40,6 млн. лв. повече са влезли в столичната хазна от данъци

Дончо Барбалов: Таксите за забавачка скоро ще се плащат и онлайн
Обновена: 5 ное 2016 12:56 | 5 ное 2016 12:54, Анисия Иванова
11
40,6 млн. лв. повече са влезли в столичната хазна от данъци
Архив: Булфото

Приходите на Столична община към края на октомври са 495, 685 млн. лева, което е с 40,648 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Това каза зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов в интервю за "Фокус".

"От имуществени данъци в бюджета на София са влезли общо 227, 926 млн. лв., което е 85% от предвиденото за годината. В сравнение със същия период на миналата година в хазната са постъпили 12,8 млн. лв. повече. В това перо влизат приходите както от имотни данъци, така и от този за превозните средства. От данък сгради приходите са 83,2 млн. лв. (или 83% от предвиденото), а от този за възмездно придобиване на недвижимо имущество постъпленията са 74,5 млн. лева, което е с 12,8 млн. повече отминалата година", обясни Барбалов.

Той посочи, че постъпленията от годишния данък върху превозните средства в София са 66,8 млн. лв., което е с 3,2 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на 2015 г.

Зам.-кметът отбеляза, че има ефект от връзката на информационните системи между КАТ и общините. "3 млн. лв. повече са влезли в хазната само от смяна на собствеността върху автомобилите в столицата. Преди хората не си правеха труда да регистрират в общината покупката или продажбата на кола. Така купувачите си спестяваха за известен период съответния годишен данък, който обаче продължаваше да се води като дълг на продавачите. Сега вече това е невъзможно", коментира той.

Таксите за детска ясла скоро ще могат да се плащат и онлайн. В 21 от най-големите детски градини в София плащанията на таксите могат да се правят чрез ПОС терминали. С такива устройства ще бъдат оборудвани пилотно и 24 общински детски ясли в града.

Зам.-кметът на столицата отбеляза, че от няколко години във всички 22 районни отдели "Общински приходи" в София има поне по два ПОС терминала, чрез които столичани могат да плащат своите местни данъци и такси с дебитни или кредитни карти. За първите 9 месеца на годината са били извършени 40 849 транзакции, от които в хазната са постъпили 17,5 млн. лв.

Зам.-кметът допълни, че засега онлайн плащанията може да стават с карти, издадени от български клон на финансовите институции, но Столична община работи върху възможността да се приемат плащания и от кредитни карти, издадени в ЕС.

"Очаквам, че от следващата година това вече ще е възможно. Така всеки, който живее в друга държава от ЕС, но притежава имот в София ще може да плаща своите или на близките си имотни данъци, без да се налага да се прибира специално за това в България”, добави Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво значи, ще има пари за краденеот ГЕРБ за некачествени ремонти.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е за какво отиват тези париТе може и един милиард да влязат ама ако не отидат където трябва се губи смисъл
8
1
 
4
 
! Отговори
ВЕСКО преди 7 години
АМИ,ВЗЕМЕТЕ САМО НЕЗАКОННАТА ТАКСА СМЕТ ЗА НЕОБИТАЕМИ ПАРЦЕЛИ ,БЕЗ ВОДА ,ТОК И СГРАДИ. ПОЛОВИНАТА ПАРИ СА ОТ ТАМ И ТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.ХОРА СЕ ПАЛЕХА И УМРЯХА И ЗАРАДИ ТАЗИ ТАКСА ,НО КРАДЛИВИТЕ ГЕРБЕРСКИ ОБЩИНАРИ ПРОДЪЛЖАВАТ С МРЪСОТИЯТА.ДОЛУ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. ПОДАЙТЕ СИ ДЕКЛАРАЦИИ В КРАЯ НА ГОДИНАТА -КОНТРИРАТ ЗАПЕТАЙКАДЖИИТЕ.ДА , АМА КЪМ ТАЯ ДЕКЛАРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СИ ИЗВАДИШ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ , ОЩЕ 3-4 ДОКУМЕНТА ,КОИТО СТРУВАТ КОЛКОТО ТАКСАТА СМЕТ.
7
2
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
С Тези пари които НАП ми взеха мислих да увелича заплатите за да стана по конкурентно способен на пазара на труда и да си разширя дейността но уви.Няма да е при това управление!
6
1
 
7
 
! Отговори
МОЙ преди 7 години
А нищо не пише, за това как ще се ги вложат обратно за общината и хората???
5
1
 
11
 
! Отговори
Вуду преди 7 години
Сега логично ще намалите данък сгради, или ПАК ще увеличите разходите?Ако и догодина се увеличават така приходите, лично ще очаквам метрото да свърже центъра на софия, ... с луната !
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така .Данъци ,Глоби .Актове ,Часни садебни изпълнители ,много производства в съда,Вдигане на такси и цени.Рекет.Само тогава ще станем Швейцария на Балканите.
3
1
 
10
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 7 години
Как няма.Ограбихте дребния и среден бизнес!! А с парите си пълните партийните каси и раздавате главоломни бонуси на придворните ви слуги!
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той посочи, че постъпленията от годишния данък върху превозните средства в София са 66,8 млн. лв., което е с 3,2 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на 2015 г.---------------------------------Надойдоха ***, докараха таралясници, регистрираха със софийски номера, за да могат като ходят на село, другите да им завиждат на "успеха". Детето стигнало до София града чак.
1
1
 
12
 
! Отговори
Общинар преди 7 години
Дай Боже все така да е. Ще има повече за крадене.