Войни по комшийски в панелките: Тече ми, мирише ми...

Столичани са активни и се жалват в "Общински строителен контрол"
5 дек 2016 07:37,
36
Войни по комшийски в панелките: Тече ми, мирише ми...
Снимка: архив, Булфото

1000 комшийски войни горят в столичните блокове. Съседите се топят заради теч на покрива, зазидан комин или преграден общ коридор и викат на помощ инспекторите от Дирекция "Общински строителен контрол".

Точно 500 са подадените жалби за вътрешни конфликти в блокове през последните три години. Обикновено това са проблеми, които възникват, когато в една жилищна сграда някои от съседите е преградил общ коридор, извършил е нерегламентирано преустройство, като изместване на санитарен възел, или е затворил комина, обясняват от НАГ пред "Монитор".

Оплакванията от течове на покриви и преустройства пък са 419 . Този проблем обикновено е свързан най- често със ситуации, в които потърпевшият не може да се разбере със съседите си за ремонта на общия покрив, отчита шефът на Дирекция "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов.

В подобни случаи от НАГ проверяват и разпореждат в конкретен срок да се отстранят всички неизправности от всички собственици на сградата.

Софиянци са се оплакали и 269 пъти от базови станции, шум и миризми от заведения в сгради. Обикновено гражданите са се жалвали за нефункциониращи правилно вентилационни системи, които нарушават спокойствието им.

Точно на 5645 сигнали и жалби са реагирали от Дирекция "Общински строителен контрол" от началото на 2014 г. до края на ноември 2016-та, като само през тази те са 1911.

Най-много са оплакванията за проблеми, свързани с незаконно строителство без одобрени строителни книжки - 2511, като за първите 11 месеца на тази година те са 883. Следват сигналите за опасни сгради - 871. От 2014 г. досега са образувани 838 съдебни производства.

През тази година жалбите за незаконно поставени преместваеми съоръжения като павилиони, детски люлки, навеси и корнизи са 113. Почти толкова са и за огради, които влизат в чужд имот.

За незаконно поставени рекламни елементи през отминаващата година са се жалвали 77 граждани, а за нередности в инфраструктурата и незаконно натрупани строителни боклуци има общо 67 сигнала.

От всички 1911 проверки през тази година има издадени 374 заповеди за премахване на незаконни строежи. 91 са тези за ремонт или бутане на опасни строежи. Заповедите, издадени за премахване на преместваеми обекти и рекламни съоръжения са 161 за отминаващата година. Написани са и 82 наказателни постановления и резолюции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само че като се жалваш никой нищо не прави. На кмета на студентска община му обясних, какъв кошмар настана като си сложиха покрив на последния етаж. Как натрупания сняг върху този покрив като тръгва да се топи и пада отгоре се блъска със страшна сила в терасата ми и хем вдига як шум, хем хвърчат пръски навсякъде, но никой нищо не направи. На тия им седи незаконното покривче и ти си троши главата. Кошмара е за потърпевшия. Говориш със съседите, но на тях им е хубаво, че имат сушинка и не чуват.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а сега какви войни ще започнат между съседите,като ни задължат да плащаме по няколко хиляди за телефони в асансьорите,за които се предполага,че дори няма да имат обхват. а и ако се издрусам от последния етаж - долу...едва ли ще имам сила да си събера кокалите да натискам телефон. но някоя приятелска фирма явно вече работи по въпроса с телефоните.................както беше и с топломерите.
26
2
 
3
 
! Отговори
Loftz преди 7 години
Bg matematitsi, bg astronomi i bg iadreni fizitsi ...:-) gledai im chudesata! :-)
25
1
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Какви бяха проблемите при мен:* тухлена сгради строителство преди 1989-та- двама-трима се грижат за всичко, останалите гледат. Един не беше съгласен в двора да се паркират коли и така си остана 60 години. Шумът си се чуваше при съседите. Където има отдушници - някой ги запушва и не можеш да ползваш абсорбатор.* панелка и ЕПК - много лесно се правеха ремонти, но имаше течове от протекли перални в кухните, както и от баните. Течът не е ясно от кого е, вкл. и може да е няколко етажа по-нагоре.
24
3
 
4
 
! Отговори
Zu преди 7 години
Bulgarski architekti - pu...bulgarski injeneri - pu...ban - pu...bsk - pu...
23
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Българите са най-големите индивидуалисти които живеят на тясно.Защо в най-рядко населената страна в Европа се живее в кутиики назидани на по 18 етажа - трудно може да се обясни логично.
22
1
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Учудеащо как една грешно или манипулативно сложена дума в заглавието, обърна коментариите в посока съвсем различна от темата на статията - междусъседските проблеми в сградите от всички видове строителство!!! Няма никакво значение дали сградата е панелка, ЕПК и т.н., междусъседските проблеми навсякъде са едни и същи. Колкото до панелките, живял съм в тухлени, панелни и ЕПК сгради и в панелката не беше по-различно от останалите. Сега от една година живея в нова сграда, Акт 16 от 2015 и не е добре
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кв.Младост да се казва Младо Кадиево ,подстригването и оси рането на зелени площи задължително в два тура,мажоритарно!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Чел си нещо ама нито си го дочел нито си го разбрал. Ако сам си строиш къщата с помощта на няколко приятели и роднини кой от кой по голям разбирач много ясно че ще ти излезе по евтино да строиш с тухли а със железобетон който си правите на място като бъркате бетона направо на поляната и каквото влезе в него все е на далавера. А и не панелите са били с пълнеж от глина а самият цимент е бил смес от глина и варовик така нареченият романоцимент.
19
1
 
