Проекти за небостъргачи в София - на поправителен

Причините - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж
79
Проекти за небостъргачи в София - на поправителен
Така трябва да изглежда небостъргача в "Младост 3"

Столичната община поиска проектите за изграждане на небостъргачи в "Младост", в близост до "Пирогов" и до мол "Парадайз" да бъдат преработени. Причините са различни - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж, съобщава "Сега".

Според Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект за 55-етажния "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда. Проектът трябва да бъде съгласуван с дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", тъй като първоначалните намерения на инвеститора били зданието да бъде 10 етажа по-ниско.

Кулата в кв. "Хладилника" включва 18 етажа с офиси и повече от 200 апартамента над тях. За партера й са предвидени търговски площи, има и подземен паркинг. Главният архитект на София Здравко Здравков, както и негови колеги смятат, че на това място не може да има такъв небостъргач.

Върнати са за преработване и два проекта гиганти на турската компания "Гаранти Коза" - комплекс до "Пирогов" с четири кули по над 50 етажа и лагуна и ансамбълът "Гранд каньон" в "Младост 3", който включва 100-метров небостъргач. Експертите имат куп забележки по тях - недостатъчно паркоместа, общ вход за жилищната, хотелската и обществената част и др. Не е ясно и как населяването на "Гранд каньон" ще повлияе на трафика по бул. "Ал. Малинов". Проблем е и че гигантът ще закрие панорамата към планината при по-ниските сгради. Забележките идват две години след като Столичната община даде картбланш за издигането на небостъргача. Оттогава теренът е заграден и инвеститорът се готви за реализирането му.

Според проекта комплексът в "Младост 3" включва три жилищни сгради със 765 апартамента с височини - 30, 22 и 19 етажа. В комплекса ще има още хотел, очна клиника, фитнес, спа център с басейн, парк. До редакционното приключване на броя от Столичната община не можаха да отговорят има ли инвеститорът виза за строеж.

С разрешително за строеж вече разполага бъдещата 202-метрова сграда Скай форт на бул. "Цариградско шосе", която е предвидена за офиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: небостъргачиСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано ги забранят завинаги.До колкото разбирам врътката на турците е да почнат да заселват некви талибани.После знаеме-джамии,нравствени полиции фереджета бомби.Както винаги,както навсякъде.
7
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София не трябва да се строят сгради по-високи от 3-4 етажа и това трябваше отдавна да стане. Не става в един квартал проектиран за малки къщи с дворове, на мястото на всяка къща да издигнеш 7-8 етажен мастодонт, а това върви от 27 години в София и после защо имало задръствания, защо нямало къде да се паркира и т.н
6
0
 
37
 
! Отговори
да се смеем ли? преди 7 години
нормално, бутнали са на друг, от старото правителство и сега .... пак ги цедят, гледката закривало на някой, ами то 90% от новото строителство зактива гледката на предишните
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щастлива новина ! и сега ЕС ще даде няколко милиона,да настаним там талибаните,зер в лагерите не им харесва. в лагерите ще им строят кино,а ето,тук ще има и СПА, и клиника за краставите,и БГ персонал,да им чисти въшките...
4
1
 
45
 
! Отговори
додо преди 7 години
на целия строителен хаос който си спретнахме в последните 10 години само небостъргачи ни липсват... пълно безумие ...що не построят такива в Прага или Рим??? продажни общинари
3
1
 
57
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 7 години
След дъжд качулка - пък и всеки знае, че това е просто отбиване на номера - парите са дадени и взети, ангажиментите ще се спазят.Няма по-корумпирано място от столична община и всички общински компании.
2
3
 
46
 
! Отговори
Жо преди 7 години
НЕБОСТЪРГАЧИТЕ не трябва да закриват по никакъв начин изгледа от София към планината Витоша. Малко са столиците в Европа, които имат в съседство такава висока планина. Защо да закриваме изгледа към нея с бетонни чудовища, като застрояваме южните райони?
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия в София са полудели. Какви небостъргачи , това е земетръсен регион . Ще стане мазало при земетресение.