София - мръсна и прашна, но било нормално

Мъглата и безветрието са естествени за котловината
Обновена: 8 яну 2017 10:42 | 8 яну 2017 10:30, Камелия Цветанова
64
София - мръсна и прашна, но било нормално
Снимка: Булфото, архив

Напълно нормално е поне три месеца в годината да бъдат измерени високи концентрации на фини прахови частици в София, смята Валери Серафимов, директор Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда".

"Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци – обикновено ноември, декември и януари има периоди на дни с мъгли, с температурна инверсия, безветрие", коментира той пред bTV.

В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици  се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха, отбеляза той .

Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение. Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден.

Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините като миене на улиците и  преминаване към горива, които са по-екологични. 

Но въпреки мерките проблемите през отоплителния сезон остават и тези данни важат не само за столицата, но и за малките населени места.

Основният замърсител в София е транспортът, обяви Георги Стефанов, специалист "Политики и климатични промени" в световната природозащитна организация WWF.

По думите му Столичната община отново купува автобуси, които са с газови уредби.

Според алерголога д-р Тихомир Мустков изолацията на жилищата обаче води до по-мръсен въздух в домовете ни, защото изолацията задържа вредните емисии и влагата.

Неговият съвет е да се проветрява по-често.

Проблем при децата пък е фактът, че в детските градини и училищата подовете в градините и училищата се мият сутрин, преди децата да влязат в сградите, и те дишат цял ден изпаренията, каза още алергологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: транспортвъздухпрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, нали уж Кремиковци ви беше виновен бе зорозоидчета. Ами той е нарязан на скрап още преди 8 години. Сега кой ви е виновен - може би Путин ви праща прах от Кремъл.
29
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
от 2014 г започнах да кашлям и сега като чета горното алергологьт може да е правние сме санирали целия вход ама само аз кашлям сега не излизам защото рискуваммного в студа парното работи ама половината са на ток ако ел системата напанелния блок от 1975 издьржи на напрежението добре ще бьде
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам и тука платените ***, искащи данък за отопление на дърва са се навъдили, абе вижте в кои квартали е най-мръсен въздуха, младост, дружба, кой се отоплява там на ъвърдо гориво
27
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре тия дет плюят по София да отидат до Атина, да се запознаят с тесните сокаци и тежкия летен смог, па тогава да твърдят, че София е най-кофти столица. И в Скопие също не е по-розово положението. Това племе е хронично болно от краен нихилизъм. Нещо като национален спорт. Не са си показали носа извън страната, но плюят за двама! Запомнете: България със всичките и свинщини си остава една добра страна за живот!
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко липсва сега на София рожбата на "вечната дружба" "Кремиковци", за който непрекъснато реват кремълските васали !!!
25
7
 
22
 
! Отговори
! преди 7 години
София за съжаление е най-лошо развитата столица на континента Европа, а не само в ЕС.
24
3
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
В София няма нито един ТЕЦ на въглища. Всичките са на газ. Информирай се преди да пишеш глупости по форумите.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стефчо, от къде ринеш кинти за да живееш далеч от града? Ако не е тайна де.
22
1
 
6
 
! Отговори
отдавна казано преди 7 години
До СтефчоТакива като теб ще оцелеят.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов и протежето му Фандъкова баха маата на София.Такава мръсотия, гнусотия, селяния, безразборно строителство, прах и кал никога не е било.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже повечето автомобили са с отстранени филтри за твърди частици (поради големия си пробег), препоръчвам да си сложите по един фап на носа и устата. За целта може да се измисли нещо като раница за гърба, от където с тръби да се стига до носа.
19
1
 
17
 
! Отговори
Стефчо преди 7 години
Дреме ми за София,в планината живея. Да му мислят щастливите панелни обитатели,гонещи големата пара и трупане на вещи
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега в тези студове над 90% от замърсяването с ФПЧ е от отопление на дърва, въглища и гуми, но според "експертите" на Фандъкова транспорта бил основния замърсител и трябва да се спре движението на всички МПС-та, с изключение на депутатските и министерските коли.
17
7
 
10
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Пак ни пробутват лъжата, че транспорта бил основният замърсител, за да ни прецакат с още нещо за пореден път. Е, как става така, че в зимните месеци по цял свят основният замърсител е отоплението с твърдо гориво и изгарянето на въглища в тецовете, само в София някакви се измъдриха да твърдят, че България била изключение. Смехотворното е, че има хора, които се хващат на тази лъжа.
16
0
 
14
 
! Отговори
до гн Радев преди 7 години
г Радев не назначавайте никого от провалилите се царедворци крадльовци . Там всички са милен велчовци и спас русевци зле за българия и тали Пасовица Бесовица
15
5
 
22
 
! Отговори
шоп преди 7 години
Оставка Серафимов! Оставка и за Фън-дък-а!Много е просто!:1) забрана за отопление с дърве и въглища2) високи данъци за старите коли3) високи такси за влизане в София на прииждащите дизелаци4) по-ефтин и комфортен градски транспорт5) правилна регулация на движението6) читав архитект и чистене
14
3
 
16
 
! Отговори
за транспорта преди 7 години
Транспорта в София замърсява, защото караме каруци, особено дизелите, които като им настъпиш педа'ла на светофара и от кюнеца излизат такива сажди, че в колите отзад, въпреки филтрацията на въздуха към купето, ще се издушат.Българина отдавна му е намерил цаката, кара на олио или каквото намери, което може да се гори в колата. Махнал е всички системи за пречистване на газове, въщащи газовете клапани, катализатори, филтри за частици, за да не му "спъват" двигателя и *** чистота през кюнеца отзад.
13
1
 
9
 
! Отговори
баш експерта преди 7 години
Експертът цитиран в статията явно не е наясно, че има ежечасно измерване на стойностите на замърсители във въздуха. Когато някой от тях надвишава пределно допустимите норми в пъти не е нужно да изчакаме на другия ден, за да разберем, че дишаме мръсен въздух.
12
3
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
това е безумие да кажеш че цигарите замърсяват повече от дизелов автомобил - направо не мога да повярвам на какви изследвания вярваш но трябва човек да се замисли колко автомобила на колко цигари са равни после къде е направено изследването какъв е дизелът(че не знам дали знаете обаче наши дизел тука съм чувал че замръзва дори)!простолюдието граници няма - трябва всеки сам да положи усилие за да може да се ограничи мръсотията! тогава ще стане - до тогава ядец - ще си пъплим на едно и също място
11
3
 
18
 
! Отговори
42 преди 7 години
До ИстинатаКои изследвания показват, че цигарите замърсяват въздуха повече от дизелов двигател?!И колко цигари трябва да бъдат изпушени, за да са съпоставими с работещ дори на тихи обороти дизелов двигател?Що не мислите малко бе хора, за разнообразие