София свърши солите срещу снега, иска от държавата

В необичайна зимна обстановка сме, но се справяме, каза Фандъкова
12 яну 2017 18:22,
38
София свърши солите срещу снега, иска от държавата
Снимка: архив "Булфото"

Необичайно продължителните студове и снегове в София доведоха до изчерпване на солите, с които фирмите за почистване обработват пътищата. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Проблеми се появяват от това, че наличните соли започват да се изчерпват. Вчера имах такъв случай, при който търсих съдействието и на държавните органи, за да могат да се придвижат камионите с допълнителни соли за фирмите, ангажирани с почистването", каза кметът, цитирана от БТА.

Още по темата

Фандъкова обясни, че сега има соли за още няколко обработки на улиците, но това е временно и ще трябват още смеси. От няколко дни се извършват обработки с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват, стана ясно още от думите на кмета. Фандъкова беше категорична, че няма да се пестят пари за зимното почистване на града.

"Няма да позволим обаче и да заплатим за нещо, което не е изпълнено", зарече се тя.

Кметът съобщи, че по информация на Столичния инспекторат на фирмата, която не се справи с почистването на бул. "Цариградско шосе" вечерта на 10 януари, няма да бъдат платени 17 хил. лева.

"Контролът върху работата на фирмите е изключително сериозен. Имаме строги договори и плащаме само за почистени улици", обясни Фандъкова.

Тя припомни, че в София от много години не се е случвало толкова дълго време температурата да не се покачва над минус 10 градуса.

"В тази ситуация почистването е много трудно. Полагаме изключителни усилия градът да остане проходим при тежки зимни условия. Основно се работи по поддръжката на основните улици, булеварди и трасета на градския транспорт", обясни още тя.

Фандъкова каза и че до този момент не са допуснати сериозни заледявания по трасетата на градския транспорт.

"Закъснения има, но транспортът не спира да се движи", уточни кметът.

Кметът призова гражданите към търпение и към активност по отношение на общата задача градът да остане проходим при зимни условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Баби преди 7 години
Афе обадете се на бабите от квартала да ви хвърлят през балкона няколко кила сол ... току виж и някоя пържола сте намазали. Проблема е решен
25
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
Баси, тия продадоха за жълти стинки солта на кръчмите.
24
2
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Далавера с Nr. 5734 за този месец.Преди години чистеха София с 12 автомобила.Да ви .....
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОга свърши тази сол??? улиците в сняг, да не говорим за кварталните улици, май пак само лъжите господа общинари начело с фъндито
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баща ми чекаше 12 г за Лада и то взе че дойде демокрацията и парите изчезнаха.
21
5
 
10
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Фандъче, нищо необичайно няма в тази зимна обстановка. Ти поне си от самоковско село. Забрави ли големите и хубави зими ?Проблемът е, че народът много се разглези ! В мого държави зимата продължава по 3 - 4 месеца.Там всички карат върху сняг и вървят по заснежени пътища и пътеки ?Какво по-вече да пиша ... ?
20
3
 
8
 
! Отговори
Стар преди 7 години
По тошово време нямаше нужда да се чисти, едно че нямаше коли, а и бензин нямаше. Пързаляхме се с мини ски по главната улица в Софето.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Солта и петъка свършил. Майко мила смятайте до къде са я докарали.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре 4истят от тошово Време ФАКТ
17
1
 
16
 
! Отговори
Снегопочиствач преди 7 години
Тъкмо бехме почистили и наръсили със сол и то пак наваля и солта взе че свърши. И извънредни трябва да ни плащате, щото много работим.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбирате ли защо навсякъде по света мафията се грижи за чистотата. Мил не мил, дай 5 лв!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В необичайна зимна обстановка сме" - даааам. При това всяка зима и при всеки снеговалеж. Как пък не се поучихте от собствените си грешки поне?! Докога ще блокирате тротоарите с този праисторически метод на натрупване на снега по краищата на улиците, вместо да го събирате и изхвърлите в реките (поне в София бол) например? Човек може да се пребие докато пресича улицата (дори и на светофар), докато се бори с преспите, следствие от работата на снегорините! Справяли се били...
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те солта дори не са я копували, само на фактури са заминали кинтите. Ходи да търсиш стопената сол.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авто паркана зимната техниа в москва 70 % немски ФАКТ
12
3
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Започнете да чистите стига с тая сол!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До оня не зиловете и икарусите НЕ варвят МАН и МЕРЦЕДЕС това е положението ДОРИ и в Москва
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неее, Герб не са виновни, зимата е виновна ако изобщо има някой да поеме вина.
9
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
Нещастни крадливи общинки чиновници, начело с групичката около Фъдъкова (понастоящем)!!!Парите за снегопочистване на София (напоследък) са около 50млн.лв. (варират през годините). Реално СО плащат само половината, а другата се присвоява по няколко различни схеми - ОТ надценяване на дейности - част от парите от фирмите (които почистват) се връщат по определен начин и по сметки на "хора", ДО фиктивни дейности! И това години наред се практикува, но Прокоратурата и Темида са..."кьорави", естествено
8
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Направо герои,зима като зима,вероятно ще ни излезе доста по скъпо от друг път,така че всичките циркове са заради това
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Необичайно продължителните студове и снегове в София доведоха до изчерпване на солите, с които фирмите за почистване обработват пътищата. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова."Та кой би очаквал продължителен студ и сняг ПРЕЗ ЗИМАТА, нали Фандък? Ей как ви изненада пак това непредвидимо явление.