Проекти за небостъргачи в София - на поправителен

Причините - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж
79
Проекти за небостъргачи в София - на поправителен
Така трябва да изглежда небостъргача в "Младост 3"

Столичната община поиска проектите за изграждане на небостъргачи в "Младост", в близост до "Пирогов" и до мол "Парадайз" да бъдат преработени. Причините са различни - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж, съобщава "Сега".

Според Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект за 55-етажния "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда. Проектът трябва да бъде съгласуван с дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", тъй като първоначалните намерения на инвеститора били зданието да бъде 10 етажа по-ниско.

Кулата в кв. "Хладилника" включва 18 етажа с офиси и повече от 200 апартамента над тях. За партера й са предвидени търговски площи, има и подземен паркинг. Главният архитект на София Здравко Здравков, както и негови колеги смятат, че на това място не може да има такъв небостъргач.

Върнати са за преработване и два проекта гиганти на турската компания "Гаранти Коза" - комплекс до "Пирогов" с четири кули по над 50 етажа и лагуна и ансамбълът "Гранд каньон" в "Младост 3", който включва 100-метров небостъргач. Експертите имат куп забележки по тях - недостатъчно паркоместа, общ вход за жилищната, хотелската и обществената част и др. Не е ясно и как населяването на "Гранд каньон" ще повлияе на трафика по бул. "Ал. Малинов". Проблем е и че гигантът ще закрие панорамата към планината при по-ниските сгради. Забележките идват две години след като Столичната община даде картбланш за издигането на небостъргача. Оттогава теренът е заграден и инвеститорът се готви за реализирането му.

Според проекта комплексът в "Младост 3" включва три жилищни сгради със 765 апартамента с височини - 30, 22 и 19 етажа. В комплекса ще има още хотел, очна клиника, фитнес, спа център с басейн, парк. До редакционното приключване на броя от Столичната община не можаха да отговорят има ли инвеститорът виза за строеж.

С разрешително за строеж вече разполага бъдещата 202-метрова сграда Скай форт на бул. "Цариградско шосе", която е предвидена за офиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: небостъргачиСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
3
 
! Отговори
Доника преди 7 години
Много ми е сива София. Не е небостъргачи!!!Ако искате все пак да запазите стария й облик - не го развалайте !!!
27
2
 
2
 
! Отговори
девет докторантури преди 7 години
Тука такива изказвания има, всички ще се окажете висшисти архитекти накрая.
26
3
 
12
 
! Отговори
БЕЗУМИЕ преди 7 години
Хубаво е да се строят такива сгради, но идва моментът с инфраструктурата? Ще може ли пътната мрежа около сградата да поеме потока от хора? В състояние ли е градския транспорт също да съдейства?И без тези сгради, в София е смрад! Вижте, онзи небостъркач на Кепитал Форд дето ще е 202 метра, той ще е в периферията на София....Урбанистите ни заедно с архитектите ни са за затвор!Цяла София също е нашарана! Страхотни сгради но нямат архитектурна връзка по между си... Малко ромски изглежда пазйа
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оле оле, коментарите отдолу. Във всеки космополитен град има задръствания и се паркира трудно, но това повечето от вас не го знаят, защото не са излизали от България. Не знам защо някои от вас са решили, че София трябва да е селска столица с малки къщи и кокошки в дворовете. Нека има ново модерно строителство. Като толкова ви дразнят колите, карайте колела.
24
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за изток кьм пазарджик на запад кьм калотина не мога да разбера защо се завиратмежду блоковете да ни вземат светлината и вьздуха защото ние пенсионерите сме поцял ден в апартаментите
23
1
 
6
 
! Отговори
Нора преди 7 години
Ще е добре преди да пишете статии да проверявате картата.Тодор Каблешков никъде, ама никъде не се засича с Черни връх!
22
2
 
16
 
! Отговори
Софийска Община преди 7 години
"...Не е ясно и как населяването на "Гранд каньон" ще повлияе на трафика по бул. "Ал. Малинов"...Ми да помислим...как ще повлияе появата на нови 10 хиляди живущи на една педя земя:а) безумни задръствания и по без това задръстения булевард "А.Малинов"б) изнервени от трафик, шум и мръсотия хорав) постоянни скандали за липсващи паркоместаг) трудна за живеене заобикаляща средад) липса на адекватна социална инфраструктура(детски градини, училища, поликлиники)е) всичко от гореизброеното
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ех Варна, Варна, пристанище на Добрич ;)
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз във Варна на море никога не бих дошЕллл...
19
5
 
18
 
! Отговори
Не-българин преди 7 години
До БългаринТи какво по-точно лошо виждаш в панелките? Защото младост по проект е квартал с паркове, зеленина, обособвени вътршно квартални центрове, добър транспорт, широки булеварди. Панелите има добро разположение, така че максимално да не си пречат и засенчват. Вътрешното им разпределение също е добро. Единствено не са поддържани. Тия небостъргачи освен че ще са нови с какво са по-добри? Ако не се поддържат за 5 години ще станат после от панелките които масово са над 40 години.
18
16
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
В тази държава всички искат рушвети. За това и не са позволили тези проекти да се строят. А наистина построяването им би било страхотно и би превърнало София в един западно-европейски град. Но май ще си останем с панелките и *** катуни.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой не си е взел комисионната май :)
16
1
 
20
 
! Отговори
пфф преди 7 години
Хората в Европа са си решили отдавна проблема. Ние тепърва ще откриваме топлата вода. В Париж има специален квартал където е разрешено строителството на високи сгради. Като цяло "квартала" е пешеходен, понеже отдолу всичко е паркинги. Няма го и проблема със "вписването в обстановката" - там всичко наоколо е високо
15
3
 
34
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Асфалтирайте Цар Борис и останалите булеварди.Комплекс Небостъргачи - и до него води кълдъръм на бабуни.Който бригади от роми постоянна някъде пренарежда.Планирането на София е като сценарий на индийски филм- дълго и глупаво.....
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРазбира се строи се, и се проектира и се контролира строителството и качеството на влаганите материали ..все неща дето не се случват у нас ...ако стане заметресение като в Япония, тук камък върху камък няма да остане от т.нар Ново строителство (2000г - )
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Япония е далеч по-земетръсен регион. Да не би там да не се строи?
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда." -"съжалявам, но не можем да одобрим проекта ви, не сте посочили защо всеки етаж трябва да е по 3м висок, а не примерно по 1,50м и да се населява от джуджета или лазещи хора..."
11
0
 
17
 
! Отговори
Жо преди 7 години
До Анонимен Не знам откога помниш София, но с началото на СОЦА започна масово събаряне на двуетажните къщи в центъра на принципа- "няма не искам, няма недей" и строителство на 5-6 етажни кооперации. След това се пръкнаха жилищните комплекси с 8 до 22 етажни блокове.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А преди гербавите да загубят изборите други песни се пееха.
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да, прави са хората. Такава лъскава сграда няма да се впише с панелните блокове. Ако беше панелен небостъргач, нямаше да има никакъв проблем. Пасва идеално. След някоя друга година като се окаля от мръсотия тамън ще заприлича на повечето блокове в столицата ни. А като тръгнат да го санират, мали какъв кеф ще падне.