Джингов, ходили са в офиса на адвоката и са се държали предизвикателно и нагло.

Кметът на Бистрица обясни, че е имало жалба, но двама от подалите жалби са се отказали от тях заради натиск.

"Същевременно към мен пращаха глашатаи да ме предупредят да го карам по-кротко", оплака се той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече разпореди административна проверка. Прокуратурата пък се самосезира, за да изясни всички обстоятелства около случаите с имотните измами.

Отделно има и подаден сигнал от 15 жители на Бистрица до главния прокурор Сотир Цацаров и е разпоредена проверка в поземлената служба в район "Панчарево".


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 9

го,яма част от по-възрастните жители могат само минавайки покрай някоя земя да ти кажат на кого е собственост, кои са му децата и т.н.
--------------

1992 г може и да е имало живи такива, но сега сме 2016, всички старци вече измреха.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Андрешко Тази община е много "известна". Изглежда, че основната задача на служителите е да те мотаят и отчаят и накрая откажат. Разтакаване на хората с години, докато се откажат от претенциите, нарочно вадене на имоти от регулация в нерегулация, уж връщане в реални граници и...схемата започва.
17
0
 
9
 
! Отговори
Гръдьо преди 4 години
В Софийски градски съд има организирана група вещи лица-графолози, които срещу облага дават заключение, че Предварителен договор или Заведение, пълномощно изгождат от титуляра, а той идея си няма!
Обърнете внимание на : Димитър Велчев-агент от ДС,Живко Палазов-подсъдим, Стефан Бенчев-пикаещо в храсти, Сашо Атанасов, и други блуждаещи електрони
16
0
 
24
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Много хора с пари се облажиха с недвижими имоти,защото политиците направиха един глупав закон,който допущаше да се доказват бивши земеделски земи с т.н."клетвени декларации", с които уж носели наказателна отговорност. Казвам уж,защото не съм чул да осъдят някого за фалшива клетвена декларация и няма да има осъден,защото трудно се доказва,че декларацията е фалшива.
15
43
 
1
 
! Отговори
melinda.faella преди 4 години
ПИСНА МИ ОТ ДНИ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ЛИЧНИТЕ ИСТОРИИ НА НЯКОЙ СИ! ИМА СЪДИИ АДВОКАТИ ОБРЪЩАЙТЕ СЕ КЪМ ТЯХ 1СТИГА ВСЕКИ ДЕН ! И АЗ НЕ МОГА ДА СИ ВЛЕЗА В ИМОТА 5 ГОДИНИ И СЕГА В ТЕЛЕВИЗИЯТА ЛИ ДА ТИЧАМ! *** И НА ЖУРНАЛИСТИТЕ КЛЮКАРИ, МНОГО МИ ПУКА ЗА НЯКОЙ СИ!
14
0
 
34
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Защото тук ако не се разшумиш, нещата ще си останат скрити-покрити. Както е написано малко по-долу за някаква друга измама-явно там хората не са вдигнали достатъчно шум все още.На такива места хората сме по-обединени и може би така е редно. Да не говорим, че го,яма част от по-възрастните жители могат само минавайки покрай някоя земя да ти кажат на кого е собственост, кои са му децата и т.н. Така че тук ще се пазим един друг и няма да позволим да заграбват земите!
13
0
 
43
 
! Отговори
ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИН преди 4 години
За имотната измама на Симеоновско шосе никой не пише защото има замесени нотариус съдия по вписванията и други хора от кадастъра и общината който се знаят но ги крием .БНТ 03.07.2016 г. Дайте път на измамниците и корумпираните държавни служители и тяхната безнаказаност.Всички институции спят и се крият.
12
0
 
19
 
! Отговори
vlady преди 4 години
За случая следва да бъде сезиран архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво излиза? Където и да разровиш корупция, измами. Законите у нас затова ли са, да не се спазват от престъпните елементи и от овластените, и да унищожават слабите и беззащитните, очакващи напразно справедливост. Какво е направено след сигналите на местните хора още през 2012г ? Толкова ли е трудно да се разследва докъде са стигнали, кой ги е спрял? В римското право се казва- който има изгода. Ами хайде разровете кой е имал изгода!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некви мутри заплашват обикновени хора и им вземат имотите.Може би им продават и застраховки-ако не искат почват да им се случват нещастия.Луна изкара нова песен.Дали не сме 1993 година ?
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тук в България всичко превръщаме в голям проблем? Ако има злоупотреби и измами, след установявянето им - бързо съдебно производство и много строги присъди, на всички нива, особено за длъжност ните лица, на които се плаща за да защитават интересите на обществото, а не на престъпниците.85475
8
0
 
32
 
! Отговори
Схемата е дебела, преди 4 години
се вижда от статията... Факт, е че администрацията не се страхува от наказания!!! Значи са необходими законови промени, които да наказват държавни служители за подобни измами! Адвокатите...., хм вдигнаха им заплатите, онзи ден си вдигнаха и тарифите... Някой получавал ли е документ, като е наел адвокат колко пари е платил за услугите???!!!
7
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В америка знаете ли защо все още всеки има право на оръжие - защото хората са разбрали, че за да има истинска демокрация трябва народа да е въоръжен. Някой ако им погази конституционните права могат да го гръмнат. В българия пращат корави момчета да се плашат. Ако знаеха че отиват да плашат човек с пистолет в джоба дали щяха да са толкова смели. За куршумите няма значение колко мускули имаш.
6
0
 
42
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Шефа на поземлената комисия е замесен. Решил е да бъде "тарикат" и да прави далавери. Да го пратят в затвора за 1-2 години. После е ясно че на такъв пост няма да стъпи ама поне да е за назидание на другите. Такива хора трябва буквално да ги смачква закона.
5
0
 
54
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
4
0
 
65
 
! Отговори
реститут преди 4 години
Реституцията на земеделска земя приключи - за кандидатстване за признаване, през 2007 г.Как тогава службата по земеделие да е невинна, абсурд.Навързани са като свински черва - всеки на поста си - схема за далавери, носещи кинти.
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демокрация=бандитизъм
2
0
 
45
 
! Отговори
zdr преди 4 години
Ще се саморазследват!!!
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голем смех!