7
 
! Отговори
До Валентина преди 7 години
Виж сега, има си хора, които си харесват живота в къща извън града, но има и хора, които не го харесват. Защо си мислиш, че това, което на теб ти харесва, задължително трябва да се хареса на всички останали? Имам вила близо до София (на 5 км след околовръстното), но никога няма да живея там през зимата, а докато работя и през лятото. Може да поостана там през лятото по време на някоя отпуск или събота и неделя и до тук. Ти пишеш за други държави със съвсем други условия на живот.
18
1
 
10
 
! Отговори
До 20 Валентина преди 7 години
Виж сега, не всеки се натиска да живее на село. Освен някои предимства, живота в къща на село си има и доста неудобства, особено през зимата. Дали ще си сменя апартамента в Центъра на София, от който ми е 10-15 минути пеша до местоработата, с къща на село и всеки ден ще пътувам не по-малко от час, до работата ми и после още толкова обратно? През зимата ти ли ще дойдеш да почистиш улиците от снега, за да може човек да стигне до по-главен път, който може би ще е почистен? И т.н. и т.н.
17
6
 
11
 
! Отговори
валентина преди 7 години
те хората в нормалните страни са го измислили-къша в покрайнините-удобно,красиво,градинка,спокойствие,само тука всеки се натиска да живее в 40 кв,ужас.
16
3
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не знам защо си мислите, че проблемите са само в панелките! Същите проблеми си ги има и в останалите сгради и статията е за всички видове строителство, но някой неграмотно е поставил панелки в заглавието. Колкото до панелките - живял съм и в панелка и то много години, Сега съм в ново строителство и какво да ви кажа - качеството на новото строителство е ужасно. Ако почна да изброявам какви чудесии са натворили, свят ще ви се завие.
15
3
 
8
 
! Отговори
7 ми преди 7 години
в асансьора е имало само бутони само за 7 етажа защото всички апартаменти са били разположени на 2 етажа,така наречените мезонети. Ако беше наясно със строителството щеше да си наясно че бетонът е най евтиният материал при строителството на сградите. Доказано е че металните връзки на панелите са много по гъвкави и устойчиви при земетресение стига всичко да е изпълнено както трябва разбира се.
14
3
 
8
 
! Отговори
7 ми преди 7 години
До Анонимен 9Напротив,точно за това е създадено,да бъде евтино и да се строи бързо разбира се.Първият жилищен блок от железобетон е построен в Ливърпул през 1906-а за да настанят в него бедни семейства. Бумът на този тип строителство е след ВСВ когато Европа е била разрушена и разорена и се търсил начин за бързо и евтино строителство. Първата панелка във Франция са построили в Марсилия за бедните но е станала хит и в нея са се нанесли по заможни жители на града.Сградата е била 13 етажна но
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубаво е да се живее в панелка но къща панелка, имаме една такава двуетажна в квартала и е много прилична къщата. такава къща се строи много по бързо от тухлените.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как ви се живее в тия панелки..незнам,ние бяхме в апартамент,но се преместихме на 5 км от града в една къща,пооправихме,имаме голям двор,4 стайна къща,камината гори и топли цялата къща,има удобен транспорт,и голяма градина да тича нашето куче,и ние се мъчихме в апартамента и то също.То не бяха забележки защо лаело,то не бяха да чуваме всеки ход и мисъл на съседите..НЕ ,благодаря,идете на спокойно място,стига живяхте в тия кутийки.
11
10
 
12
 
! Отговори
Св до 12 преди 7 години
Сложих ти "+" защото точно това е разликата от новото и панелките. В панелките вече са си свикнали със смрада и мизерията, новото все още си го пазят, що - годе по - млади хора и малко по-осигурени. Панелките са и наследени и не им пука на обитателите за тях и общите части. Иначе проблемите са си същите. Въпросът е в разбирателството. След 20 години ще имат същите проблеми, след вторичния пазар, пак ще се населят с мизерници и ще имат подобни проблеми, като панелните.
10
3
 
10
 
! Отговори
Войни в гипсокартона преди 7 години
Комшията от1-вия като пръдне се чуе до 6-ия, а замирише до 8-ия. А ТВто аха да падне от картонената стена.......Но насред поляната, до макадановият път това е дребен проблем.
9
4
 
15
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Панелките са навсякъде строени и поради тази причина хората живеят в тях.Няма къде да отидат и да искат.Реално това са над 30 годишни панелни сглобки със заварки.Това са панелките.Имат много предимства най вече разпределението.Най важното е че имат спешна нужда от контрол и обследване на конструкцията за всеки блок.Това което държавата и собствениците няма да направят.Така че....всеки да си направи изводите.