София - мръсна и прашна, но било нормално

Мъглата и безветрието са естествени за котловината
Обновена: 8 яну 2017 10:42 | 8 яну 2017 10:30, Камелия Цветанова
64
София - мръсна и прашна, но било нормално
Снимка: Булфото, архив

Напълно нормално е поне три месеца в годината да бъдат измерени високи концентрации на фини прахови частици в София, смята Валери Серафимов, директор Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда".

"Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци – обикновено ноември, декември и януари има периоди на дни с мъгли, с температурна инверсия, безветрие", коментира той пред bTV.

В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици  се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха, отбеляза той .

Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение. Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден.

Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините като миене на улиците и  преминаване към горива, които са по-екологични. 

Но въпреки мерките проблемите през отоплителния сезон остават и тези данни важат не само за столицата, но и за малките населени места.

Основният замърсител в София е транспортът, обяви Георги Стефанов, специалист "Политики и климатични промени" в световната природозащитна организация WWF.

По думите му Столичната община отново купува автобуси, които са с газови уредби.

Според алерголога д-р Тихомир Мустков изолацията на жилищата обаче води до по-мръсен въздух в домовете ни, защото изолацията задържа вредните емисии и влагата.

Неговият съвет е да се проветрява по-често.

Проблем при децата пък е фактът, че в детските градини и училищата подовете в градините и училищата се мият сутрин, преди децата да влязат в сградите, и те дишат цял ден изпаренията, каза още алергологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: транспортвъздухпрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
АПИ преди 7 години
Има решение - затварят се улиците за движение.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Лондон след Големият смог от 1952 година заради който умират 12000 човека, забраняват отоплението на твърдо гориво.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешеходците, велосипедистите и колите много замърсяват въздуха, защото като се движат и вдигат много прахоляк от земята.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно нормално е за София, така че не ни остава нищо, освен да завишим праговете на стандарта за ФПЧ.
6
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Всъщност през зимата основният замърсител е отоплението на твърдо гориво, вкл. и горенето на стари гуми, най-често в гетата. Неизмитите улици са също голям замърсител, но повече през лятото. Не става ясно как транспорта се явява голям замърсител, след като изследванията показват, че цигарите замърсяват повече от работещ дизелов двигател.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое му е нормалното бе .
4
1
 
17
 
! Отговори
светло бъдеще преди 7 години
Когато Витоша бъде застроена чак до Черни връх, там на високото ще е по-чист въздуха. Цеко+Боко=Еко
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА КАК СОФИЯ ДА Е ПРАШНА, ЗАЩОТО Е ПОКРИТА СЪС СНЯГ
2
2
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
не знам за какви безветрия говорите - може би лятото когато е страшен мор но тия дни си духаше бая! има оправия и на мръсотията - като се задължи всеки да си чисти пред своя дом, блок, магазин, кафе! после задължително да забранят мръсните коли в града както и да почнат да следят за качестовото на изметеното от ония племена дето мнооого им се работи - ами че те почиват през повечето от работното си време!
1
0
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Странно не мога да се сетя виждал ли съм измити улици освен в центъра и то преди празник,а колкото до горивата същата тази община нЕма никакъв принос хората карат на газ основно защото е по-евтин май им е умряла *нката дето ги хвали.