Отбелязваме 139 години от Освобождението на София

Поднесоха цветя пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител
4 яну 2017 14:40,
32

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С благодарствен молебен, литийно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител бе отбелязана 139-тата годишнина от Освобождението на София.

По традиция честванията започнаха с благодарствен молебен в храм "Света Неделя", отслужен от Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий.

Духовници и граждани поднесоха цветя и венци пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ало наведените драскачи ,ако някой не знае историята много има да се чуди тоя Цар Освободител от кой точно ни е освободил ,а съберете малко смелост напишете ,че сме освободени от турско робство ,а не присъствие.
17
2
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Цар Освободител, иначе казано цар Александър II, наречен "Освободител" заради това, че е издал указ с който е освободил крепостните селяни в Русия.Горе-долу по същото време, президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн подписва прокламацията с която отменя робството.Интересно защо, запитвали ли сте се, защо Линкълн няма епитет от сорта на "Президент Освободител"?Ами много просто - в САЩ са водили гражданска война срещу робството. В Русия не са.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
cacvo obcho imat popovite s osvobojdenieto
15
6
 
2
 
! Отговори
Мелиха преди 7 години
На входа на църквата Св.неделя има паметна плоча.... като я прочерете и ще разберете защо България е тоалетна чиния.
14
9
 
3
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Освобождението на София от кого? на 3 Март пак ще честваме нещо, но какво... Невероятно...Поне гледайте американците и копирайте... дори униформите им, а за колите им да не говорим... с два ***... невероятно :))
13
13
 
14
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Ако не беше намесата на Русия българите щяха да се освободят качествено и пълноценно сами. В най-лошият случай щеше да има освобождение сравнимо с малкото арменско 1894-1896, вероятно такова сравнимо с голямото арменско 1915-1923.
12
2
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Поклон пред паметта на освободителите ни !!!!А всички медии мълчат ?!?! Не знаят историята ни или не са благодарни за премахване на "съжителството " ни с османците .
11
8
 
7
 
! Отговори
Краварче преди 7 години
Ква Русия бре, Америка ни е освободила от Турско и от Руско робство............мойте дяца така знаят.....................
10
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 7 години
И аз съм горд, че съм се родил софиянец и съм благодарен на братушките. И съм кръстен на дядо си, който е кръстен на руския освободител.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дедо Гого"Питам : Защо само Църквата и гражданите зачетоха годишнината ? Къде са т. нар. "политици" ?Ще ти кажа Дедо Гого. "Тъй наречените" не познават историята ни. Второ: ако им припомниш, няма да им изнася, сега всеки се прави на евро-незнамси какъв. Трето: все пак, това си е наш празник, на софиянци, а не на тези "политици", събрани от кол и въже.
8
9
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Много поп много нещо. Кой работи в тая държава?
7
12
 
14
 
! Отговори
Свободен преди 7 години
лека им пръст на нашите освободители! Благодарим Ви момчета! Никога няма да разбравим как ви избиха през 1917-та година! И вашите деца живяха под Съветско Робство! Благодарим на финланците, грузинците, украиците, поляците и на свободните руснаци!
6
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До евролибераст"опълченците на Шипка са шепа русофили дето са си получили заслуженото"Опълченците на Шипка са спасили 3адниците на руснаците, без тях руснаците губеха войната още в 1877 г.
5
25
 
2
 
! Отговори
евролибераст преди 7 години
поднесли венци на руските окупатори
4
1
 
20
 
! Отговори
Лъвско Сърце преди 7 години
Настане вечер месец изгрее,звезди обсипят сводът небесен;гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!
3
17
 
11
 
! Отговори
Защото преди 7 години
Ако Гурко е знаел каква клоака е софия и какви мизерници са нейните гражднани никога нямаше да я освободи. Добре че по стечение на обстоятесвата този крайпътен *** става столица, иначе сега щеше да е едно от най-изостаналите места в тая държава.
2
7
 
35
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Питам : Защо само Църквата и гражданите зачетоха годишнината ? Къде са т. нар. "политици" ????? Или ги е страх новият им господар да не ги обвини в симпатии към Русия... Жалка, подла и продажна п.асмина, без грам чест и достойнство ! Ако не е била Русия тогава, щяхте да млатите теманета и до днес...
1
0
 
21
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Като гледам Фандъкова е тая с бялата брада от страни. И Президента и Премиера гледам, че са уважили събитието.