Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете

А уж са сложени да спасяват човешки живот
Обновена: 20 дек 2016 17:08 | 19 дек 2016 12:52, Александър Попов
57
Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете
Снимка: Спаси София/Facebook

Заведенията на столичния бул. "Витоша" се отличиха през последната година с редица нарушения, като най-често неправомерно си присвояваха част от пешеходната зона.

Е, явно това не им е било достатъчно, в едно от кафенетата като интериор вече си има... противопожарен кран.

"Спаси София" сигнализира за случая, заедно с безумния кадър. Пиеш си кафето, а до стола - кран. Че и калорифер! Както го е определил човек в социалната мрежа - нов тип проточен бойлер.

"Наглостта на заведенията по пешеходния бул. Витоша минава всякакви граници. Явно не им стига, че Общината и бившия гл. арх. Петър Диков им разрешиха да окупират с тенти и тежки конструкции единствената пешеходна зона на София, а тръгнаха да ограждат и хидрантните мрежи, които са поставени, за да спасяват човешки животи.

Призоваваме Столичен инспекторат незабавно да извърши проверка на място, за да може да бъде гарантирана безопасността на хората и обектите по бул. Витоша. Заставаме и зад намеренията на гл. арх. Здравко Здравков за преразглеждане на нормативите и тротоарното право на самозабравилите се собственици на заведения. Напълно сме съгласни с неговото послание, че София трябва да стане модерен европейски град, а не последното пристанище на Ориента. Безобразията на бул. Витоша продължиха твърде дълго и станаха твърде много, за да продължим да ги толерираме. Крайно време е да бъдат взети крути мерки за преосмисляне на градските пространства, които не са за заведенията, а за хората. Недопустимо е Столичната община да не може да се справи с този проблем вече толкова години", коментират от организацията.

"Спаси София" призова кмета Йорданка Фандъкова да смени сегашния директор на Столичен Инспекторат - Веска Георгиева, ако тя не може да се справи. И да се назначи заинтересован и компетентен човек.

От Столичния инспекторат съобщиха в официална позиция до Dnes.bg, че за поставяне на преместваеми обекти, каквито са по-голяма част от заведенията по бул. „Витоша“, разрешение се получава по реда на чл.26 от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално- декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на СО – т.е. в случая се поставят с разрешение на Главния архитект на СО. Контролът е от компетенциите на Дирекция „Общински строителен контрол“.

Съгласно своите правомощия инспекторите от Столичен инспекторат почти ежедневно извършват проверки по бул. „Витоша“. Тези правомощия обхващат само подвижните съоръжения – маси, столове, щендери и др. съгласно Глава III от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община, отчитат от инспектората.

На 20 април тази година при такава проверка е установено, че съгласно схемата, утвърдена от Главния архитект на СО, този кран наистина попада в обхвата на преместваемия търговски обект.

Столичен инспекторат извършва контролна дейност строго в рамките на своите правомощия и е отворен за сигнали, сътрудничество и взаимодействие в интерес на обществото. Защото с помощта на граждани и граждански организации контролът винаги е по-ефективен, става ясно още от официалната позиция на Инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 7 години
селяните да си стоят на село! На Витошка не можеш да се разминеш от заведения и трябва да се внимава като се минава близо до заведенията да не те отнесе някой забързал се сервитьор
24
1
 
30
 
! Отговори
Какъф преди 7 години
Какъв е проблема. минават инспекторите всеки ден - кавзват им да освободят пространството около крановете, не е станало - на другия ден затварят заведението. Тук в Чалгарска БГ всеки си плаща и няма ред, Пъшенето е повсеместно навсякъде защото не искаме да спазваме разпоредбите и правилата. Тея - тлъстите заведения си плащали глобите и така продължава. В БГ няма закони,които важат за нещо . защото има само далавера и нищо друго.
23
11
 
25
 
! Отговори
Би преди 7 години
Витошка сама по себе си е отвратителна , дори и като пешеходна привлича предимно провинциалисти , на които им липсва " главната ".
22
1
 
25
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Тези заведения нарушават всекидневно десетки разпоредби, закони и законченца и КОГАТО някой наивник се оплаче на полицията полицията или не му обръща внимание или тихичко му обяснява да не се занимава с "ТЕЯ" що'т са покровителствувани на най-високо ниво - разбирай от фАндъка и нагоре!Така, че НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО добро в София (и не само там)!Както нищо не се случва и с бенбените "ЗОНИ" въпреки,че стигнаха даже в съда и даже "уж" ги обявиха за незаконни...Слава на мутрокрацията!
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още нещо: съвсем спокойно може да има отделни зали за пушачи и непушачи, като за тези на първите е достатъчна хубава вентилация, не е нужно да са в найлонова шатра. Всички ще са доволни и ще е много по - красиво.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха- ха, аз дори не съм пушачка, просто това е факт ;)
19
6
 
32
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименЯ вонящите тука пак почнах със забраната за пушене. Е не разбрахте ли, че 1. Никой не иска да му воните около него. 2. Тая забрана няма да бъде отменена, колкото и да се напъвате, гледайте да не напълните гащите от зор.
18
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И всичко идва от забраните за пушене. Ясно е, че това нито ще откаже пушачите да ходят по заведения, нито собствениците, за които са голям процент от клиентите. Ако не беше тази глупост сега Витошка щеше да изглежда много по- добре, вместо за полузаконни постройки щяха да се дават пари за солидни ремонти.
17
1
 
32
 
! Отговори
додо преди 7 години
Витошка заприлича на катун с тези обособени временни постройка за пушачи
16
0
 
15
 
! Отговори
187 преди 7 години
До Анонименпрогреса хубаво, а простотията кой ще спре?
15
4
 
20
 
! Отговори
иван преди 7 години
фандъчка явно има фандък от това кафе да го позволи
14
7
 
10
 
! Отговори
Един Ощинар преди 7 години
Така ще бъде ! Не се ядосвайте напразно ! В нас е и ножа и хляба.
13
0
 
33
 
! Отговори
zoro преди 7 години
как не са го преобразили в декоративно шадраванче
12
0
 
21
 
! Отговори
не чета глупости преди 7 години
До нема страшноврътката си е баш отгоре, какви мокети, какви глупости пишеш..... Друг е въпроса, че мястото на крана не е в заведението....
11
1
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Наглостта по "Витошка" е правопропорционална на корупцията в Софииска община.Няма начин да не знаят какво се случва там и ред други места! Простo "шума" на парите им е "замъглил" зрението.....пак!
10
34
 
8
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Но пък Витошка без кафетата губи много от чара си.
9
1
 
36
 
! Отговори
морски преди 7 години
В центъра на Слънчев(бетонен) бряг е също така лошо.Даже мутрите се стрелят, щото много станаха на клона.
8
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ако беше мафия щеше да го скрие под шкаф и нямаше да го видите
7
3
 
61
 
! Отговори
Фътьо преди 7 години
За съжаление София си остава последният град от ориента в Европа. София е най-неблагоустроената столица в цяла Европа, а не само ЕС.
6
1
 
46
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Въпросната Веска на кого е човек ?!? На такива синекурни длъжности където се събират рушвети няма случайно назначени хора !