367 млади лекари се заклеха, 56% искат да лекуват у нас

Сред дипломантите са 161 чужденци - от Сирия, Турция, САЩ
14
367 млади лекари се заклеха, 56% искат да лекуват у нас
Снимка: архив, БулФото

На тържествена церемония в зала 1 на НДК бяха връчени дипломите на студентите от випуск 2016 г. на Медицинския факултет на Медицинския университет - София, съобщиха от висшето училище.

Това е 55-ият випуск в 100-годишната история на най-стария Медицински университет в България. На церемонията Хипократовата клетва са положили 367 млади лекари, като 73-ма от тях са с отличен успех.

Пълен отличник на випуска е д-р Виктория Борисова, която е получила наградата "Златен Хипократ". Сред дипломантите са и 161 чужденци - основно от Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Израел, Кипър, Япония.

В поздравителен адрес министър-председателят в оставка Бойко Борисов е пожелал на абсолвентите никога да не губят мотивацията си да помагат на хората и с достойнство да упражняват най-хуманната и благородна професия - лекарската.

Наскоро направена сред абсолвентите анкета за техните очаквания за професионалното им развитие показва, че за първи път се наблюдава промяна в досегашната тенденция за предпочитан избор на реализация в чужбина, и повечето медици - 56 процента, избират България.

Това, което кара младите лекари да обърнат поглед навън, е по-добрата организация на здравната система - 22 процента, заплащането - 20%, и по-доброто техническо осигуряване - 17%, сочат резултатите от анкетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: медицилекаридипломи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Rom Raykov преди 7 години
Ne e sigurno.
5
1
 
2
 
! Отговори
до 6 и 7 преди 7 години
Нещастни некадърничета !!!Я ми обяснете като как джипитата могат да "натрупат "и то от НЗОК ?!?след като най -високата Капитацията е 1.37 лв за възрастни над 65 г.?и това е сумата ,коята се превежда за един месец сментано годишно е около 14лв за цялата година , а за хората от 18 до 65 капитацията е 1.05лв?!?!Няма КП ,няма суми за извършена дейност ,а пациента може да се яви и 10 пъти за месеца пак си е 1.05см
4
2
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 7 години
Аз отказах да положа хипократова клетва, предпочетох да кажа "Отче наш".
3
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Като изключа гост-лекарите от майна си райна - останалите естествено, че ще мислят за по нататъшната си реализация - няма нищо по-нормално от това! Хипократовата клетва не означава - да блъскаш , като ***...и да ядеш шутове от недоволни синти, и рома-ле! Макарче - има джипита - дето натрупаха състояния от пациенти, и здравна каса..Още непрофилираните млади докторчета блъскат , като алтави из бърза помощ!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето така трябва да получават достъп чужденците в България - с приемен изпит. А не с незаконно проникване през границата и живеене на социални помощи, в тежест на икономиката. Минирайте границата!
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хипократовата клетва вече няма никаква стойност, бъдещите лекари трябва да се заклеват в името на парите. Няма смисъл да се лъжем , , Първо се гледат парите