Войни по комшийски в панелките: Тече ми, мирише ми...

Столичани са активни и се жалват в "Общински строителен контрол"
5 дек 2016 07:37,
36
Войни по комшийски в панелките: Тече ми, мирише ми...
Снимка: архив, Булфото

1000 комшийски войни горят в столичните блокове. Съседите се топят заради теч на покрива, зазидан комин или преграден общ коридор и викат на помощ инспекторите от Дирекция "Общински строителен контрол".

Точно 500 са подадените жалби за вътрешни конфликти в блокове през последните три години. Обикновено това са проблеми, които възникват, когато в една жилищна сграда някои от съседите е преградил общ коридор, извършил е нерегламентирано преустройство, като изместване на санитарен възел, или е затворил комина, обясняват от НАГ пред "Монитор".

Оплакванията от течове на покриви и преустройства пък са 419 . Този проблем обикновено е свързан най- често със ситуации, в които потърпевшият не може да се разбере със съседите си за ремонта на общия покрив, отчита шефът на Дирекция "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов.

В подобни случаи от НАГ проверяват и разпореждат в конкретен срок да се отстранят всички неизправности от всички собственици на сградата.

Софиянци са се оплакали и 269 пъти от базови станции, шум и миризми от заведения в сгради. Обикновено гражданите са се жалвали за нефункциониращи правилно вентилационни системи, които нарушават спокойствието им.

Точно на 5645 сигнали и жалби са реагирали от Дирекция "Общински строителен контрол" от началото на 2014 г. до края на ноември 2016-та, като само през тази те са 1911.

Най-много са оплакванията за проблеми, свързани с незаконно строителство без одобрени строителни книжки - 2511, като за първите 11 месеца на тази година те са 883. Следват сигналите за опасни сгради - 871. От 2014 г. досега са образувани 838 съдебни производства.

През тази година жалбите за незаконно поставени преместваеми съоръжения като павилиони, детски люлки, навеси и корнизи са 113. Почти толкова са и за огради, които влизат в чужд имот.

За незаконно поставени рекламни елементи през отминаващата година са се жалвали 77 граждани, а за нередности в инфраструктурата и незаконно натрупани строителни боклуци има общо 67 сигнала.

От всички 1911 проверки през тази година има издадени 374 заповеди за премахване на незаконни строежи. 91 са тези за ремонт или бутане на опасни строежи. Заповедите, издадени за премахване на преместваеми обекти и рекламни съоръжения са 161 за отминаващата година. Написани са и 82 наказателни постановления и резолюции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имах пари бих купила веднага дори панел,с 20 000 ремонт до панел се спасявам от предстоящия фалит на ЕС и еврото,а вие си пишете глупостите
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** коптори никой не ги бара, а българите се давим едни други в капка вода, ей затова няма да се оправим НИКОГА!Просто завистливо племе.
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Ами панелното строителство е създадено точно заради това,да е евтино.И,познай то не е създадено от ,,комунистическите'' държави както някои заблудени хорица си мислят а точно обратното,създадено в ,,развитите" и ,,богати" западни страни.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извън София ще им е по-спокойно. Има къде. С пари като за панелен апартамент могат да се устроят съвсем прилично и ще могат да си екат и мекат колкото си щат.
4
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никога не съм живял в панелка и няма да живея панелките са за *** и
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това пък имаме евтини панелки
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хавстралийски неволи
1
12
 
10
 
! Отговори
sof преди 7 години
Gnus