Стандарт "София-център": За сгради, за реклами, за букви...

Задължават собствениците да поддържат фасадите с обща визия
11 ное 2016 16:37,
26
Стандарт "София-център": За сгради, за реклами, за букви...
Снимка: архив Булфото

Общината в София ще въведе общ стандарт за визия на центъра на столицата. Той ще указва какъв да е цветът на сградите, къде да бъдат точно рекламните надписи, ще има изискване и за големината на буквите.

Собствениците на сградите пък ще бъдат задължавани да привеждат фасадите според стандарта за обща визия на околното пространство.

Реализацията на идеята ще започне с четири от емблематичните улици в центъра.

Още по темата

"Започваме първо с ул. "Граф Игнатиев", защото догодина там ще има смяна на настилките", обяснява пред "Монитор" главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков.

"Възложих да се изработи 3D- сканиране на цялата тази улица заедно със "Солунска", "Шести Септември" и ул. "Цар Иван Шишман", допълва той.

Здравков обяснява, че вече са заснети всички фасади и предстои смяна на настилките. Идеята била през следващата година вече да има проект за обща визия на тези градски пространства.

Главният архитект обясни още, че целта на новата Наредба за градската среда, която ще се изработва от Столична община, ще даде възможност да се изисква от собствениците на имоти фасадите им да изглеждат по определен начин, който е в синхрон с околните сгради.

"Фокусът ще бъде върху общата визия на зоната, като ще се обърне внимание и на осветлението, дали то ще бъде с топла или студена светлина", обясни още той.

Здравко Здравков съобщава и че тези, които не се съобразят със стандарта за обща визия, ще се наказват както собствениците, чиито сгради са в лошо състояние. Той обаче се надява да не се стига до това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в центъра на София в една странична уличка.. Сутрин рано първото, което виждам, след като отворя вратата към улицата е някое огромно кучешко ***. И от там нататък целият тротоар е осеян. Къде по-малки, къде по-големи. И понеже се пазя да не настъпя някое, гледам в краката си и понякога ми се повдига.Кметицата нека първо се погрижи за хигиената, щото все ми е тая какви са табелите, като газя ла*на.
18
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Булевард Мария Луиза по новия стандарт ще бъде със зелени фасади и надписи само на арабски.
17
1
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Opaaaaaaaa,..... i vie pocnavte so fasadite..... ako ako... elate vo Skopje da vidite da naucite nesto za enterieot i fasadite a ne samo da si igrate majtap.......
16
3
 
15
 
! Отговори
художника преди 7 години
Не си представям как ще стане тоя номер с рекламите. Бенетон, Сисли, Макс Мара, Ерменеджилдо Дзеня, Банки, Тур оператори и т.н. са хвърлили хиляди лева за уникалната си реклама, а тия ще ги вкарват в ОБЩ стандарт. Все едно в Лас Вегас някой да излезе с подобна идея.... ще го утрепат на момента. Що за комунистическа простотия????Явно малките магазинчета ще ядат бахура.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да плюеш по всичко, най-вече е нужно да си фен на Русия и на соца. Постоянно да дрънчиш как тогава са се леели реки от мед и масло и държавата ти е слагала всичко в устата, пък сега такива времена са настанали, че за да имаш пари, трябва да работиш здраво и да се учиш всеки ден.
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше.За надписите на английски - не виждам проблем. Само да образоват и русофилите, защото явно тези неща за тях са нещо ужасно ново и мерилото им за уреден град е някое воронежко село.
13
3
 
4
 
! Отговори
1977 преди 7 години
Той езика не е глупав,глупави са такива като номер1
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи що да знае квото и да е? За ко му е да знае азбуката, кат няма да чете романи? За ко му е да може да брой, кат няма да требе да смята? За ко му е да знай географията, кат няма да пътува.Много сте смешни, сериозно.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До pet shopЗащо не знаеш английски през 2016 година? *** ли си, сляп ли си, къв си?
10
7
 
6
 
! Отговори
sds преди 7 години
До pet shopНаучи език...ще ти е полезен не само за магазините....
9
1
 
7
 
! Отговори
Стандарт преди 7 години
Много хубаво, само да не остане на книга.И ако може и един стандарт за ремонтираната Централна жп гара. При горе-долу сполучливия интериор, по прозорците на заведенията се появиха едни усмихнати кренвирши, оранжеви банички и други простотии.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам точно какъв *** и комплексар трябва да си, за да плюваш винаги и за всичко хубаво, което се направи в София!
7
0
 
14
 
! Отговори
ние преди 7 години
Искаме строги наказание на тези, които ни надраскват вече подновените фасади.В противен случай искаме общината да въстанови добрия вид на сградата преди надраскването.Вижте ул. Неофит Рилски центъра, надраскана е безобразно.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До pet shopдори малките деца вече разбират английски... толкова глупав език ако пък не научите не знам.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време беше! И дано не са празни приказки, както и дано се следи за изпълнението (и наказва съответно). Остъкляването на панелките, промяната им, както и 47-те различни цвята по един блок също. Бетер циг***ния българска!
4
19
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 години
Тъпоттиите на боко тиквата или неговото протеже даскалица, за взимане парите на хората и наливането в гербавата касичка... А ще има ли стандарт за ццииганните пред сградите, колко точно да са черрни? А стандарт за рушветите в общината ще има ли? А ще можем ли стандартно да ходим по улиците без страх?? Ммм?
3
0
 
11
 
! Отговори
Сетиха ама преди 7 години
късно. Продължават да пълнят средата с билбордове. КОй е измислил жълтите светофари е гении. Вече почнаха да ръждясват, това означава всяка година мангизи за преобоядисване.
2
0
 
21
 
! Отговори
ikar преди 7 години
В Ирландия общината казва в какъв цвята да бъдат фасадите и предаставя безплатно боя на собствениците, които да имат грижата да боядисат сами или да наемат хора за това.
1
14
 
25
 
! Отговори
pet shop преди 7 години
А надписите на английски по магазините - кога?!? Или трябва специално да учим чужди езици, че да разберем един магазин в България за какво е и какво продават вътре?