Такса "Битови отпадъци" за 2017 г. ще е без промяна

172,8 млн. лв. отиват за почистване на София догодина, заяви Фандъкова
18 ное 2016 16:25, Анисия Иванова
11
Такса "Битови отпадъци" за 2017 г. ще е без промяна
Архив: Булфото

Столичната община предвижда 172,8 млн.лв. за почистване на града догодина. Не се планира промяна в размера на такса "Битови отпадъци" за 2017 година. Това съобщиха на пресконференция в общината кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Те представиха план-сметката за управление на битовите отпадъци за 2017 година. Фандъкова посочи, че през последните години общината е подобрила почистването на града.

По думите й с над 5 млн.лв. ще бъдат увеличени средствата за почистване на междублоковите пространства за следващата година. През последните години общината започна процес по създаване на специализирани звена към районните кметове, които да се грижат за почистването и поддържането на междублоковите пространства, както и за малки ремонти, припомни кметът.

"Започнахме с няколко района, сега имаме общо 16 специализирани звена в 16 столични района. С наличието на повече средства през 2017 г. те ще продължат да се грижат за поддръжката на тези пространства, като дори ще имат право да правят малки ремонти", посочи Фандъкова.

Мария Бояджийска каза, че основна дейност в план-сметката за догодина е събирането и транспортирането на битови и на едрогабаритни отпадъци. Тази дейност се изпълнява от фирмите, ангажирани от общината по договорите за почистване.

Тя отбеляза, че с изтичането на договора за "Красно село" и "Красна поляна" през април тази година, Столичната община е сключила договор с общинската фирма "Чистота Искър" и оттогава тя извършва всички дейности по почистване - миене, метене, сметосъбиране, зимно поддържане в тези два района.

Това е част от стратегията на Столичната община за създаването на собствена комунална фирма за почистване на територията на общината.

Идеята е "Чистота Искър" да продължи работата в тази посока като за това са планирани допълнителни инвестиции в техника - камиони за събиране и транспортиране на отпадъци, за зимно поддържане, лятно почистване, водоноски и автометачки, посочи Бояджийска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Такса смет преди 7 години
е несправедлива, една от големите лъжи на герб, От 3 години ни лъжат, че системата за изчисление на такса смет ще се промени на по-справедлива, а не според квадратурата. Даже и закон прокараха герберите....ама какво от това, нищо не се промени. Защо лъжете народа гербери?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази безличница унищожи и Младост. Какво е правила толкова време като кмет, че не е кинтролирала старата кметица от Младост? Нищо и половина. Прибирала си е парите от далаверите и се е правила на ущипана. Но идва време за разплата, ще се плаща Данчеееее, за всичкото което направихте на софиянци с билетчето, с ремонтите на ремонтите, за слугуването на Банкянския глиган.
9
0
 
5
 
! Отговори
Чистофайников преди 7 години
Ало, хора, нали уж след като заработи заводът за преработване на отпадъци щяха да се намалят таксите за битови отпадъци?! Защото той-заводът ще произвежда/екстрахира от отпадъците някои суровини, ще произвежда газ/ток, торове и прочие. Приходите от тези т.нар.продукти щяха да позволят намалението на непосилните такси ***. Нали? А се поднася новината, че няма да се увеличава таксата за 2017 г. като "манна небесна"! Не те ли е срам Йоданке?
8
0
 
8
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
колко е ху баво да предстоят избори, вс бирници се кротват, а варненци пак се спасиха поне за половин година от синя зона
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е тайна за нормалните хора, че самоковката безлична Послушница бе сложена на поста от Мутрата с единствената цел, колосалните му кражби от строежа на метрото никога да не видят бял свят.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Такса смет дето сте сложили вие през 2009 г на НИВИ !!! тихомълком без да се усетят хората сега дължат с хиляди ? още веднъж за НИВИ !!!
5
0
 
9
 
! Отговори
OCTABKA преди 7 години
OCTABKA
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, да ви таковам таксата.Ние сме двама души с жената, но понеже живеем в Лозенец плащаме 350 лв. год такса смет.А пет човека в Младост, по - малко *** ли хвърлят та плащат 160 лв.?Значи ме наказват, че съм работил, спестявал, плащал други данъци и съм си купил имот в Лозенец?А *** разхвърлящи *** с дилижансите, никой не ги гони.....Само дигнете таксите и ще ви изнесем от "Московска" с кактуси отзад!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да я гледам тая! Докога ще я търпим? Докога *** ще се возят без билети а ние ще им ги плащаме (след увеличението). Докога бежанци на центъра? Докога селската муцуна ще е кмет и ще богатее на наш гръб?
2
0
 
11
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
А сега по същество...Г-жо Фондъкова кога най-после София ще заприлича на европейски град-чист,с улици по които няма да си счупиш крака,достъпен за майки с деца и хора с увреждания и с повече зелени площи?Разбира се и със сериозни санкции за хората,които не пазят чисто и рушат около себе си.Така де правото на нормална градска среда вървят със съответните задължения.И бъдете така добра да има повече велоалеи,защото хорицата с колела станаха доста нахални и карат там,където не им е позволено.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете сега такса битови отпадъци, не измествайте основния акцент - загубата на ГЕРБ. То оставаше да вдигнете и такса смет в София - съвсем никой да не гласува за вас през пролетта. Я да видим сега другия проблем - нещо не ви се коментира, може да е защото не знаете, презастрояването в Младост. Говорете по актуални теми с г-жа кмет-а, а не за неща които са ясни, или не и се говори много по тях.