София - мръсна и прашна, но било нормално

Мъглата и безветрието са естествени за котловината
Обновена: 8 яну 2017 10:42 | 8 яну 2017 10:30, Камелия Цветанова
64
София - мръсна и прашна, но било нормално
Снимка: Булфото, архив

Напълно нормално е поне три месеца в годината да бъдат измерени високи концентрации на фини прахови частици в София, смята Валери Серафимов, директор Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда".

"Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци – обикновено ноември, декември и януари има периоди на дни с мъгли, с температурна инверсия, безветрие", коментира той пред bTV.

В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици  се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха, отбеляза той .

Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение. Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден.

Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините като миене на улиците и  преминаване към горива, които са по-екологични. 

Но въпреки мерките проблемите през отоплителния сезон остават и тези данни важат не само за столицата, но и за малките населени места.

Основният замърсител в София е транспортът, обяви Георги Стефанов, специалист "Политики и климатични промени" в световната природозащитна организация WWF.

По думите му Столичната община отново купува автобуси, които са с газови уредби.

Според алерголога д-р Тихомир Мустков изолацията на жилищата обаче води до по-мръсен въздух в домовете ни, защото изолацията задържа вредните емисии и влагата.

Неговият съвет е да се проветрява по-често.

Проблем при децата пък е фактът, че в детските градини и училищата подовете в градините и училищата се мият сутрин, преди децата да влязат в сградите, и те дишат цял ден изпаренията, каза още алергологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: транспортвъздухпрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Фани преди 7 години
До НЕ НАРОД А ОВЦЕЕ кво като ги линчуваш?!? Те изпъляват нареждания отвън! Ако не са те, други ще ти натресат да те управляват! Няма да се учудя, ако ни сложат "бежанци" и "мигранти" в парламента! Или искаш и тук да стане като в бивша Югославия -да почнат да ни замерят с бомби и ракети с обеднен уран от небето?...
49
0
 
0
 
! Отговори
Петьо преди 7 години
До ШАРАН БГ Не само София е ***! *** е цяла България! Особено низините! Горе в планината е малко по-чисто, защото мръсния въздух като по-тежък, особено през зимата може да слезе надолу. То не е само прах и дим, а преди всичко въгледвуокис! И то най-вече от колите! Не толкова от комините. Щото всички станаха големи баровци и дори до *** ходят с кола! И да не забравяме самолетите с кемтрейлите, които ни пръскат всеки ден отгоре като ***! Ама на тях пък хептен никой не им търси сметка
48
0
 
0
 
! Отговори
ДД преди 7 години
Не е нормално в 21 век! Но тука е геноцид! да не забравяме! Ще *** и хоро ще играете, нищо, че има всякакви технологии, че и газ е прекарана. Опс, и аз съм последните две години тука в смрадта, та да ви кажа, че докато чакате да ви упрвляват *** грабители, все ще сте бедни, в БЕДА! И не чакайте поредния лъжец с обещания. Нов обществен ред, истинско народовластие е нужно, но трудно изпълнимо, понеже масата се дебилизира здраво, а тя не иска да носи отговорност...
47
0
 
1
 
! Отговори
НЕ НАРОД А ОВЦЕ преди 7 години
Напълно нормално при тези обстоятелства би било да линчуваме управляващите!
46
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Гето на гетата, престъпност до небесата, хората уж добри а все другите им зли ... е тва сте софетата *** с 400 000 администрация ...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 53Лятото мирише на друга г.илоч, зимата си мирише баш на въглища.
44
1
 
4
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
София - *** и прашна, пълна с простаци, но било нормално
43
3
 
3
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Нека да напомня че в Западна Европа отоплението с твърдо гориво е забранено.Забранени са и камините които са повече декоративни. Имам предвид Англия, Франция, Германия, Австрия и пр.
42
2
 
1
 
! Отговори
Krastio Bankov преди 7 години
Vchera gledam zueka, moskov i adrenalinkite obikaliat s iphoni v aftogarata i garata i se naslajdavat da snimat video Navred i po kioshetata, tarsiat jadno Reda, a on chete komiksi krai pojarogasitelen arhitekturen plan na staiata za deca i diadovci, graovski babi s mrasni drehi i parcali vmesto da chistiat i barshat, vartiat krai parcalite i kofite s cherna voda moabeti v centera na salonite krai pacientite, sadebnite ohraniteli podpirat webcamerite da ne padnat ot smiah ot tavanite:-)
41
2
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Всъщност достатъчно е да не се използва твърдо гориво за отопление и чистотата на въздуха в София ще си е в нормата. В Лондон през 1968 година го правят, поучили се от Големия смог през 1952 година. Ние само ахкаме и охкаме, а управляващите ни лъжат защо въздуха е замърсен според това какъв закон или наредба искат да прокарат и кого да ударят. Сега явно ще ударят по колите, уж те били основния замърсител. С това твърдение София може да влезе в Гинес, като единственият град в света с замърсяване
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШАРАН БГЕми хубаво, позицията на София е виновна. И какво предлагаш да правим - да забраним твърдите горива или да яхнем машината на времето предотвратявайки създаването на София? Май предлагаш второто.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да проветряваме по-често, като с отваряне на прозореца влизат всякакви димни миризми от нечия отоплителна система на твърдо гориво... Или нечий двигател с вътревно горене, ако живеем в близост до булевард?
38
2
 
8
 
! Отговори
номер2 преди 7 години
При тая кметица всичко е нормално! Дали София е имала толкова *** кмет?
37
3
 
10
 
! Отговори
ист преди 7 години
Избягахте от село, а там чист въздух колкото искате. Селски, защо си недоволен.
36
4
 
10
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Софийското равно поле от всякъде е обградено от високи планински възвишения. И това не е станало вчера. За този ***, който е измислил София за столица, най-вероятно замърсеността на въздуха му е била последна грижа. Ако има циркулация на въздуха, никога на никого няма да мине и през ум, че сиромасите се топлят с дърва и въглища Сега обаче, твърдото гориво е "виновно" и нищо друго......
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София се увеличава броя на хората, които се топлят с въглища, дърва, гуми и всякакви подръчни материали. Мръсотията я разнася вятъра и на практика цяла София е замърсена. За съжаление в цяла България е така - българите сме на изчезване. Добре, че поне в София нямаме вече тецове на въглища, защото те по цял свят са едни от основните замърсители през зимата, наред с отоплението с твърдо гориво.
34
2
 
17
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 7 години
90 годишния БАЙ ИВАН миказа , че много е преживял, но такова чудо не е виждал. Крадци , некадърници ,*** и безбожници да ни управляват. Аз допълвам ; безхаберен, мързелив , пиянствуващ и с робски ген ,,матрял,,. ,,Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака,,.Какво да ни каже ,,лизача,, ,,специалист,,.
33
6
 
11
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Камелче, не си търси работа ! Намери работа на селянката Франдъкова, която избраха провинциалните навлеци за кмет. Спрете с тези жалки вопли !
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мръсотията и вонящия въздух са нормални за София,както са нормални и глутниците фандъкови кучета,които незнайно как непрестанно се обновяват въпреки кастрацията. Нормални са тълпите кафеви преселници от арабския полуостров и северна Африка,които непрестанно преследват сами жени по спирките.Нормално е полицията за 2 преки (от бул Сливница до Кирил и Методий) два пъти да спре за 'проверка' 17 годишния ми брат, защото си позволява да НЕ е черен и да се движи САМ след 17.00 часа.Нормално си е.
31
17
 
10
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
София е доста по-чиста от повечето европейски столици независимо от "зимния застой" на въздуха.