Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете

А уж са сложени да спасяват човешки живот
Обновена: 20 дек 2016 17:08 | 19 дек 2016 12:52, Александър Попов
57
Безобразията на "Витошка": Кафене си присвои и крановете
Снимка: Спаси София/Facebook

Заведенията на столичния бул. "Витоша" се отличиха през последната година с редица нарушения, като най-често неправомерно си присвояваха част от пешеходната зона.

Е, явно това не им е било достатъчно, в едно от кафенетата като интериор вече си има... противопожарен кран.

"Спаси София" сигнализира за случая, заедно с безумния кадър. Пиеш си кафето, а до стола - кран. Че и калорифер! Както го е определил човек в социалната мрежа - нов тип проточен бойлер.

"Наглостта на заведенията по пешеходния бул. Витоша минава всякакви граници. Явно не им стига, че Общината и бившия гл. арх. Петър Диков им разрешиха да окупират с тенти и тежки конструкции единствената пешеходна зона на София, а тръгнаха да ограждат и хидрантните мрежи, които са поставени, за да спасяват човешки животи.

Призоваваме Столичен инспекторат незабавно да извърши проверка на място, за да може да бъде гарантирана безопасността на хората и обектите по бул. Витоша. Заставаме и зад намеренията на гл. арх. Здравко Здравков за преразглеждане на нормативите и тротоарното право на самозабравилите се собственици на заведения. Напълно сме съгласни с неговото послание, че София трябва да стане модерен европейски град, а не последното пристанище на Ориента. Безобразията на бул. Витоша продължиха твърде дълго и станаха твърде много, за да продължим да ги толерираме. Крайно време е да бъдат взети крути мерки за преосмисляне на градските пространства, които не са за заведенията, а за хората. Недопустимо е Столичната община да не може да се справи с този проблем вече толкова години", коментират от организацията.

"Спаси София" призова кмета Йорданка Фандъкова да смени сегашния директор на Столичен Инспекторат - Веска Георгиева, ако тя не може да се справи. И да се назначи заинтересован и компетентен човек.

От Столичния инспекторат съобщиха в официална позиция до Dnes.bg, че за поставяне на преместваеми обекти, каквито са по-голяма част от заведенията по бул. „Витоша“, разрешение се получава по реда на чл.26 от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално- декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на СО – т.е. в случая се поставят с разрешение на Главния архитект на СО. Контролът е от компетенциите на Дирекция „Общински строителен контрол“.

Съгласно своите правомощия инспекторите от Столичен инспекторат почти ежедневно извършват проверки по бул. „Витоша“. Тези правомощия обхващат само подвижните съоръжения – маси, столове, щендери и др. съгласно Глава III от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община, отчитат от инспектората.

На 20 април тази година при такава проверка е установено, че съгласно схемата, утвърдена от Главния архитект на СО, този кран наистина попада в обхвата на преместваемия търговски обект.

Столичен инспекторат извършва контролна дейност строго в рамките на своите правомощия и е отворен за сигнали, сътрудничество и взаимодействие в интерес на обществото. Защото с помощта на граждани и граждански организации контролът винаги е по-ефективен, става ясно още от официалната позиция на Инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
50
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Това заведение се държи от двма роднини на депутати. Единият е роднина на депутат от ГЕРБ, а другият е роднина на депутат от така наречения реформаторски блок, Правете си сметка, а тези искат пак да вземат властта...
4
21
 
8
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Това не се нарича кран!Невежеството е голяма работа!
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По Нова даваха и репортаж как голям ресторант до НДК не плаща ток, а като ги глобят, глобите са по-малки от изразходваното и това било законно! МАФИЯ!
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията няма да се бори срещу себе си, така че забравете. Все така ще си окупират пешеходните зони, че и повече от сега.
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като отиде инспектора и кръчмаря му даде 1 000 лв. и свършва проверката . Няма кмет , който да знае какво става в целия град .